Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

Jumal, maailma looja

eesti 20.11.2013 08:36 | Siionin Lähetyslehti
Apostliku usutunnistuse järgi on Jumal taeva ja maa looja. Piibli alguses on see selgelt ja lihtsalt öeldud: „Alguses lõi Jumal taeva ja maa.“ (1Ms 1: 1).
Siin tähendavad taevas ja maa tervet maailmakõiksust ehk universumi. Kõik olemasolev ei sisalda midagi, mis oleks Jumalast sõltumatu. Kogu nähtav ja nähtamatu maailm, loomad ja inimesed, on osakesed Jumala loodud tervikust. Jumal on seadnud maailmakõiksusele alguse ja tema seab sellele ka lõpu.

Kõige taga on Jumal

Jumal ise on olnud algusest peale ja igavesti. Kõik muu on tema loodud. Ristiusu järgi ei saa Jumala olemasolu ja tema loomistööd mõistusega seletada. Jumala lapsele on need usuasjad: „Mina usun Jumalasse, Isasse kõigeväelisse, taeva ja maa Loojasse.“

Teadus püüab uurida ja selgitada maailma sünni mõistatust ning looduse ja inimese arengut. Siiski ei ole see suutnud anda ammendavat vastust elu sünnile ja tähendusele. Usk usaldab seda, et kõige taga on kõigeväeline Jumal, taevane Isa.

Ka looduses mõjuvad seaduspärasused ehk loodusseadused, mis on inimese jaoks muutumatud, on Jumala loodud reeglipärasused. Loomisusu põhjal on võimalik mõtelda ja mõista, et Jumal võib teha neile erandeid, mida inimene kogeb kui imesid.

Jumal lõi kõik oma sõnaga

Piibli loomiskirjelduste kaudu saab ilmsiks, et Jumal lõi kõik oma sõnaga tühjusest. Maailma sünniga seotud arutlused algkaosest või algplahvatusest põhinevad inimmõistusel, mitte Piiblil.

Piibli kirjeldus Jumala loomistööst ja maailmakõiksuse sünnist on võrdlemisi piiratud. Piibel ei ole loodusteaduse õpik ega püüagi seletada kõige loodu sündi ja ajalugu üksikasjaliselt. Piibli peamiseks teemaks on Jumala ja inimese suhe.

Piibel rõhutab seda, et Jumala loomistöö on hea. Maailma luues nägi Jumal, et kõik on hea. Loodu kannab aga pattulangemise rasket pärandit, mille mõjul rikub patt ja igasugune kurjus Jumala tööd.

Päästmine Jeesuses

Jumal on oma loodut armastav Isa. Ta on loonud kõik, ja sellepärast on ta valmistanud päästmise pattu langenud inimkonnale oma Pojas Jeesuses Kristuses.

Jumal lõi inimese igaveseks olendiks. Pattulangemise tagajärjel sai inimese osaks siiski surm (Rm 5: 12). Usu kaudu Kristuses saab inimene siiski pärida igavese elu taevas. Sellele elule kutsub Jumal kõiki inimesi.

Tekst: Pentti Saulio
Allikas: Siionin Lähetyslehti 2/2001
Tõlge: Ulla Palola

Julkaistu vironkielisessä kieliliitteessä 11/2013.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi