Pääsiäisen tapahtumat puhuttelevat Päivämiehen lukijoita. Lehden takasivulla lukijat kertovat, mitä ajatuksia heillä herää tilanteesta, jossa Pietari kielsi kolmesti Jeesuksen. Lukijoiden vastauksissa korostuvat samaistumisen tunteet: noin on käynyt tai voisi käydä minullekin. Toisaalta vastauksista välittyy rukous: kunpa Jumala auttaisi säilymään Jumalan lapsen paikalla valtakunnassaan. Kolmantena nousee esiin Pietarissa ilmennyt oman voiman tunto, joka voi johtaa lankeamiseen.
Paastonajan ja hiljaisen viikon raamatuntekstit keskittyvät Jeesuksen elämän viimeisiin päiviin. Evankeliumit kuvaavat Jeesuksen kärsimystien ja ristinkuoleman yksityiskohtaisen tarkasti. Raamatun kokonaisuus asettaa tapahtumat kuitenkin laajempaan kokonaisuuteen, Jumalan pelastussuunnitelmaan.
Työterveyslaitos järjesti hiljattain avoimen koulutuksen, jossa käsiteltiin mielenterveyden huomioon ottamista työelämässä. Työelämän asiantuntijat nostivat esille elämäntahdin kiihtymisen niin työssä kuin vapaa-ajalla. Nykyihmisen elämä koostuu usein nopeatempoisista palasista, joiden yhteensovittaminen ja kokonaisuuden hallinta tuottaa monelle ongelmia.
Nuorisobarometri täyttää kolmekymmentä vuotta. Tutkimus kartoittaa nuorten arvoja, asenteita sekä suhtautumista esimerkiksi työllisyyteen, koulutukseen, kansalaisuuteen, yhteiskunnan instituutioihin, palveluihin ja tulevaisuuteen. Nuorison antamat vastaukset kyselyn tuloksiin heijastavat laajemminkin yhteiskunnan tilaa.
Tulevana perjantaina vietetään kansainvälistä Downin syndrooma -päivää. Tänä vuonna Suomen Downin syndrooma -yhdistys haluaa kiinnittää huomiota erityisesti tuen merkitykseen: ”Jokaisella pitäisi olla oikeus tarvitsemaansa tukeen, joka vastaa tarpeita, tarjoaa valinnanvapautta ja mahdollisuuden osallistua yhteiskuntaan tasavertaisena kansalaisena.”
Jossain on todettu, että uskoa ja rakkautta ei voi eikä tarvitse ansaita. Molemmat ovat asioita, jotka annetaan ihmiselle ulkopuolelta. Jumala lahjoittaa uskon ja synnyttää rakkauden. Toisaalta hän sanassaan kutsuu ihmistä hoitamaan saatuja lahjoja.
Jokaisen ihmisen kuolema on erilainen ja ainutlaatuinen. Suomessa kuolee vuosittain noin 60 000 ihmistä, joista noin puolet elää läpi saattohoitovaiheen. Lukijat kertovat tämän lehden takasivulla merkityksellisistä hetkistään kuolevan läheisen rinnalla, ja lehden haastattelu kertoo kuolevan läheisen kanssa kuljetusta matkasta.
Päivittäinen uutistarjonta sisältää verrattain vähän toivon ja ilon aiheita. Moni ihminen on kertonut vähentäneensä uutisten seurantaa tästä syystä. Ajankohtaiset uutiset kertovat sodan uhan kasvusta, väkivalta- ja terroriteoista, pahoinvoinnista ja epävarmuudesta. Puhutaan uudesta maailmanjärjestyksestä ja historiankäänteestä. Siionin laulun sanat tuntuvat ajankohtaisilta: ”Maailman kun täyttää nyt saaste, sodan uhka, ihmiskunta näyttää nyt hauraalta kuin tuhka” (SL 178:3).
Raamatun mukaiseen uskoon liittyy suuri siunaus. Suurin siunaus on se, että uskon kautta saa omistaa Jumalan valmistamaa ja lahjoittamaa pelastusta ja iankaikkista elämää. ”Joka uskoo Poikaan, sillä on iankaikkinen elämä” (Joh. 3:36).
Kansanopistot ovat yksi vanhimmista kristillisyytemme nykyisistä työmuodoista. Pitkään jatkuneet keskustelut johtivat yli sata vuotta sitten, vuonna 1923, Ylitornion kristillinen kansanopiston perustamiseen. Nykyiset opistomme ovat aloittaneet toimintansa myöhemmin.
Sosiaalinen media, ajankäyttö ja medialukutaito on valtava ja melkein kaiken kattava teema, joka koskettaa jokaista tämänkin lehden lukijaa muodossa tai toisessa. Älylaitteiden vaikutus ulottuu elämän eri osa-alueille. Se vaikuttaa muun muassa aivojemme toimintaan, ajatteluumme, terveyteemme, sosiaalisiin suhteisiimme, vapaa-aikaamme ja työhömme. Vaikka ei itse käyttäisi älylaitteita, niiden vaikutukset heijastuvat ympäröivästä yhteiskunnasta.
Termi sielunhoito ei nykypäivänä ole kaikille tuttu käsite. Jo sana sielu kertoo sielunhoidon kuuluvan ihmisen hengellisen elämän alueelle. Sielunhoidossa on kyse ihmisen jumalasuhteen hoitamisesta. Kuten ihmisen keho ja mieli tarvitsevat huolenpitoa, samoin ihmisen sielu tarvitsee hoitoa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys