JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Raahen kirkko täyttyi rauhanvirrestä

Uutiset
25.11.2022 9.15

Juttua muokattu:

25.11. 09:14
2022112509144420221125091500
”Jumalan luona kaikuu vain äänet kiitoksen”, lauloivat miehet Raahen kirkossa.

”Jumalan luona kaikuu vain äänet kiitoksen”, lauloivat miehet Raahen kirkossa.

Tero Pitkälä

”Jumalan luona kaikuu vain äänet kiitoksen”, lauloivat miehet Raahen kirkossa.

”Jumalan luona kaikuu vain äänet kiitoksen”, lauloivat miehet Raahen kirkossa.

Tero Pitkälä

Tero Pit­kä­lä

Raa­he

Kun lä­hes 400 mies­tä lau­laa täy­des­tä sy­dä­mes­tä, lau­lu on us­ko­mat­to­man voi­ma­kas­ta.

Isän­päi­vän aat­to­na Raa­hen kirk­koon ko­koon­tui yh­teis­lau­lus­ta kiin­nos­tu­nei­ta mie­hiä vir­sien ja Sii­o­nin lau­lu­jen ää­rel­le. Lau­lun voi­mak­kuu­des­ta ker­too hy­vin se, et­tä vä­lil­lä mu­ka­na ol­leen trum­pe­tin ään­tä ei erot­ta­nut.

Il­lan tee­ma­na oli Rau­ha, ja lau­lut kä­sit­te­li­vät ajal­lis­ta ja ian­kaik­kis­ta rau­haa. Sa­nat ker­toi­vat isän­maas­ta, us­kon tuo­mas­ta sy­dä­men rau­has­ta sekä täy­del­li­ses­tä rau­has­ta tai­vaas­sa.

Kirk­ko­ti­lai­suu­den juon­si­vat kant­to­ri Jou­ni Pie­ti­läi­nen ja kap­pa­lai­nen Mar­kus Tuuk­ka­nen. Al­ku­soit­toi­na kuul­tiin il­lan sä­es­tä­jän Ol­li Kin­nu­sen ur­kuimp­ro­vi­saa­ti­oi­ta.Tuuk­ka­nen piti myös har­tau­den kir­kos­sa. Har­taus­pu­hees­saan Tuuk­ka­nen muis­tut­ti, et­tä us­ko­vat ovat val­mii­ta saar­naa­maan rau­han evan­ke­liu­mia.

Yh­des­sä lau­la­mi­nen vah­vis­taa

Yh­des­sä lau­la­mi­nen ko­et­tiin yh­dis­tä­vä­nä ja us­koa vah­vis­ta­va­na. Paa­vo­la­lai­set Jani Pöys­kö ja Pau­li Kar­hu­maa oli­vat yl­lät­ty­nei­tä sii­tä, mi­ten laa­jal­ta alu­eel­ta ti­lai­suus oli ve­tä­nyt vä­keä pai­kal­le. Pöys­kö oli ti­lai­suu­des­sa jo vii­me vuon­na, kun se jär­jes­tet­tiin en­sim­mäi­sen ker­ran.

– Täs­tä on tu­los­sa hyvä pe­rin­ne, ja yh­des­sä lau­la­mi­nen vah­vis­taa, to­te­si Pöys­kö.

– Lau­la­mi­ses­sa voi ko­kea pa­lan tai­vas­ta. Lau­la­mi­nen kar­kot­taa pa­ho­lai­sen ja kuor­mat ke­ve­nee, Kar­hu­maa poh­dis­ke­li il­lan an­tia Lut­he­rin sa­no­ja mu­kail­len.

Evan­ke­liu­min voi­min

Ti­lai­suus jat­kui Raa­hen rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­lä, jos­sa kuul­tiin il­ta­pa­lan jäl­keen Ma­ti­as Mu­ho­lan pu­heen­vuo­ro il­lan tee­mas­ta. Mu­ho­la to­te­si, et­tä rau­haa voim­me ko­kea ko­to­na, yh­teis­kun­nas­sa ja sie­lus­sa. Nämä kaik­ki ovat suu­ria asi­oi­ta.

– Rau­han ra­ken­ta­mi­nen läh­tee ko­dis­ta. Kun ko­to­na voi­daan hy­vin, yh­teis­kun­nas­sa­kin voi­daan hy­vin.

Mu­ho­la kä­sit­te­li pu­heen­vuo­ros­saan ko­din il­ma­pii­rin hoi­ta­mis­ta.

– Jo­kai­ses­sa ko­dis­sa on jos­kus eri­mie­li­syyk­siä. Ke­nen­kään ei toi­vot­ta­vas­ti tar­vit­se elää tur­vat­to­mas­sa ko­dis­sa.

Mu­ho­la muis­tut­ti evan­ke­liu­min voi­mas­ta ja tär­key­des­tä, mut­ta sa­noi, et­tei evan­ke­liu­mi pois­ta asi­ois­ta kes­kus­te­le­mi­sen tar­vet­ta.

Rau­ha nou­see us­kos­ta

Rau­ha on myös us­kon he­del­mä.

– Us­kon vies­ti on ai­na rau­han vies­tiä, to­te­si Mu­ho­la.

Rau­han Ruh­ti­naan eli Her­ran Jee­suk­sen teh­tä­vä ei ol­lut päät­tää so­tia, mut­ta hän voit­ti syn­nin ja kuo­le­man val­lan. Ju­ma­lan rau­ha nou­see sy­dä­men us­kos­ta.

– Sitä ei voi ku­kaan si­nul­ta ot­taa pois. Seu­ro­ja jär­jes­te­tään ja Ju­ma­lan sa­naa kuu­lu­te­taan, jot­ta jo­kai­nen sai­si kuul­la tä­män rau­han vies­tin, Mu­ho­la sa­noi.

Alus­ta­ja muis­tut­ti, et­tä sy­dä­men us­ko vie ikui­seen rau­haan: ”Jo koh­ta koit­taa het­ki, kun rau­haan men­nä saan. Le­vos­sa au­tu­ait­ten ei pai­na vai­vat maan. Jo tääl­lä sil­miin siin­tää iä­i­nen rau­han maan. Tien sin­ne toi­von sana mi­nul­le kir­kas­taa.” (SL 271:1.)