Eveliina Saukko
Eveliina Saukko
Johanna Lumijärvi
Viime syksynä pääsin mukaan tämän vuoden Maitoisten ykkösleirin henkilökuntaan. Leiriläiset ja henkilökunta tapasivat rippikoulun kodinillassa Helsingin rauhanyhdistyksellä.
Rippikoulujen henkilökunta oli kutsuttu syksyllä Jämsän opistolle rippikoulukurssille. Siellä sai infoa rippikoulu-uudistuksesta. Sen päälinjat olivat talviviikonlopun korvautuminen rippikoulun talvipäivillä, jotka järjestetään rauhanyhdistyksillä, ja kotisiioniin tutustumisen lisääminen etukäteistehtäviin.
Talvipäivä oli juttelua ja talostelua
Kurssilaiset suunnittelivat pontevasti alkuvuonna muutamilla rauhanyhdistyksillä järjestettäviä kokoavia rippikoulun talvipäiviä. Paljon oli kysymyksiä ilmassa ja paljon löytyi vastauksiakin.
Espoon Rauhanyhdistyksen talvipäivän suunnitteluun ja toteuttamiseen löytyi mukava porukka – ja SRK antoi hyvät suunnitelmat.
Espooseen tulivat Espoon ja Lohjan rippikoululaiset, ja heitä oli noin sata. Lauantaipäivä meni uskonasioiden äärellä. Talvipäivä ei niinkään sisältänyt rippikoulun aiheita, vaan paikalla olijat keskittyivät uskosta ja rippikoulusta puhumiseen ja yhteiseen olemiseen sekä leikkien että erilaisten tehtävien avulla.
Päivän anti oli eniten ehkä yhteisen talostelun opettelua erityisesti heille, joille se oli vieraampaa. Päivässä ei toimittu rippikouluryhmittäin, vaan joukko oli muulla tavoin jaettu isosten vetämiin ryhmiin.
Kaikki joutuivat joustamaan
Pandemian vuoksi kaikki muuttui maaliskuussa, eikä kotisiioniin tutustuminenkaan ollut enää samalla tavalla mahdollista. Sen ja seurakuntaan tutustumisjakson osalta annettiin uusia ohjeita. Rajoituksia tuli, ja alkoi näyttää epätodennäköiseltä, että rippikouluja voitaisiin kesällä järjestää lainkaan.
SRK oli hereillä ja tiedotti muutoksista ja suunnitelmista. Seuraava suunnitelma oli etärippikoulu. Sain kutsun asiantuntija- ja ohjausryhmään, joka mietti tapoja toteuttaa osa rippikoulusta etäopetuksena. Tuo oli mielenkiintoinen ajanjakso – tutustuin uusiin ihmisiin ja sain hämmästellä, miten ideoita syntyi, alustoja testattiin ja suunnitelmat selkenivät.
Erityisesti kodeilta ja rippikouluhenkilökunnalta vaadittiin joustavuutta, kun suunnitelmat muuttuivat useaan kertaan. Ylivoimaisesti suurimman taakan kantoivat SRK:n työntekijät Juha Luokkala ja Matias Muhola, jotka koordinoivat, järjestelivät ja johtivat koko kokonaisuutta. Kymmeniä, ellei satoja palavereja pidettiin, ja uutta henkilökuntaa jouduttiin kutsumaan ajankohtien muuttuessa.
Toukokuussa SRK koulutti etäjaksoa varten jokaiselle leirille digituutorit ja lisäksi järjesti kahden illan mittainen koulutuksen koko henkilökunnalle. Kaikki rippikoululaiset vanhempineen saivat kutsun kotiväen iltaan, joka lähetettiin YouTube-kanavalta SRK:n toimistolta.
Suunnittelin kotiväen illan yhdessä Pia Lumpeen ja Elina Huuskon kanssa samalta pohjalta, jolla olen rippikoulun kesäjakson alussa pitänyt vastaavia iltoja. Uutta oli se, että vanhemmat ja rippikoululaiset saivat aikaa yhteiseen keskusteluun. Panelistien, Saara ja Olli Hintsalan sekä Matti Rautakosken, kanssa oli leppoisaa keskustella rippikoulusta ja nuorten elämästä.
Lähijakso oli onnistunut
Kesäkuun etäjakso kokosi ensin etelän, ja sen jälkeen pohjoisen kaikki leirit yhtä aikaa ruutujen ääreen. Olin Jämsän opistolla. Yhdessä työparini kanssa opetimme kolmelle leirille saman aiheen – ryhmä kerrallaan. Omia leiriläisiäni tapasin vain ryhmäytymisessä ja loppukeskustelussa. Sitäkin mukavampi oli suviseuramaanantaina mennä Maitoisiin ja tavata kasvokkain ihmisiä.
Isoissa ryhmissä nuorten yksilöllinen kohtaaminen on lähes mahdotonta. Siksi nautin, että leiri oli jaettu kahteen osaan ja vielä sekin kahteen luokkaan. Näin oli mahdollista paremmin keskustella asioista.
Lyhyt lähijakso oli mielestäni onnistunut kokonaisuus. Pienessäkin ajassa onnistui käsitellä paljon tärkeitä asioita. On ihmeellistä, miten vaikeudet kääntyivät lopulta nuorten uskonelämän vahvistukseksi. Taivaan Isä tiesi tämänkin ennalta.
Lue lisää rippikoulujen toteutumisesta 29.7. ilmestyvästä Päivämiehestä.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys