JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Toisten huomioiminen nousi esiin Kuopion nettiseuroissa – "Muistetaan erityisesti nyt toisiamme"

Uutiset
2.4.2020 6.35

Juttua muokattu:

31.3. 13:54
2020033113544220200402063500
Kuopion ja ympäristön Rauhanyhdistyksen toimitalon piha oli 29. maaliskuuta seurojen aikaan tyhjä. Seurat järjestetään poikkeusolojen vuoksi nettiseuroina.

Kuopion ja ympäristön Rauhanyhdistyksen toimitalon piha oli 29. maaliskuuta seurojen aikaan tyhjä. Seurat järjestetään poikkeusolojen vuoksi nettiseuroina.

Sirpa Manninen

Kuopion ja ympäristön Rauhanyhdistyksen toimitalon piha oli 29. maaliskuuta seurojen aikaan tyhjä. Seurat järjestetään poikkeusolojen vuoksi nettiseuroina.

Kuopion ja ympäristön Rauhanyhdistyksen toimitalon piha oli 29. maaliskuuta seurojen aikaan tyhjä. Seurat järjestetään poikkeusolojen vuoksi nettiseuroina.

Sirpa Manninen

Sir­pa Man­ni­nen

Kuo­pio

Li­vest­ree­maus? Mo­bi­le­Pay- tai verk­ko­pank­ki­ko­leh­ti vir­ren ai­ka­na? Ää­ni­a­se­tuk­set va­ki­ok­si? Kuo­pi­on seu­ra­jär­jes­tä­jät poh­ti­vat net­ti­seu­ro­jen jäl­keen ke­hi­ty­si­de­oi­ta seu­ro­jen jär­jes­tä­mi­seen poik­keu­sai­ka­na.

Sun­nun­tai­na 29. maa­lis­kuu­ta Kuo­pi­on rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­tä lä­he­tet­tiin net­ti­seu­rat. Kuo­pi­on ja ym­pä­ris­tön rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­lä on siir­ryt­ty käy­tän­töön val­lit­se­vien poik­keu­so­lo­jen vuok­si.

Net­ti­seu­rat­kin vaa­ti­vat jär­jes­te­ly­jä. Kuo­pi­os­sa ko­koon­tuu sun­nun­tai­sin rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­le pie­ni, al­le 10 hen­gen ryh­mä jär­jes­tä­mään seu­ro­ja. Pai­kal­le saa­puu kak­si pu­hu­jaa, seu­rai­sän­tä, sä­es­tä­jä sekä pie­ni lau­lu­ryh­mä. Näi­den li­säk­si pai­kal­la on ää­ni­tark­kai­li­ja, joka huo­leh­tii lä­he­tyk­sen tek­ni­ses­tä puo­les­ta.

Ju­ma­lan huo­len pi­don al­la

Sa­nan­pal­ve­li­jan teh­tä­väs­sä oli­vat täl­lä ker­taa Ol­li Ran­ta­la ja Rai­mo Pauk­ke­ri. Pu­hu­jat toi­vat kuu­li­joil­le loh­dut­ta­via sa­no­ja sii­tä, mi­ten Ju­ma­la pi­tää huol­ta poik­keus­ti­lan­kin ai­ka­na.

– Ju­ma­la on sal­li­nut täl­lai­sen pan­de­mi­an ko­et­te­le­muk­sek­si ih­mis­kun­nal­le, Ran­ta­la to­te­si.

– Täl­lai­ses­sa het­kes­sä rik­kain ja suu­rin­kin ih­mi­nen näyt­tää pie­nel­tä. Köy­häs­tä voi tul­la si­säi­ses­ti ri­kas, kun saa elää Ju­ma­lan ar­mon al­la, hän jat­koi.

– Ju­ma­lan val­ta­kun­nan mu­ka­na kul­kee syn­tien an­teek­si­an­ta­muk­sen ilo­sa­no­ma. Sinä saat us­koa kaik­ki syn­ti­si an­teek­si Jee­suk­sen ni­mes­sä ja so­vin­to­ve­res­sä.

Vi­de­o­pu­he­lu lä­him­mäi­sel­le

Rai­mo Pauk­ke­ri nos­ti pu­heen­sa alus­sa esil­le lä­him­mäi­sen­rak­kau­den muis­ta­mi­sen. Yk­si­näi­syys voi täl­lai­se­na ai­ka­na li­sään­tyä eri­tyi­ses­ti nii­den koh­dal­la, jot­ka asu­vat yk­sin tai ei­vät pää­se liik­ku­maan ko­toa.

– Muis­te­taan eri­tyi­ses­ti nyt toi­si­am­me. Tä­hän kan­nat­ta hyö­dyn­tää ny­ky­ai­kais­ta tek­niik­ka, soit­ta­en vaik­ka vi­de­o­pu­he­lu lä­him­mäi­sel­le, Pauk­ke­ri eh­dot­ti.

– Ol­laan tois­tem­me saat­to­mie­hi­nä, vaik­kem­me voi ta­va­ta toi­si­am­me. Vaik­ka olo­si tun­tui­si yk­si­näi­sel­tä, Ju­ma­la tie­tää vai­va­si, tus­ka­si, yk­si­näi­syy­te­si­kin. Vaik­ka tun­tui­si vai­ke­al­ta ja olet elä­män uu­vut­ta­ma­na, Ju­ma­lal­la on tah­to, halu ja voi­ma vie­dä si­nut­kin pe­ril­le as­ti.

Ko­ti­soh­val­la koh­dat­tu­na

Pu­hu­jat ko­ki­vat, et­tä net­ti­seu­rat ei­vät poik­kea ta­val­li­sis­ta seu­rois­ta pal­jon pu­heen osal­ta. He poh­ti­vat, kuun­nel­laan­ko seu­ro­ja nyt tark­kaa­vai­sem­min, kun ei ym­pä­ril­lä ole suur­ta seu­ra­kan­saa. Pu­hu­jat ha­lu­a­vat huo­mi­oi­da, et­tä kuu­li­jat tu­li­si­vat juu­ri sin­ne ko­ti­soh­val­le koh­da­tuik­si.

Voi­si sa­noa, et­tä myös seu­ra­pu­hu­jil­la on ta­pah­tu­mas­sa di­gi­loik­ka. Pu­hu­jat poh­ti­vat, ovat­ko net­ti­seu­rat tu­le­vai­suu­des­sa enem­män­kin käy­tös­sä, eri­tyi­ses­ti kau­em­piin seu­ra­koh­tei­siin. Seu­ra­kun­nan koh­taa­mi­nen fyy­si­ses­ti tun­tuu kui­ten­kin tär­ke­äl­tä.

Seu­ra­jär­jes­tä­jien huo­le­nai­hee­na oli, tot­tu­vat­ko us­ko­vai­set nyt net­ti­seu­roi­hin niin, et­tä sii­tä jää tapa sit­ten­kin kun ko­koon­tu­mi­set ovat mah­dol­li­sia. Toi­saal­ta jo­kai­nen koki, et­tä nyt seu­ra­ta­pah­tu­maa vas­ta odot­taa­kin, kun tie­tää sen ole­van tois­tai­sek­si mah­do­ton­ta.

Ke­hi­ty­si­de­at poh­din­nas­sa

Seu­rai­sän­nän aja­tuk­set ovat tätä ny­kyä tur­val­li­suus­ky­sy­mys­ten si­jas­ta sii­nä, mi­ten lä­he­tys kuu­luu ko­tei­hin. Hän te­kee tii­vis­tä yh­teis­työ­tä ää­ni­tark­kai­li­jan kans­sa, joka vas­taa puo­les­taan vi­de­o­lä­he­tyk­ses­tä.

– Akus­tii­kan hal­lin­ta täl­lai­ses­sa lä­he­tyk­ses­sä, kun sali on käy­tän­nös­sä tyh­jä, on yl­lät­tä­vän haas­teel­lis­ta. Sii­hen on tär­ke­ää pa­nos­taa, jot­ta kuu­li­joil­le seu­ra­ta­pah­tu­ma oli­si ää­nen­tois­ton kan­nal­ta mah­dol­li­sim­man miel­lyt­tä­vä ja luon­nol­li­nen, ää­ni­tark­kai­li­ja ker­too.

Jär­jes­tä­jät poh­ti­vat ke­hi­ty­seh­do­tuk­se­na, et­tä ää­ni­a­se­tuk­set voi­si va­ki­oi­da sit­ten, kun on etu­kä­teen saa­tu tie­tyl­lä ko­koon­pa­nol­la tes­ta­ta eri­lai­sia mah­dol­li­suuk­sia. Näis­sä seu­rois­sa sä­es­tys ta­pah­tui poik­keuk­sel­li­ses­ti pi­a­nol­la, kos­ka ur­ku­sä­es­tys ei kuu­lu­nut ää­ni­tark­kai­li­jan mu­kaan riit­tä­vän hy­vin suh­tees­sa lau­la­jiin. Tämä eh­dit­tiin ko­e­kuun­nel­la en­nen seu­ro­jen al­kua.

Myös stree­mauk­sen eli li­ve­vi­de­on lä­het­tä­mi­sen mah­dol­li­suus oli esil­lä. Oli­si­ko se li­sää­mäs­sä seu­ro­jen tun­tua? Rau­hoit­tai­si­ko se pa­rem­min is­tu­maan ja kuun­te­le­maan, jos nä­ki­si pu­hu­jan?

Net­ti­seu­roi­hin ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä

Rau­ha­nyh­dis­tyk­set jou­tu­vat poh­ti­maan toi­mi­ta­lon yl­lä­pi­tä­mi­sen ta­lou­del­li­sia ku­lu­ja, kun sään­nöl­li­set tu­lot esi­mer­kik­si kah­vi­tuk­sen ja myy­jäis­ten kaut­ta ovat jää­neet pois. Kuo­pi­os­sa ko­leh­tiin voi osal­lis­tua verk­ko­pan­kin tai Mo­bi­le­Pa­yn kaut­ta. Voi­si­ko vas­tai­suu­des­sa net­ti­seu­rois­sa kuu­lut­taa: ”Seu­raa­van ko­leh­ti­vir­ren ai­ka­na voit­te mak­saa ko­leh­ti­ra­han Mo­bi­le­Pa­yn tai verk­ko­pan­kin kaut­ta”?

Net­ti­seu­ro­jen link­ke­jä voi­si roh­ke­as­ti lä­het­tää sel­lai­siin­kin What­sApp-ryh­miin, joi­hin kuu­luu us­kos­ta osat­to­mia ih­mi­siä. Net­ti­seu­roi­hin voi ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä osal­lis­tua ja saa­da näin loh­dun sa­no­ja tä­hän epä­var­man ja osin ah­dis­ta­van elä­män­ti­lan­teen kes­kel­le.

28.3.2024

Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: ”Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.” Luuk. 22:19

Viikon kysymys