JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Muistorikkaalla lähetysmatkalla Lounais-Suomessa

Päivämies
Uutiset
17.10.2016 6.24

Juttua muokattu:

1.1. 23:39
2020010123393020161017062400

Teim­me Mat­ti När­hen kans­sa syys­kuus­sa lä­he­tys­mat­kan Lou­nais-Suo­meen ja Ah­ve­nan­maal­le. En­sim­mäi­set lä­he­tys­seu­ram­me oli­vat Sa­lon van­has­sa puu­kir­kos­sa. Lop­pu­mat­kas­ta saim­me viet­tää ju­ma­lan­pal­ve­lus­ta Ec­ke­rön kes­ki­ai­kai­ses­sa har­maa­ki­vi­kir­kos­sa (ku­vas­sa).

Sa­lon kirk­koon tul­les­sam­me ys­tä­väl­li­nen seu­ra­kun­ta­mes­ta­ri oli jo ka­dul­la vas­taa­not­ta­mas­sa. Kirk­ko oli ul­koa ra­pis­tu­nut mut­ta si­säl­tä upea ja ko­di­kas, siis niin kuin Her­ran Sii­o­ni. Mat­ti När­hi pu­hui Kris­tuk­sen rak­kau­des­ta, joka il­me­ni myös Jee­suk­sen lau­pi­aas­sa kat­sees­sa us­kon­sa kiel­tä­nyt­tä Pie­ta­ria koh­taan.

Van­ho­jen ys­tä­viem­me Kai­ja ja Mart­ti Ha­vi­an vie­raan­va­rai­ses­sa ko­dis­sa oli seu­rat. Ma­tin teks­ti oli en­sim­mäi­ses­tä Jo­han­nek­sen kir­jees­tä: "äl­kää us­ko­ko kaik­kia hen­kiä. Ko­e­tel­kaa ne, tut­ki­kaa, ovat­ko ne Ju­ma­las­ta, sil­lä maa­il­mas­sa on liik­keel­lä mo­nia vää­riä pro­feet­to­ja." Jee­suk­sen sa­no­jen mu­kaan ek­sy­tyk­set ovat ajan­koh­tai­sia eri­koi­ses­ti lo­pun ajal­la.

Seu­roi­hin tut­tuun kau­pun­kiin

Kuus­jo­en seu­ra­kun­ta­ta­lol­le seu­roi­hin aja­es­sam­me to­te­sim­me, et­tä on sitä erä­maa­ta ete­läs­sä­kin. Seu­ro­jen jäl­keen oli il­ta­ky­lä van­han kar­ta­non kook­kas­sa pää­ra­ken­nuk­ses­sa, jos­sa koko seu­ra­vä­ki oli läs­nä.

Ha­li­kon seu­ra­kun­ta­ta­los­sa pi­tä­miem­me seu­ro­jen jäl­keen jat­koim­me mei­dän mo­lem­pien opis­ke­lu­kau­pun­kiim­me Tur­kuun. Siel­lä en­sim­mäi­set seu­rat oli­vat Tu­run rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­lä. Teks­ti­nä­ni oli 4. Moo­sek­sen kir­jan 12. luku, jos­ta käy il­mi, et­tä Ju­ma­lan seu­ra­kun­nal­la on ai­kaa ja kär­si­väl­li­syyt­tä odot­taa vä­sy­nyt­tä mat­ka­mies­tä. Myös Kaks­ker­ran seu­ra­kun­ta­ta­los­sa Tu­run saa­ris­tos­sa pi­det­tiin seu­rat.

Kuu­li­joi­na nuo­ria per­hei­tä

Mat­kus­tim­me Maa­ri­an­ha­mi­naan lai­val­la, jos­sa oli mat­kus­ta­jia pal­jon men­nen tul­len, sil­lä Ah­ve­nan­maal­la oli sa­maan ai­kaan sa­don­kor­juu­juh­la. Is­ra­e­lis­sa Van­han tes­ta­men­tin ai­ka­na kor­juu­juh­la oli ny­kyi­sen hel­lun­tain ai­ka­na.

Sa­ta­mas­sa vas­tas­sam­me oli nuo­ri si­sar, joka huo­leh­ti kul­je­tuk­sis­tam­me koko saa­rel­la olom­me ajan. Asun­nok­sem­me oli va­rat­tu ti­la­va ker­ros­ta­lo­a­sun­to. Siel­tä oli upe­at nä­kö­a­lat me­rel­le ja sa­ta­maan. Kir­joi­tim­me ter­veh­dyk­se­näm­me asun­non omis­ta­jal­le: "Täs­sä se köy­hä mat­ka­mies saa vä­hän le­vä­tä."

Maa­ri­an­ha­mi­nas­sa en­sim­mäi­set seu­rat oli­vat Mar­tin kir­kos­sa. Seu­ra­vä­ke­nä oli enim­mäk­seen nuo­ria per­hei­tä. Mat­ti saar­na­si Kor­ne­liuk­ses­ta, joka ei tul­lut au­tu­aak­si ru­koi­le­mal­la ei­kä al­mu­ja an­ta­mal­la, vaan vas­ta kun kuu­li Pie­ta­rin suus­ta an­teek­si­an­ta­muk­sen evan­ke­liu­min.

Ju­ma­la joh­taa saar­naa

Ju­ma­lan­pal­ve­lus Ec­ke­rön kir­kos­sa ys­tä­väl­li­sen kirk­ko­her­ran joh­dol­la oli mie­liin­pai­nu­va. Se al­koi kuo­ro­lau­lul­la, ja mi­nul­le tuli aja­tus, et­tä se oli ter­ve­tu­lo­toi­vo­tus meil­le. Muu­toin li­tur­gia oli kirk­kom­me ai­kai­sem­man kaa­van mu­kai­nen.

Run­saan li­tur­gi­sen oh­jel­man kes­kel­le meil­le oli va­rat­tu puhe, joka osui mi­nun vuo­rol­le­ni. Teks­ti­nä­ni oli päi­vän evan­ke­liu­mi­teks­ti. Saar­na tul­kat­tiin ruot­sik­si. Juh­la­vuus jän­nit­ti, mut­ta Ju­ma­la kuu­li ru­kouk­se­ni ja aut­toi, jo­ten ly­hy­es­sä saar­nas­s­sa­ni saa­toin tuo­da esil­le sa­no­man Ju­ma­lan val­ta­kun­nas­ta ja syn­tien an­teek­si saa­mi­ses­ta. Lo­puk­si saim­me naut­tia Her­ran Py­hän eh­tool­li­sen.

Kirk­ko­seu­ro­jen jäl­keen Mat­ti pu­hui Ec­ke­rön seu­ra­kun­ta­ta­los­sa Efe­so­lais­kir­jeen 6. lu­vun no­jal­la Ju­ma­lan sota-aseis­ta, jot­ka ovat hen­gel­li­set, vaik­ka nii­den ver­taus­ku­vi­na teks­tis­sä ovat tais­te­lu­a­seet.

Vä­ki­mää­rä kas­vus­sa

Mie­les­täm­me eri­tyi­ses­ti Maa­ri­an­ha­mi­na on koh­de, jon­ne lä­he­tys­mat­ko­ja ja mui­ta seu­ro­ja kan­nat­taa jär­jes­tää. Siel­lä on enim­mäk­seen nuo­ria kris­tit­ty­jä, ja vä­ki­mää­rä näyt­tää ole­van kas­vus­sa.

Pa­luu­mat­kal­la ta­pa­sim­me yl­lät­tä­en erään si­sa­ren, jon­ka olim­me näh­neet edel­li­se­nä il­ta­na St. Mår­ten­sin kir­kos­sa pi­de­tyis­sä seu­rois­sa. Kol­men kes­ken mat­kam­me su­jui­kin rat­toi­sas­ti kes­kus­tel­len.

Yh­teen­ve­to­ma lä­he­tys­mat­kas­tam­me voim­me lii­oit­te­le­mat­ta sa­noa, et­tä jär­jes­tä­jien ja ma­joit­ta­jien jär­jes­te­lyt oli­vat eri­no­mai­set. Kaik­ki­al­la saim­me ko­kea Ju­ma­lan las­ten ja seu­ra­kun­tien työn­te­ki­jöi­den ys­tä­vyyt­tä ja pal­ve­lu­alt­tiut­ta.

Mat­kas­tam­me jäi meil­le mu­ka­vat muis­tot. Lä­he­tys­mat­kam­me an­toi meil­le vaih­te­lua ja vir­kis­tys­tä. Pit­kil­lä ajo­mat­koil­lam­me pu­huim­me myös ties­tä ja mat­kas­ta. Kes­kus­te­lim­me myös muu­ta­mis­ta raa­ma­tun­koh­dis­ta, jois­ta "pro­fe­toim­me puo­lit­tain".

Teks­ti: Kal­le Lai­va­maa

Ku­vat: Mat­ti När­hi