JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Opistohaku alkaa

Uutiset
18.2.2020 10.30

Juttua muokattu:

18.2. 15:22
2020021815225220200218103000
Jämsän opisto

Jämsän opisto

Markus Lehtiniemi

Jämsän opisto

Jämsän opisto

Markus Lehtiniemi

Sirk­ka Leh­to

Yh­teis­ha­ku on tänä vuon­na 18.2.–10.3. Jäm­sän, Ra­nu­an ja Reis­jär­ven opis­to­hin voi ha­kea 15.4. saak­ka.

Ra­nu­an ja Reis­jär­ven opis­toi­hin ha­e­taan osoit­tees­sa www.opin­to­pol­ku.fi, Jäm­sään puo­les­taan Wil­man kaut­ta. Reis­jär­ven opis­ton haku al­kaa 20.2.

Jäm­sän opis­ke­li­ja­mää­rä säi­lyy

Jäm­sän opis­ton opis­ke­lu­paik­ko­ja on tar­jol­la sama mää­rä kuin vii­me vuon­na eli 158. Opis­to­vuo­si-lin­jan pit­kiä va­lin­to­ja ovat: eng­lan­nin kie­li, kult­tuu­ri ja kir­jal­li­suus, Fin­nish as a se­cond / fo­reign lan­gu­a­ge, ko­ti­ta­lous, mu­siik­ki, ta­voit­tee­na lu­kio, tek­ni­nen työ ja yrit­tä­jyys.

Joh­to­kun­ta on lin­jan­nut, et­tä opis­toon pää­se­vät he, joil­la on sel­keä tar­ve opis­to­vuo­del­le. Pit­kiin va­lin­toi­hin va­li­taan pää­sään­töi­ses­ti noin puo­let opis­ke­li­jois­ta muil­la pe­rus­tein – eli ei ar­vo­sa­no­jen pe­rus­teel­la. Jäl­jel­le jää­neet opis­ke­li­ja­pai­kat eli 50 % kun­kin pit­kän va­lin­nan pai­kois­ta täy­te­tään ar­von­nal­la, jos­sa ovat mu­ka­na ne, jot­ka ei­vät tul­leet va­li­tuk­si opin­to­jen mu­kaan.

– Ha­ke­mus kan­nat­taa teh­dä ja tal­len­taa en­sin Wor­dil­la tai jol­lain muul­la teks­tin­kä­sit­te­ly­oh­jel­mal­la rin­nal­la. Jos ko­nee­seen tai yh­teyk­siin tu­lee kat­kok­sia, ei kaik­ki hä­viä, kun ne on tal­les­sa tie­dos­tois­sa, pe­da­go­gi­sen reh­to­rin si­jai­nen Ilk­ka Ma­ju­ri vink­kaa.

Jäm­sän opis­tol­la ei ole en­si vuon­na tar­jo­ta eri­tys­lin­jaa en­ti­sel­lä ta­val­la.

– Mah­dol­li­suuk­sia kar­toi­te­taan, sa­noo Ma­ju­ri kui­ten­kin.

Ra­nu­al­la sa­mat opin­to­po­lut

– Ra­nu­an opis­tol­la on sa­mat opin­to­po­lut kuin vii­me vuon­na, ei­kä muu­ten­kaan suu­ria muu­tok­sia, ker­too reh­to­ri Har­ri Iso­pah­ka­la.

Ha­ke­mus­ta teh­des­sä opin­to­po­luk­si on tar­jol­la eri­tyi­so­pin­to­jen, ko­ti­ta­lou­den, ku­va­tai­teen, käsi­työn/ tek­ni­sen työn, käsi­työn/ teks­tii­li­työn, lu­kio-opin­to­jen, pe­rus­kou­luo­pin­to­jen ja vies­tin­nän opin­to­ko­ko­nai­suu­det.

Ra­nu­an opis­tol­la on opis­ke­lu­paik­ko­ja 120.

– Eri­tyis­pe­rus­tein va­lit­ta­vien mää­rä py­syy suh­teel­li­sen kor­ke­a­na edel­leen. Eri­tyis­pe­rus­tein va­lit­ta­vil­la ta­voi­tel­laan sitä, et­tä opis­toon voi­si pääs­tä ar­vo­sa­nois­ta huo­li­mat­ta, opis­ke­lu­pai­kan tar­peen pe­rus­teel­la, sa­noo Iso­pah­ka­la

Reis­jär­vel­lä lu­ki­o­lin­ja uu­dis­tuu

Reis­jär­ven opis­tol­la on opis­ke­lu­paik­ko­ja 146. Tänä ke­vää­nä on sa­mat kah­dek­san lin­jaa kuin vii­me ke­vää­nä­kin: ai­kuis­lin­ja, eri­tyis­lin­ja, käy­tän­nön työn lin­ja, lu­kio-opin­to­jen lin­ja, luon­to- ja erä­lin­ja, so­si­aa­li- ja ter­vey­sa­lan lin­ja, tek­ni­sen työn lin­ja ja yrit­tä­jyys­lin­ja.

Lu­kio-opin­to­jen lin­jal­le pyr­ki­vil­le on tu­los­sa muu­tok­sia. Lin­jal­le ha­et­ta­es­sa va­li­taan toi­nen kah­des­ta suun­tau­tu­mis­vaih­to­eh­dos­ta: lii­kun­nan- ja va­paa-aja­noh­jaus tai mo­ni­me­di­ao­pin­not. Ha­ku­vai­hees­sa pa­lau­te­taan myös en­nak­ko­teh­tä­vä.

– Ha­ke­mis­ta ei siis kan­na­ta jät­tää vii­mei­seen päi­vään, jot­ta teh­tä­viin eh­tii pa­neu­tua, hok­saut­taa reh­to­ri Valt­te­ri Lai­ti­la.

Uu­dis­tuk­sen taus­tal­la on opis­ke­li­ja­pa­lau­te: lin­jal­le on kai­vat­tu li­sää toi­min­nal­li­suut­ta ja vaih­to­eh­to­ja sii­hen, mis­sä op­pi­ai­neis­sa lu­kio-opin­to­ja suo­ri­te­taan. Uu­dis­tuk­sen myö­tä opis­to­vuo­des­ta saa­daan en­tis­tä an­toi­sam­pi ja opis­ke­lu­po­lun ko­ko­nai­suu­den kan­nal­ta mah­dol­li­sim­man mie­le­käs.

Myös lin­jan va­lin­tak­ri­tee­rit muut­tu­vat.

– Tänä ke­vää­nä va­lin­ta­pis­tei­tä saa kes­ki­ar­vos­ta sekä suun­tau­tu­mi­so­pin­toi­hin pai­not­tu­vis­ta op­pi­ai­neis­ta ja har­ras­tu­nei­suu­des­ta.

Opis­toon va­lin­ta suo­ri­te­taan ha­ku­het­kel­lä vii­mei­sim­män to­dis­tuk­sen pe­rus­teel­la. Reis­jär­ven opis­to­jen kai­kil­le lin­joil­le voi­daan kui­ten­kin va­li­ta muu­ta­ma opis­ke­li­ja eri­tyis­pe­rus­tein.

25.4.2024

Jeesus sanoo: ”Minä näen teidät vielä uudelleen, ja silloin teidän sydämenne täyttää ilo, jota ei kukaan voi teiltä riistää.” Joh. 16:22

Viikon kysymys