JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Artikkelit

Kalastajaperheen joulu

Päivämies
Artikkelit
27.12.2018 6.03

Juttua muokattu:

31.12. 09:28
2019123109284020181227060300

Kas­voin yh­dek­sän­hen­ki­ses­sä ka­las­ta­ja­per­hees­sä Me­ri­kar­vi­al­la lä­hel­lä mer­ta. Isä oli am­ma­til­taan ka­las­ta­ja. äi­ti huo­leh­ti meis­tä lap­sis­ta, ko­din­hoi­dos­ta, kar­jas­ta ja pien­vil­je­lys­tä. Me lap­set olim­me äi­din apu­na.

Per­hees­säm­me al­koi­vat jou­lun val­mis­te­lut jo ai­kai­sin syk­syl­lä. Poi­mim­me met­sis­tä ja pi­han mar­ja­pus­kis­ta mar­jo­ja, jois­ta teh­tiin hil­loa, me­hua ja kiis­se­lei­tä.

Jou­lu­ka­lat saa­tiin me­res­tä. Oli hau­kea, sii­kaa, si­lak­kaa, ma­det­ta, ah­ven­ta ja ku­haa. Niis­tä val­mis­tui uu­ni­ka­laa, si­lak­ka­laa­tik­koa, ka­la­keit­toa ja suu­ta­rin­loh­ta. Ka­lo­ja myös graa­vat­tiin ja sa­vus­tet­tiin. Si­la­kat oli jo hy­vis­sä ajoin suo­lat­tu, muut ka­lat pyy­det­tiin ver­koil­la avan­nos­ta jään al­ta.

Hy­vis­sä ajoin en­nen jou­lua teu­ras­tet­tiin sika. Jou­lu­pöy­tään sii­tä tuli pal­jon eri­lai­sia ruo­kia: jou­lu­kink­kua, ve­ri­mak­ka­roi­ta, rul­lia, si­an­pää­sylt­tyä sekä li­haa keit­toi­hin. En­nen jou­lua myös lam­mas teu­ras­tet­tiin, ja se oli mo­nen ruu­an raa­ka-ai­ne.

Leh­mien mai­dos­ta val­mis­tui herk­ku­ja jou­lu­pöy­tään. En­sin mai­to se­pa­roi­tiin ja ero­tet­tiin ker­mat eril­leen. Ker­mas­ta kir­nut­tiin voi­ta ja saa­tiin myös kir­nu­pii­mää. Syn­tyi myös juus­to­ja ja vii­liä.

Lam­pail­ta oli ke­rit­ty syk­syl­lä vil­lat, ja nii­tä tuli mon­ta pä­re­ko­pal­lis­ta. Naa­pu­rus­tos­sam­me oli ta­pa­na kul­kea ta­los­ta ta­loon pi­tä­mäs­sä kök­kää eli vil­la­tal­koi­ta. Meil­le­kin nai­set tu­li­vat mu­ka­naan kars­tat, ru­kit ja vyyh­din­puut. Il­las­sa hei­dän kä­sis­sään syn­tyi pal­jon hah­tu­vaa kars­toil­la. Hah­tu­vas­ta he keh­rä­si­vät ru­kil­la lan­kaa ja ko­ko­si­vat sitä vyyh­dik­si, jon­ka lo­pul­ta ke­ri­vät ke­räl­le. Sit­ten lan­gas­ta ku­dot­tiin suk­kia, la­pa­sia ja kau­la­lii­no­ja pu­kin­kont­tiin.

äi­ti ja ty­töt lei­poi­vat jou­lu­pöy­tään lei­vät, lim­put, pi­pa­rit, tor­tut ja ka­kut. Jau­hot jau­het­tiin it­se kas­va­te­tus­ta vil­jas­ta.

Myös juu­rek­set ja si­pu­lit kas­va­tet­tiin it­se jou­lu­pöy­tää var­ten. äi­ti vä­lil­lä sa­noi­kin, et­tä ”ei­pä me kau­pas­ta juu­ri mi­tään ruo­kia tar­vi­ta, kun ol­laan niin oma­va­rai­sia”. Ame­ri­kan su­ku­lai­set lä­het­ti­vät kah­via. Jou­lu­ruo­kia riit­ti usein pit­käl­le jou­lun jäl­keen.

Jou­lu­aat­to­na myös ko­tie­läi­met na­ve­tas­sa sai­vat vä­hän pa­rem­paa ruo­kaa kuin ar­ke­na. Pi­han lin­nut sai­vat kau­ra­lyh­tei­tä ja ta­li­pal­lo­ja.

Me lap­set odo­tim­me puk­kia. Pak­kas­ta oli usein pal­jon, ja kun kuu­lim­me kul­kus­ten ää­nen ja reen na­ti­se­van lu­mes­sa, tie­sim­me pu­kin ja muo­rin saa­pu­van. Lah­jat oli­vat vaa­ti­mat­to­mia äi­din ja isän te­ke­miä puu­le­lu­ja, vil­la­vaat­tei­ta ja rä­sy­nuk­ke­ja. Niis­tä iloit­sim­me.

Ka­las­ta­ja­per­heen jou­lus­sa oli kui­ten­kin tär­kein­tä jou­lun sa­no­ma. Kau­niik­si ko­ris­tel­lus­sa ko­dis­sa ta­li­kynt­ti­löi­den va­los­sa oli oh­jel­mas­sa jou­lu­e­van­ke­liu­mi ja jou­lu­vir­si En­ke­li tai­vaan lau­sui näin. Väki iloit­si sii­tä, et­tä tal­lin sei­meen oli syn­ty­nyt Va­pah­ta­ja.

Teks­ti: Tou­ko Sal­mi

Jul­kais­tu Päi­vä­mie­hes­sä 19.12.2018

Ku­vi­tus­ku­vat: Es­ko Van­ha­la, Juha Hu­ma­la­jo­ki, Päi­vi Pel­to­nie­mi

20.4.2024

Jeesus sanoo: ”Minä olen portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen.” Joh. 10:9

Viikon kysymys