JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Mäntyyn piirtynyt maisema

Uutiset
6.7.2020 6.35

Juttua muokattu:

3.7. 12:06
2020070312060720200706063500

Sirkka Piippo

Sirkka Piippo

Lee­na Nis­ka­kan­gas

Rau­ti­on rau­ha­nyh­dis­tyk­sen seu­ra­sa­lia ko­ris­taa puu­tai­tei­li­ja Jor­ma Heis­ka­sen muo­toi­le­ma re­lie­fi, jon­ka ai­he on pe­räi­sin Le­o­nard Ty­pön ru­noi­le­mas­ta Au­rin­kom­me ylös­nousi -lau­lus­ta.

Rau­ti­o­lai­set ra­ken­si­vat uu­den toi­mi­ta­lon vuon­na 1986, ja pian sen jäl­keen vi­ri­si aja­tus, et­tä seu­ra­sa­li tar­vit­si­si jo­tain kau­nis­tus­ta. Joh­to­kun­ta päät­ti pyy­tää sie­vi­läis­tai­tei­li­jal­ta luon­nok­sen, jon­ka ai­he poh­jau­tui­si ky­sei­seen Ty­pön vir­teen.

– Kun re­lie­fi oli val­mis, to­te­sim­me, et­tä se on erit­täin hy­vin on­nis­tu­nut ja so­pi­va sii­hen ti­laan, mi­hin se on tar­koi­tet­tu. Tau­lus­sa ovat kaik­ki ne ele­men­tit, mitä lau­lu pi­tää si­säl­lään, ker­too rau­ti­o­lai­nen Kal­le Rau­ta­kos­ki.

Re­lie­fin ylä­nur­kas­sa on au­rin­ko sä­tei­neen ja sen ala­puo­lel­la vesi, ”joka juok­see temp­pe­lin kyn­nyk­sen ali”. Tai­tei­li­ja on si­säl­lyt­tä­nyt te­ok­seen­sa myös vii­ni­puun, ruu­su­ja ja ”iloi­si­na len­te­le­vät tai­vaan lin­nut”, ku­ten lau­lus­sa sa­no­taan.

Te­ok­sen ma­te­ri­aa­li on män­tyä, jota Heis­ka­nen ker­too käyt­tä­vän­sä eni­ten. Hän piir­tää puu­hun ky­näl­lä luon­nok­sen ja aloit­taa muo­toi­lun en­sin jyr­si­mel­lä ja jat­kaa tal­toil­la ja puu­kol­la.

– Vii­meis­te­ly ja it­se asi­as­sa kaik­ki työ teh­dään kä­sin, Heis­ka­nen ker­too.

Lau­lun poh­jal­ta syn­ty­nei­tä te­ok­sia tai­tei­li­ja ei muis­ta teh­neen­sä ko­vin mon­ta.

– Rau­ti­o­lais­ten ti­laa­ma teos saat­taa ol­la ai­noa, hän ar­ve­lee.

20.4.2024

Jeesus sanoo: ”Minä olen portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen.” Joh. 10:9

Viikon kysymys