JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Ylivieskan kirkko vihittiin käyttöön pääsiäisenä

Uutiset
6.4.2021 13.28

Juttua muokattu:

6.4. 17:31
2021040617315220210406132800

Heli Jo­ke­lai­nen

Ou­lun hiip­pa­kun­nan piis­pa Juk­ka Kes­ki­ta­lo vih­ki Yli­vies­kan uu­den kir­kon käyt­töön pää­si­äis­sun­nun­tai­na. Mes­sus­sa saar­na­si kirk­ko­her­ra Ei­ja Ni­va­la ja mu­sii­kis­ta vas­ta­si pie­ni jouk­ko yli­vies­ka­lai­sia lap­sia ja ai­kui­sia kant­to­rei­den joh­dol­la. Vih­ki­äis­mes­su lä­he­tet­tiin suo­ra­na YLE:n ka­na­vil­la.

Rei­lun vuo­den ajan Yli­vies­kan kes­kus­tas­sa on ol­lut kiin­nos­ta­vaa seu­rat­ta­vaa: uu­den kir­kon ra­ken­nus­työ­maa. Kirk­koa on ra­ken­net­tu enim­mäk­seen pai­kal­li­sin voi­min ja osin myös pai­kal­li­sis­ta ma­te­ri­aa­leis­ta. Alu­een tal­koo­hen­ki on ol­lut voi­ma­kas­ta, ja ra­han­ke­räys eri­lai­si­ne pro­jek­tei­neen yh­dis­tä­nyt yli­vies­ka­lai­sia. Tu­kea on saa­tu myös muu­al­la asu­vil­ta. On ai­ka iloi­ta sii­tä, et­tä Py­hän Kol­mi­nai­suu­den kirk­ko on val­mis.

Ul­ko­puo­lel­ta kirk­ko muis­tut­taa kes­ki­ai­kais­ta ki­vi­kirk­koa, mut­ta si­sä­ti­lat ovat mo­der­nit. Sa­lin li­säk­si kir­kos­sa on ker­ho­ti­la, sa­kas­ti, kah­vio, keit­tiö ja eteis­ti­la, joka so­vel­tuu myös kah­vit­te­lu­pai­kak­si. Yli­vies­kan seu­ra­kun­ta on et­si­nyt va­paa­eh­toi­sia, joi­den avul­la uu­si kirk­ko voi­tai­siin pi­tää avoin­na ylei­söl­le aa­mus­ta il­taan.

Kir­kon nimi vas­taa ul­ko­muo­toa

Piis­pa Juk­ka Kes­ki­ta­lo vih­ki uu­den kir­kon käyt­töön. Hän to­te­si pu­hees­saan:

– Vih­ki­mi­sen yh­tey­des­sä tämä kirk­ko omis­te­taan seu­ra­kun­nan ju­ma­lan­pal­ve­lus­pai­kak­si. Ei voi­si ku­vi­tel­la pa­rem­paa päi­vää kir­kon vih­ki­mi­sel­le kuin pää­si­äi­nen, kris­ti­kun­nan suu­rin juh­la.

Py­hän Kol­mi­nai­suu­den kir­kon nimi ker­too kir­kon ul­ko­muo­dos­ta: si­sään­käyn­nin puo­lel­la on kol­me har­ja­kat­tois­ta pää­tyä. Piis­pa viit­ta­si tä­hän pu­hees­saan:

– Mi­kä­pä muu­kaan voi­si ol­la tä­män kir­kon ni­me­nä kuin Py­hän Kol­mi­nai­suu­den kirk­ko. Ju­ma­la on yk­si, mut­ta hän il­moit­taa it­sen­sä meil­le Isä­nä, Poi­ka­na ja Py­hä­nä Hen­ke­nä.

Piis­pa muis­ti pu­hees­saan kaik­kia, jot­ka ovat ol­leet eri ta­voin mu­ka­na kir­kon ra­ken­ta­mi­ses­sa.

– Mut­ta en­nen kaik­kea me koh­dis­tam­me tä­nään kii­tol­li­suu­tem­me ylös Ju­ma­lal­le. Hän­tä saam­me kiit­tää täs­tä juh­las­ta.

Ko­ti­kirk­ko tu­le­vil­le su­ku­pol­vil­le

Yli­vies­kan kirk­ko­her­ra Ei­ja Ni­va­la to­te­si vih­ki­äis­mes­sus­sa, et­tä yli­vies­ka­lais­ten osak­si tuli täs­sä ajas­sa ra­ken­taa uu­si ko­ti­kirk­ko it­sel­leen ja en­nen kaik­kea tu­le­vil­le su­ku­pol­vil­le.

– Tä­nään voim­me Yli­vies­kas­sa sa­noa: me ra­ken­sim­me uu­den kir­kon Ju­ma­lan ar­mos­ta, hä­nen avul­laan ja hä­nen kun­ni­ak­seen.

Vih­ki­äis­juh­lan ai­ka­na oli voi­mas­sa ko­ro­na­ra­joi­tuk­sia, mut­ta kirk­ko­her­ra oli toi­vei­kas tu­le­vai­suu­den suh­teen:

– Odo­tam­me ai­kaa, jol­loin voim­me ava­ta ovet, kut­sua si­sään, tul­la toi­si­am­me lä­hel­le, ter­veh­tiä kä­des­tä pi­tä­en, keit­tää kah­vit ja toi­vot­taa kaik­ki ter­ve­tul­leik­si.

Kir­kon kol­me eri­tyis­piir­ret­tä

Ant­ti Lau­hi­ka­ri on ol­lut Yli­vies­kan kirk­ko­val­tuus­ton jä­sen kak­si vuot­ta. Hän kuu­luu myös kir­kon ra­ken­nus­toi­mi­kun­taan. Uu­den kir­kon suun­nit­te­lu oli jo al­ka­nut, kun Lau­hi­ka­ri tuli työ­hön mu­kaan. Ark­ki­teh­tuu­ri­kil­pai­lu oli rat­ken­nut, ja al­li­ans­si­mal­li va­lit­tu to­teu­tus­ta­vak­si.

– Haas­tee­na oli sil­loin se, et­tä hin­taa oli vie­lä lii­kaa. Al­ku­vai­hees­sa piti ai­ka pal­jon pie­nen­tää kirk­koa, et­tä saa­tiin kus­tan­nuk­set koh­tuul­li­sik­si.

Lau­hi­ka­ri on ko­ke­nut, et­tä ko­kouk­sis­sa on pys­ty­nyt kes­kus­te­le­maan va­paas­ti. Asi­oi­ta on kä­si­tel­ty ra­ken­ta­vas­ti ja yh­des­sä on ha­et­tu hy­viä rat­kai­su­ja.

– Niin­hän tuo nyt näyt­tää, et­tä me saam­me hy­vä­laa­tui­sen, kes­tä­vän ra­ken­nuk­sen.

Uu­den kir­kon eri­tyis­piir­teis­tä kirk­ko­val­tuu­tet­tu nos­taa esil­le kol­me seik­kaa: Kirk­ko on ul­koa ko­ko­naan tiil­tä ja si­säl­tä puu­ta. Sii­nä on pai­no­voi­mai­nen il­mas­toin­ti, jos­sa il­ma tu­lee penk­kien al­ta ja pois­tuu ka­tos­ta. Kol­mas eri­kois­piir­re on, et­tä kirk­ko­sa­lis­sa on ik­ku­nat vain ka­ton­har­jas­sa. Yl­hääl­tä tu­le­va valo tun­tuu hä­nes­tä miel­lyt­tä­väl­tä.

– Kun me­nee kirk­ko­sa­liin, kat­soo vais­to­mai­ses­ti ylös, kos­ka kaik­ki valo tu­lee siel­tä.

Lau­hi­ka­ri to­te­aa, et­tä Yli­vies­kan Rau­ha­nyh­dis­tys ha­lu­aa jär­jes­tää kir­kos­sa seu­ro­ja ja mui­ta ti­lai­suuk­sia, jois­sa ju­lis­te­taan elä­vää evan­ke­liu­mia kaik­kien ih­mis­ten kuul­ta­vak­si.

28.3.2024

Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: ”Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.” Luuk. 22:19

Viikon kysymys