JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Monikulttuurisessa yhteiskunnassa tarvitaan positiivista uskonnonvapautta

Uutiset
24.9.2021 8.00

Juttua muokattu:

23.9. 14:16
2021092314160220210924080000
Piispa Jukka Keskitalo

Piispa Jukka Keskitalo

Sanna Krook

Piispa Jukka Keskitalo

Piispa Jukka Keskitalo

Sanna Krook

Päi­vä­mies

Po­si­tii­vi­nen us­kon­non­va­paus sal­lii us­kon­to­jen nä­ky­vyy­den myös jul­ki­ses­sa ti­las­sa.

Piis­pa Juk­ka Kes­ki­ta­lo nos­ti po­si­tii­vi­sen us­kon­non­va­pau­den voi­mak­kaas­ti esiin pu­hu­es­saan val­ta­kun­nal­li­sil­la Kir­kon var­hais­kas­va­tuk­sen neu­vot­te­lu­päi­vil­lä Ro­va­nie­mel­lä.

– Ter­mil­lä tar­koi­te­taan pe­rus­tus­lais­sa tur­vat­tua oi­keut­ta har­joit­taa us­kon­toa. Kyse ei ole vain oi­keu­des­ta hil­jaa it­sek­seen aja­tel­la us­kon­nol­li­sia asi­oi­ta ja ru­koil­la, vaan myös oi­keu­des­ta teh­dä sitä yh­tei­söl­li­ses­ti tois­ten kans­sa.

Us­kon­nol­li­set vir­tauk­set li­sään­ty­vät

Piis­pa ko­ros­ti pu­hees­saan yh­teis­kun­nan no­pe­aa muu­tos­ta, joka hei­jas­tuu myös kir­kon var­hais­kas­va­tuk­seen. Po­si­tii­vi­sen us­kon­non­va­pau­den tu­li­si hä­nen mu­kaan­sa to­teu­tua myös kou­lun ja kun­nal­li­sen var­hais­kas­va­tuk­sen pii­ris­sä.

– Yh­teis­kun­tam­me mo­ni­kult­tuu­ris­tuu no­pe­as­ti, ja sa­mal­la eri­lai­sia us­kon­nol­li­sia vir­tauk­sia tu­lee li­sää. Joi­den­kin mie­les­tä tä­män tu­li­si joh­taa us­kon­non nä­ky­vyy­den pie­nen­tä­mi­seen jul­ki­ses­sa ti­las­sa, ku­ten var­hais­kas­va­tuk­ses­sa ja kou­luis­sa, piis­pa Kes­ki­ta­lo ku­vai­li.

Hän ker­toi ajat­te­le­van­sa asi­as­ta päin­vas­tai­sel­la ta­val­la:

– Jos us­kon­to py­ri­tään kei­no­te­koi­ses­ti pai­na­maan nä­ky­mät­tö­miin, saat­taa se pul­pah­taa esiin epä­toi­vot­ta­val­la ta­val­la.

Po­si­tii­vi­sen us­kon­non­va­pau­den pe­ri­aa­te joh­taa piis­pan mu­kaan sii­hen, et­tä kris­ti­nus­kon ja eri­lais­ten us­kon­to­pe­rin­tei­den sal­li­taan nä­kyä ja kuu­lua myös jul­ki­ses­sa ti­las­sa.

Lap­sen nä­kö­kul­ma tar­kas­te­luun

Piis­pan mu­kaan us­kon­non­va­paut­ta tu­li­si ny­kyis­tä enem­män tar­kas­tel­la lap­sen nä­kö­kul­mas­ta ja ko­ros­taa lap­sen oi­keut­ta us­kon­toon ja kat­so­mus­kas­va­tuk­seen. Myös oi­keus ol­la har­joit­ta­mat­ta us­kon­toa nou­see us­kon­non­va­pau­den pe­ri­aat­tees­ta, mut­ta yli­ko­ros­tet­tu­na niin sa­not­tu ne­ga­tii­vi­nen us­kon­non­va­paus joh­taa vä­hi­tel­len us­kon­non hä­vi­ä­mi­seen ja myös us­kon­non lu­ku­tai­don näi­vet­ty­mi­seen.

Kes­ki­ta­lo to­te­si, et­tä seu­ra­kun­tien päi­vä­ker­hot, aa­mu- ja il­ta­päi­vä­toi­min­ta sekä per­he­ker­hot ovat tär­kei­tä mo­nen per­heen ar­jes­sa.

– Työn­ne las­ten ja per­hei­den pa­ris­sa on pa­ras­ta mah­dol­lis­ta työ­tä pait­si per­hei­den, niin myös kir­kon tu­le­vai­suu­den hy­väk­si, kiit­te­li piis­pa kir­kon var­hais­kas­va­tuk­sen am­mat­ti­lai­sia.

23.4.2024

Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi. Jes. 54:10

Viikon kysymys