JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

SRK:n johtokunnan jäsenet puolisoineen kokoontuivat leirille – Sananpalvelija on Jumalan asialla

Uutiset
19.10.2021 20.00

Juttua muokattu:

20.10. 09:02
2021102009021720211019200000

Harri Vähäjylkkä

Harri Vähäjylkkä

Har­ri Vä­hä­jylk­kä

SRK:n joh­to­kun­nan jä­se­net puo­li­soi­neen ko­koon­tui­vat lei­ri­vii­kon­lop­puun Kal­li­on lei­ri­kes­kuk­seen 15.–17. lo­ka­kuu­ta.

Per­jan­tai-il­ta­na osal­lis­tu­jat py­säh­tyi­vät SRK:n vuo­den 2022 vies­tin­nän tee­man ym­pä­ril­le. Alus­tuk­sen ai­hees­ta Sy­dä­men us­ko piti Har­ri Vä­hä­jylk­kä.

Alus­tuk­ses­sa ja kes­kus­te­lus­sa nou­si esil­le, kuin­ka sy­dä­men us­ko on Ju­ma­lan lah­ja. Ky­sy­mys ei ole vain tiet­ty­jen ta­po­jen nou­dat­ta­mi­ses­ta tai tie­tyn jou­kon mu­ka­na kul­ke­mi­ses­ta vaan pal­jon suu­rem­mas­ta asi­as­ta. Sy­dä­men us­ko on elä­vää us­koa, jon­ka pää­mää­rä on ian­kaik­ki­nen elä­mä tai­vaas­sa.

Ju­ma­lan sana on tot­ta

Lau­an­tai­na aa­mu­päi­väl­lä Kim­mo Puo­li­tai­val alus­ti sa­nan­pal­ve­li­jan teh­tä­väs­tä täs­sä ajas­sa.

– Sa­nan­pal­ve­li­ja on tär­ke­äl­lä asi­al­la, Kris­tuk­sen lä­het­tä­mä­nä. Tätä teh­tä­vää ei voi hoi­taa il­man sy­dä­men us­koa.

– Pyhä Hen­ki avaa Ju­ma­lan sa­naa sekä sa­nan­pal­ve­li­jal­le et­tä kuu­li­joil­le. Ju­ma­lan sa­nan ja us­kon pe­ru­sa­si­oi­den ää­rel­lä ole­mi­nen an­ta­vat an­taa tur­val­li­set pe­rus­työ­ka­lut sa­nan­pal­ve­li­jan teh­tä­vän hoi­ta­mi­seen. Voi­si­ko Ju­ma­lan sa­nan lu­ke­mi­nen ol­la yh­tä päi­vit­täi­nen tot­tu­mus ja käy­tän­tö kuin ham­pai­den pe­se­mi­nen, ky­se­li alus­ta­ja.

Alus­tus­ta seu­ran­nees­sa kes­kus­te­lus­sa Aa­po Mä­en­pää poh­ti, et­tä ai­ka luo pai­nei­ta sil­le, et­tä läh­ti­si pu­hu­maan ih­mis­ten ”kor­va­syy­hyn jäl­keen”, eli toi­sin kuin Raa­mat­tu opet­taa. Sa­nan­pal­ve­li­ja jou­tuu pun­ta­roi­maan sitä, et­tä mi­ten pu­hui­si niin, et­tä opet­tai­si oi­kein, mut­ta ei toi­saal­ta ”leik­kai­si kor­via”.

– Ha­lu­am­me py­syä Kris­tuk­sen opis­sa ja pu­hua niin kuin me us­kom­me, tii­vis­ti Mä­en­pää.

Rei­jo Peu­ra huo­maut­ti, et­tä on tär­ke­ää to­de­ta, et­tä Ju­ma­lan sana on tot­ta ja py­syä sii­nä. Sana it­ses­sään voi sa­tut­taa esi­mer­kik­si us­kos­ta osa­ton­ta. Ju­ma­lan sa­naan liit­tyy kui­ten­kin myös hyvä uu­ti­nen: tie tai­vaa­seen on ole­mas­sa ja syn­nit voi saa­da an­teek­si.

Tur­val­li­nen pe­rus­sa­no­ma riit­tää

Pu­heen­vuo­rois­sa ko­ros­tui, et­tä saar­nois­sa Ju­ma­lan sa­nan tur­val­li­nen pe­rus­sa­no­ma riit­tää. Sa­nan­pal­ve­li­jan ei tar­vit­se ta­voi­tel­la pu­hee­seen mi­tään uut­ta tai eri­kois­ta.

– Is­ra­e­lin kan­sa sai syö­dä joka päi­vä yk­sin­ker­tais­ta ja sa­maa, mut­ta ai­na tuo­ret­ta man­naa, to­det­tiin erääs­sä pu­heen­vuo­ros­sa.

– Sa­nan­pal­ve­li­ja poh­tii, vas­ta­si­ko saar­na aa­men­ta kuu­li­joi­den sy­dä­mis­sä. Tämä sa­non­ta ei ole vain muo­dol­li­suus, vaan ai­dos­ti tär­ke­ää, to­te­si Ilk­ka Ha­ku­li­nen pu­heen­vuo­ros­saan.

– Tun­tuu tur­val­li­sel­ta ja hy­väl­tä, jos saa kuul­la, et­tä puhe on tun­tu­nut kuu­li­jas­ta oi­ke­al­ta. Pie­ni­kin roh­kai­se­va pa­lau­te saat­taa ol­la mer­kit­tä­vää.

Mat­ti Nie­me­lä tii­vis­ti ko­ke­nei­den sa­nan­pal­ve­li­joi­den neu­vo­ja, jot­ka oli­vat aut­ta­neet hän­tä nuo­re­na sa­nan­pal­ve­li­ja­na.

– Kan­nat­taa val­mis­tau­tua ja tu­tus­tua teks­tiin. Ota teks­ti, joka tun­tuu omal­ta. Luo­ta Ju­ma­lan joh­da­tuk­seen ja siu­nauk­seen. Puhu omil­la lah­joil­la­si, älä ke­nen­kään toi­sen. Pysy us­kol­li­se­na sil­le teks­til­le, jon­ka Tai­vaan Isä on an­ta­nut. Yh­del­lä ker­taa ei tar­vit­se pu­hua lii­an mo­nis­ta asi­ois­ta.

Saar­nas­sa on tär­keä tar­jo­ta evan­ke­liu­mia

Mat­ti Tas­ki­la nos­ti kes­kus­te­lus­sa esil­le, et­tä pu­hu­jan teh­tä­vä on muu­ta­kin kuin jul­ki­sen saar­nan pi­tä­mis­tä – sii­hen liit­tyy myös sie­lun­hoi­ta­jan teh­tä­viä eri­lais­ten kes­kus­te­lu­jen kaut­ta.

Saar­no­jen si­säl­lös­tä Tas­ki­la nos­ti esil­le us­kon­van­hurs­kau­den, joka on saar­no­jen ydin­tä.

– Saam­me pu­hua va­paas­ti ja Ju­ma­lan sa­nan poh­jal­ta. Ha­lu­am­me pu­hua Ju­ma­lan sa­naa muut­tu­mat­to­ma­na, roh­ke­as­ti ja omil­la lah­joil­la. Ajan il­mi­öis­tä pu­hu­mi­nen ei ole lain saar­naa, vaik­ka joku saat­taa niin sa­noa, to­te­si Tas­ki­la.

Pek­ka Pel­to­mä­ki poh­ti kuu­li­joi­den eri­lai­sia elä­män­ti­lan­tei­ta.

– Pu­hu­ja pu­huu usein omas­ta elä­män­ti­lan­tees­taan kä­sin. Mi­ten huo­mi­oi­da hei­dät, joi­den elä­män­ti­lan­ne on toi­nen, ky­se­li Pel­to­mä­ki.

Ruot­sis­ta lei­ril­le osal­lis­tu­nut Veli-Mat­ti Heik­ki­nen nos­ti esil­le, et­tä saar­nois­sa tär­kein­tä on tar­jo­ta evan­ke­liu­mia kai­kil­le kuu­li­joil­le. Jus­si Ren­to­la puo­les­taan muis­tut­ti, et­tä sa­nan­pal­ve­li­jan on tär­ke­ää pääs­tä myös it­se sa­nan­kuu­li­jan pai­kal­le.

Enem­män pu­het­ta hy­väs­tä Ju­ma­las­ta

Lau­an­tai­na lei­rin osal­lis­tu­jat py­säh­tyi­vät rau­ha­nyh­dis­tyk­sis­sä teh­tä­vän lap­si- ja per­he­työn ää­rel­le. Ajan­koh­tai­sia kuu­lu­mi­sia ker­toi­vat Pek­ka Kai­nua ja Pek­ka Kar­ju­la.

Alus­tuk­sen kaut­ta he piir­si­vät ajan­ku­van, jos­sa lap­set ja nuo­ret täl­lä het­kel­lä kas­va­vat. Kas­va­va su­ku­pol­vi elää val­ta­van vi­ri­ke­tul­van kes­kel­lä. Yh­teis­kun­nan ar­vo­mur­ros nä­kyy pe­rin­teis­ten ar­vo­jen väis­ty­mi­se­nä ja esi­mer­kik­si uu­den­lai­si­na ky­sy­myk­si­nä su­ku­puo­leen ja sek­su­aa­li­suu­teen liit­ty­en. Myös glo­baa­lit huo­le­nai­heet tu­le­vat lä­hel­le il­mas­ton­muu­tok­sen, so­tien ja luon­non­ka­tast­ro­fien muo­dos­sa.

Luot­ta­mus Ju­ma­lan joh­da­tuk­seen ja kaik­ki­val­tiu­teen nou­see us­kos­ta.

– Lap­set ja nuo­ret tar­vit­se­vat enem­män pu­het­ta hy­väs­tä Ju­ma­las­ta kuin pa­has­ta maa­il­mas­ta. Lap­si- ja per­he­työn muo­dot, ku­ten kaik­ki muu­kin työ täh­tää sii­hen, et­tä jo­kai­nen sai­si tu­kea hen­ki­lö­koh­tai­seen us­ko­ne­lä­mään­sä, to­det­tiin ai­heen ää­rel­lä.

Mit­kä me­not ovat tär­keim­piä?

Jus­si ja Ar­ja Ren­to­la käyt­ti­vät yh­des­sä kom­ment­ti­pu­heen­vuo­ron kris­til­li­syy­den tar­jo­a­mas­ta tu­es­ta lap­si- ja per­he­työs­sä.

– Kris­til­li­syy­den työn kans­sa kil­pai­le­vat mo­net har­ras­tuk­set ja muut ak­ti­vi­tee­tit. Me­no­ja on niin lap­sil­la kuin ai­kui­sil­la­kin. Per­heis­sä käy­dään kes­kus­te­lua, mi­hin ai­ka riit­tää ja mit­kä me­not ovat tär­keim­piä, poh­ti Ar­ja Ren­to­la.

– Vä­sym­me­kö van­hem­pi­na sii­nä, et­tä lap­sem­me osal­lis­tui­si­vat py­hä­kou­luun ja muu­hun las­ten ja nuor­ten toi­min­taan? On ol­lut ilo näh­dä, et­tä nuo­rem­mat jär­jes­tä­vät myös it­se te­ke­mis­tä, kun heil­lä on tila, jos­sa voi ol­la, to­te­si Jus­si Ren­to­la.

– Myös ai­kuis­tu­va nuo­ri kai­paa evan­ke­liu­min roh­kai­sua, hok­saut­ti Jus­si Ren­to­la.

Ju­ma­lan sa­nal­le on yhä ti­laus­ta

Sun­nun­tain alus­tuk­ses­sa Val­de Pa­lo­la kä­sit­te­li kir­kon eri­lai­sia ke­hi­tys­vai­hei­ta. Vii­meis­ten vuo­si­kym­me­nien ke­hi­tys­tä hän ava­si kir­kon laa­ti­mien stra­te­gi­oi­den poh­jal­ta.

Alus­tus­ta seu­ran­nees­sa kes­kus­te­lus­sa nou­si esil­le, et­tä Suo­mes­sa on edel­leen us­kon­non- ja oman­tun­non­va­paus. Kir­kon si­säl­lä on eri­lai­sia suun­tauk­sia, joi­den ar­vo­poh­ja ja kes­ki­näi­set nä­ke­myk­set poik­ke­a­vat toi­sis­taan. Tämä joh­taa sii­hen, et­tä kir­kos­sa on sa­ma­nai­kai­ses­ti use­am­pia to­del­li­suuk­sia.

Yh­teis­kun­nas­sa ta­pah­tu­nut muu­tos li­be­raa­liin suun­taan vai­kut­taa myös kir­kos­sa, jos­kin hi­taam­min. Tä­män vuok­si us­ko­vai­set tör­mää­vät yhä use­am­min asi­oi­hin, jot­ka ovat va­ka­vas­sa ris­ti­rii­das­sa va­kau­muk­sen kans­sa.

Pu­heen­vuo­rois­sa ko­ros­tui, et­tä edel­leen on evan­ke­liu­min työn ai­ka: Ju­ma­lan sa­naan pe­rus­tu­val­le ope­tuk­sel­le ja saar­nal­le on yhä ti­laus­ta. Kes­kus­te­li­jat to­te­si­vat myös sen, et­tä kris­til­li­syy­den pii­ris­tä tu­le­via työn­te­ki­jöi­tä ar­vos­te­taan eri teh­tä­vis­sä kir­kon ken­täl­lä.

HarriVähäjylkkä
24.4.2024

Vaikka ulkonainen ihmisemme murtuukin, niin sisäinen ihmisemme uudistuu päivä päivältä. 2. Kor. 4:16

Viikon kysymys