Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay
Päivämies
Kirjoituskilpailuihin osallistuvien käsikirjoitusten toivotaan olevan uskoa tukevia, aitoja ja tuoreita kuvauksia uskovaisten lasten, nuorten ja aikuisten elämästä.
Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) järjestämään lasten- ja nuortenkirjojen kirjoituskilpailuun ja romaanien kirjoituskilpailuun voi osallistua lokakuun 2023 loppuun saakka. Kilpailuiden tavoitteena on löytää käsikirjoituksia yli 10-vuotiaille suunnattuihin lasten- ja nuortenkirjoihin sekä uskovaisen ihmisen elämää kuvaaviin romaaneihin.
Tilaa lukijan oivalluksille
Lasten- ja nuortenkirjojen käsikirjoitusten toivotaan olevan uskoa tukevia, aitoja ja tuoreita kuvauksia lasten ja nuorten elämästä. Hyvällä lasten- ja nuortenkirjalla on juoni, joka pitää otteessaan alusta loppuun, ja kerronnassa olisi hyvä jättää tilaa lukijan oivalluksille.
Käsikirjoitus voi koostua myös erillisistä kertomuksista, jotka muodostavat kokonaisuuden. Kirja kannattaa suunnata tietylle kohderyhmälle, esimerkiksi alakoululaisille (10–12-vuotiaat), yläkouluikäisille (13–15-vuotiaat) tai sitä vanhemmille nuorille.
Teksti kirjoitetaan tietokoneella ja lähetetään paperitulosteena. Käsikirjoituksen suositeltava laajuus on lastenkirjoissa 70–100 liuskaa ja nuortenkirjoissa 100–150 liuskaa rivivälillä 1,5.
Lasten- ja nuortenkirjojen kilpailua koskeviin tiedusteluihin vastaa Hanna Aho, sähköposti: hanna.aho(at)srk.fi.
Kilpailuun tarkoitetut käsikirjoitukset lähetetään postitse osoitteeseen: Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys / Maarit Määttä, Kiviharjunlenkki 7, 90220 Oulu. Kuoreen tulee kirjoittaa tunnus: ”Lasten ja nuorten kirjojen kilpailu”. Käsikirjoitukset lähetetään vain nimimerkillä varustettuna. Käsikirjoituksen mukaan liitetään suljettu kirjekuori, jossa on kirjoittajan nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.
Romaani antaa vapauden erilaisiin muoto- ja sisältöratkaisuihin
Romaanien kirjoituskilpailun tavoitteena on löytää uskovaisen ihmisen elämää peilaavia käsikirjoituksia. Vaihtoehtoisesti käsikirjoitus voi kertoa myös elävän uskon löytämisestä tai uskon menettämisestä ja uudelleen löytämisestä.
Romaanille on ominaista, että se ei pyri sanomaan kaikkea, vaan se jättää tilaa myös lukijan ajatuksille ja tulkinnoille. Kirjallisuudenlajina romaani antaa vapauden monenlaisiin muoto- ja sisältöratkaisuihin. Kristillinen romaani ei voi kuitenkaan jättää uskon kannalta keskeisiä kysymyksiä avoimiksi.
Teksti kirjoitetaan tietokoneella ja lähetetään paperitulosteena. Käsikirjoituksen suositeltu laajuus on 100–200 liuskaa rivivälillä 1,5.
Romaanien kirjoituskilpailua koskeviin tiedusteluihin vastaa Ari-Pekka Palola, sähköposti: ari-pekka.palola(at)srk.fi.
Kilpailuun tarkoitetut käsikirjoitukset lähetetään postitse osoitteeseen: Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys / Maarit Määttä, Kiviharjunlenkki 7, 90220 Oulu. Kuoreen kirjoitetaan tunnus: ”Romaanikilpailu”. Käsikirjoitukset lähetetään nimimerkillä varustettuna. Mukaan liitetään suljettu kirjekuori, jossa on kirjoittajan nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.
Kaunokirjallinen taso ja uskon näkökulma
Molempien käsikirjoituskilpailujen työt arvioidaan kahdesta näkökulmasta: menestymiseen vaikuttaa sekä käsikirjoituksen kaunokirjallinen taso että se, miten uskon näkökulma tulee esille. Uskon näkökulman tulisi olla luonteva osa kokonaisuutta.
Kilpailulautakuntana toimii julkaisujen toimitusneuvosto, jonka apuna on palkintolautakunta. Kummassakin kilpailusarjassa jaetaan kolme palkintoa: ensimmäinen palkinto on 1 500 euroa, toinen 1 000 euroa ja kolmas 750 euroa. Lisäksi kilpailulautakunta voi antaa tunnustuspalkintoja harkintansa mukaan.
Osallistumalla kumpaan tahansa kilpailuun kirjoittaja luovuttaa käsikirjoituksensa SRK:n käyttöön. Julkaistavasta teoksesta maksetaan erikseen tekijänpalkkio. Kilpailuun lähetettyjä käsikirjoituksia ei palauteta.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys