Paljastuneet, lapsiin ja nuoriin kohdistuneet seksuaalirikosepäilyt ovat osaltaan lisänneet vanhempien ja kasvattajien huolta siitä, mitä sosiaalisessa mediassa tapahtuu. Huoli on aiheellinen, ja aikuisten tehtävä on suojata lapsia ja nuoria sosiaalisen median vaaroilta.
YLE uutisoi viimeksi viime viikolla lapsia ja nuoria houkutelleesta WhatsApp-ryhmästä, jossa oli jaettu raakoja ja rivoja kuvia. Samalla mediat kertoivat hallituksen haluavan ”rokottaa” nuoret nettihoukuttelua vastaan muun muassa lisäämällä nettipoliisin resursseja.
Esiin nousseet huolenaiheet ovat läsnä myös uskovaisissa kodeissa kasvattajien, läheisten ja kummien mielissä. Mitä lapselle ja nuorelle kuuluu? Asiantuntijoiden jakama tieto ja yhteinen keskustelu näistä asioista ovat enemmän kuin tervetulleita.
Minkälaiset ”rokotteet” antavat parhaan suojan lapselle ja nuorelle netissä? Eri alojen asiantuntijat nostavat ensimmäisenä esille keskustelun merkityksen. Keskustelu toimii paremmin silloin, kun aikuinen ilmaisee olevansa kiinnostunut lapsen asioista. Epäilevä asenne voi sulkea portit.
Lapselle on hyvä kertoa ikätason mukaisesti jo alakouluiässä seksuaalirikoksista. Alakoululaisen ikätasoa voi vastata esimerkiksi ohje, että lapsen ei tule jakaa netissä vähäpukeisia kuvia itsestään. Ja jos joku tällaisia kuvia pyytää, asiasta tulee kertoa heti aikuisille.
Turvallisuutta lisäävät myös yhteiset selkeät rajat ja pelisäännöt: yöllä nukutaan, eikä älylaitteiden tarvitse silloin olla käden ulottuvilla. Nuoren voi olla vaikea vastustaa niiden aiheuttamaa houkutusta. Säännöt toimivat yleensä paremmin, jos ne on yhdessä laadittu.
Joissakin tilanteissa aikuinen voi pyytää lasta tai nuorta näyttämään omia viestejään. Jatkuva epäily ei kuitenkaan luo pohjaa toimivalle keskusteluyhteydelle. Lisäksi epäilevä tai syyttävä asenne ei kannusta nuorta kertomaan, jos jotakin ikävää tapahtuu.
Jumalan sanaan perustuva kristillinen kasvatus, kuten opetus esiaviollisten suhteiden välttämisestä ja avioliiton pyhyydestä, voi olla merkittävä suoja nettihoukuttelua vastaan. Lisäksi nuoren turvallisuutta parantaa se, jos hän haluaa välttää omaatuntoa haavoittavia paikkoja ja tilanteita.
Julkaistu Päivämiehessä 27.2.2019
Kuvituskuva: Pixabay
Blogit
Lukijan kuva
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Ilmoitukset
Ajankohtaiskirja 2025 ottaa Jumalan sanan pohjalta kantaa moniin aikamme keskusteluissa esille tuleviin kysymyksiin.
Kertomuksia taitekohdista, joissa tehdään elämän suurimpia ratkaisuja: Mihin joukkoon haluan kuulua?