JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Ympäristö muuttuu, sana ja ihminen ei

Uutiset
15.2.2020 6.40

Juttua muokattu:

17.8. 16:39
2020081716390620200215064000

An­na-Kai­sa Lah­ti­nen

Sei­nä­jo­ki

Ih­mi­nen on pe­ri­syn­ti­se­nä tai­pu­vai­nen syn­nin hou­ku­tuk­siin, jot­ka ku­na­kin ai­ka­na kie­tou­tu­vat eri kää­rei­siin, nou­si esiin Sei­nä­jo­en ai­kuis­te­nil­lan alus­tuk­ses­sa.

Jan­ne Mä­ki­nen aloit­ti ai­kuis­te­nil­lan Sei­nä­jo­en rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­lä tu­tul­la il­ta­ru­kouk­sel­la Le­vol­le las­keun Luo­ja­ni ja siu­na­si syn­nit an­teek­si. Näin hän de­monst­roi tut­tu­ja il­ta­toi­mia. Sen jäl­keen hän ky­syi, tar­vi­taan­ko enää 2020-lu­vul­la il­ta­ru­kous­ta.

Vas­tauk­sek­si muo­tou­tui, et­tä us­ko­vai­nen kai­paa yhä tur­vak­seen il­ta­siu­naus­ta ja evan­ke­liu­mia mat­ka­tes­saan tai­vas­tiel­lä.

Lap­set ovat lah­ja

Alus­ta­ja ot­ti esil­le, mi­ten ny­ky­ai­ka­na vies­tin­ten kaut­ta voi kuul­la, et­tä lap­si oli­si uh­ka maa­pal­lol­le. Hän ker­toi saa­neen­sa voi­maa psal­mis­ta 127: ”Lap­set ovat Her­ran lah­ja, koh­dun he­del­mä on hä­nen an­tin­sa. Kuin nuo­let so­tu­rin kä­des­sä ovat nuo­re­na saa­dut lap­set. On­nel­li­nen on se mies, jon­ka vii­ni on nuo­lia täyn­nä!”

Us­kon kaut­ta saa voi­maa ot­taa lap­set vas­taan Her­ran lah­ja­na. Kes­kus­te­lus­sa nou­si esil­le se, kuin­ka rak­kai­ta kaik­ki lap­set ovat, ja kuin­ka suu­re­na siu­nauk­se­na van­hem­mat ovat hei­dät ko­ke­neet.

Sie­lul­le ra­vin­toa

Mä­ki­nen pu­hui, mi­ten us­ko kuo­lee, jos sitä ra­vi­taan vain maa­il­mal­li­sel­la ruo­al­la, jota ny­ky­ai­ka ko­ros­taa. On tar­kas­te­lun paik­ka, mi­ten van­hem­mat val­vo­vat esi­mer­kik­si omaa ja las­ten­sa ne­tin­käyt­töä.

Kes­kus­te­lus­sa nou­si esiin, et­tä moni kai­paa myös ky­läil­tä­es­sä us­kon asi­ois­ta pu­hu­mis­ta.

Mä­ki­nen mai­nit­si käy­tän­nön esi­merk­ke­jä us­ko­ne­lä­män hoi­ta­mi­sek­si: lap­sien kul­jet­ta­mi­nen py­hä­kou­luun, raa­mat­tu­luok­kaan ja seu­roi­hin, an­teek­si­an­ta­mi­nen ja -pyy­tä­mi­nen, il­ta­ru­kous­ten ru­koi­le­mi­nen, mie­len pääl­lä ole­vis­ta asi­ois­ta kes­kus­te­le­mi­nen, SRK:n jul­kai­su­jen lu­ke­mi­nen ja nii­den ti­laa­mi­nen esi­mer­kik­si pois muut­ta­neil­le nuo­ril­le.

Mikä on tar­peen?

Ny­ky­ai­ka on suo­ri­tus­pai­neis­ta ai­kaa. Mikä on tar­peen ja koh­tuul­lis­ta, ky­se­li alus­ta­ja.

– On­ko tär­ke­äm­pää toi­mi­vat pe­lit ja veh­keet kuin ih­mis­suh­teet? On­ko kil­paur­hei­lu hy­väk­si us­kol­lem­me? Jak­san­ko käy­dä seu­rois­sa, vai jään­kö lei­po­maan mok­ka­pa­lo­ja jä­kis­jouk­ku­eel­le?

Mä­ki­nen pu­hui myös ver­tai­lun vaa­ras­ta. So­si­aa­li­nen me­dia luo eri­lai­sia ihan­tei­ta; usein epä­re­a­lis­ti­si­a­kin. Kiu­sauk­se­na on kil­pa­va­rus­te­lu, it­sen­sä ehos­ta­mi­nen, ul­ko­puo­li­suu­den tun­ne ja pai­ne sii­tä, mil­tä näyt­tää ja mitä har­ras­taa.

Muut­tu­ma­ton sana

On­ko us­ko muun­nel­ta­vis­sa kul­le­kin ajal­le so­pi­vak­si, alus­ta­ja poh­ti. Sana ja ih­mi­nen ei muu­tu, ym­pä­ris­tö hou­ku­tuk­si­neen muut­tuu.

Ih­mi­sen tur­va­na on muut­tu­ma­ton Ju­ma­lan sana. ”Tai­vas ja maa ka­to­a­vat, mut­ta mi­nun sa­na­ni ei­vät ka­toa” (Matt. 24:35).

– Em­me ole tätä ai­kaa var­ten us­ko­mas­sa, vaan kirk­kaa­na pää­mää­rä­nä on kun­ni­an tai­vas.

23.4.2024

Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi. Jes. 54:10

Viikon kysymys