JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Päiväkerhossa Nurmijärvellä ”elettiin ennen vanhaan”

Päivämies-verkkolehti
Uutiset
13.11.2014 13.20

Juttua muokattu:

1.1. 23:48
2020010123482620141113132000

– Kat­so, vaa­ri­kin on tääl­lä, huu­dah­taa Edit päi­vä­ker­ho­lais­ten jou­kos­ta. Pai­kal­la on mon­ta vaa­ria ja mum­moa, kun kes­ki­viik­ko­ker­ho­lai­set ovat tul­leet Nur­mi­jär­ven rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­le päi­vä­ker­hon vie­raik­si lo­ka­kui­se­na tiis­tai­na.

Ker­hon alus­sa Su­san­na ker­too en­ke­leis­tä. Tark­kaa­vai­set kor­vat kuu­le­vat, et­tä jo­kai­sel­la ker­ho­lai­sel­la on oma suo­je­lu­sen­ke­li.

Raa­ma­tus­sa ker­ro­taan mo­nes­sa koh­taa en­ke­leis­tä. Esi­mer­kik­si kun Jee­sus syn­tyi, en­ke­lit il­mes­tyi­vät ke­don pai­me­nil­le. Kun Jee­sus oli kuol­lut, en­ke­lit oli­vat hau­dal­la ker­to­mas­sa, et­tä Jee­sus oli nous­sut tai­vaa­seen.

Mil­lais­ta oli en­nen van­haan?

Raa­mat­tu­tuo­ki­on jäl­keen lap­set ja­e­taan ryh­miin, jois­sa he kier­tä­vät tu­tus­tu­mas­sa ai­kaan ”en­nen van­haan”. Seu­ra­sa­lis­sa lau­le­taan Ul­la-Maa­ri­an pi­a­no­sä­es­tyk­sel­lä lau­lu­ja en­ti­sa­jas­ta, kai­vois­ta ja leh­mis­tä. Pih­la soit­taa kan­te­leel­la, ja Sir­pa lau­suu ru­non Lil­lis­tä ja Lal­lis­ta.

Ker­ho­huo­nees­sa as­kar­rel­laan puu­pa­li­koil­la. Tai­de­te­os­ten luo­mi­nen vaa­tii tark­kuut­ta, mut­ta työt val­mis­tu­vat no­pe­as­ti. Bet­tii­na te­kee ta­lon, Lil­ja yh­dis­te­lee lii­mal­la puun­kap­pa­leis­ta lai­van. In­ka vii­meis­te­lee kis­so­jen ja koi­rien häk­kiä.

Ri­suis­ta luu­ta ja pa­vuis­ta kah­via

Kah­vi­on pöy­däl­le on le­vi­tet­ty van­ho­ja ta­va­roi­ta: pai­na­via, me­tal­li­sia si­li­tys­rau­to­ja, tuo­hi­ko­re­ja, kä­si­höy­liä, kel­lo ja po­lii­sin puu­nui­ja­kin.

Toi­sen pöy­dän ää­res­sä Ka­le­vi ja Mii­na jau­ha­vat myl­lyil­lä pa­vuis­ta kah­via las­ten kans­sa ko­tiin äi­deil­le ja isil­le vie­tä­väk­si. Ta­sai­nen rou­he kai­kuu mo­nes­ta myl­lys­tä.

Etei­sau­las­sa As­ta neu­loo ja saa lap­sia kai­na­loon­sa tik­kaa­maan. Neu­le­la­pun si­sään jää­vät muis­tok­si mo­nen neu­lo­jan en­sim­mäi­set ko­kei­le­vat, tiu­kah­kot sil­mu­kat. Vie­res­sä Rei­no tai­tu­roi ri­suis­ta var­pu­luu­taa. Vii­mein hän työn­tää aa­mul­la met­säs­tä ha­ke­man­sa puu­var­ren tiuk­kaan si­do­tun ri­su­ni­pun si­sään.

– Täl­lai­sel­la har­jat­tiin en­nen van­haan por­taat lu­mes­ta ja tu­van lat­ti­at las­tuis­ta, muis­te­lee Hilk­ka.

Mie­lui­saa pie­nil­le ja isoil­le

Ker­hon lo­pus­sa syö­dään kynt­ti­lä­va­lais­tuk­ses­sa Ai­lan ja Se­pon pais­ta­mia mauk­kai­ta let­tu­ja hil­lon kera. Ne te­ke­vät­kin vai­ku­tuk­sen, sil­lä mu­ka­vim­pa­na asi­a­na An­te ker­too huu­dah­ta­en:

– Le­tut! Saa­ko li­sää let­tu­ja?

– Ki­voin­ta ker­hos­sa oli teh­dä van­haa kah­via, Sofi tuu­maa.

In­ga tyk­kä­si puu­töis­tä; Ina­rin mie­les­tä kaik­ki oli haus­kaa. Kes­ki­viik­ko­ker­ho­lai­sis­ta Rei­jo tii­vis­tää koko il­lan:

– Oli ihan hu­pai­nen!

Yh­tei­nen toi­ve on saa­da naut­tia sa­man­lai­ses­ta il­las­ta uu­del­leen­kin. Ken­ties seu­raa­val­la ker­ral­la kou­lu­lais­ten kans­sa?

Teks­ti: Sal­la Si­vu­la

Ku­vat: Päi­vi Kor­ki­a­kos­ki

Jut­tu jul­kais­tu Päi­vä­mies-leh­des­sä 12.11.

20.4.2024

Jeesus sanoo: ”Minä olen portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen.” Joh. 10:9

Viikon kysymys