JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Ihminen tarvitsee toisia ihmisiä

Päivämies
Uutiset
14.3.2017 15.37

Juttua muokattu:

1.1. 11:12
2020010111124320170314153700

Lau­an­tai­na 11. maa­lis­kuu­ta Ou­lun rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­lä jär­jes­te­tys­sä nuor­te­nil­las­sa kä­si­tel­tiin yk­si­näi­syyt­tä ja yh­des­sä­o­loa. Mau­no Ku­run­lah­ti tar­kas­te­li alus­tuk­ses­saan ai­het­ta pää­o­sin Raa­ma­tun ja us­kon nä­kö­kul­man poh­jal­ta. Ku­vi­tel­tu­jen hen­ki­lö­hah­mo­jen poh­jal­ta kä­si­tel­ty ai­he avau­tui konk­reet­ti­ses­ti il­lan kuu­li­joil­le; mo­nen­lai­set eri­lai­suu­den ja yk­sin­jää­mi­sen ko­ke­muk­set nuo­ril­la voi­vat vah­vis­taa yk­si­näi­syy­den ko­ke­mis­ta.

Yk­si­näi­syys on tun­ne

Yk­si­no­lo ja yk­si­näi­syys ovat eri asi­oi­ta. Yk­si­näi­syys on tun­ne, joka ei vält­tä­mät­tä näy pääl­le­päin, ja se voi ai­heut­taa pal­jon mur­het­ta ja kat­ke­ruut­ta­kin. Jo­kai­nen tar­vit­see tois­ta ih­mis­tä, mut­ta myös yk­si­no­lon het­kiä. Adam koki pa­ra­tii­sis­sa yk­si­näi­syyt­tä, kun taas ope­tus­lap­set ja Jee­sus­kin kai­pa­si­vat rau­haa, yk­sin ole­mis­ta ja le­poa ih­mis­vi­li­nän kes­kel­lä, alus­ta­ja ku­vai­li.

Alus­tuk­ses­sa avat­tiin yk­si­näi­syyt­tä myös yh­teis­kun­nal­li­se­na il­mi­ö­nä. Nuo­rel­la voi ol­la tun­ne, et­tei ole riit­tä­vän hyö­dyl­li­nen, ja se voi ai­heut­taa syr­jäy­ty­mis­tä. So­si­aa­li­nen me­dia ni­men­sä mu­kaan pois­taa yk­si­näi­syyt­tä ja li­sää so­si­aa­li­suut­ta. Alus­tuk­ses­sa ja kes­kus­te­lus­sa poh­dit­tiin, voi­ko käy­dä myös toi­sin­päin.

Rin­nal­la kul­kien, käsi sy­dä­mel­lä

Us­ko­vais­ten kes­kuu­des­sa­kin voi ko­kea yk­si­näi­syyt­tä. Se tun­tuu eh­kä eri­tyi­sen ki­pe­äl­tä. Tie­toi­nen ul­ko­puo­lel­le jät­tä­mi­nen on kiu­saa­mis­ta. Myös us­ko­vais­ten nuor­ten kes­kuu­des­sa po­ruk­ka voi vie­dä vää­rään suun­taan. Pie­ta­ri hii­li­val­ke­al­la -esi­mer­kin avul­la alus­ta­ja myös ha­vain­nol­lis­ti us­ko­vai­sen ko­ke­maa eri­lai­suut­ta ja pai­net­ta.

Alus­tuk­ses­sa myös kä­si­tel­tiin kei­no­ja ja mah­dol­li­suuk­sia, mitä teh­dä, jos ko­kee tai nä­kee yk­si­näi­syyt­tä.

Ih­mis­suh­teil­la on suu­ri mer­ki­tys

Vilk­kaas­sa ja an­toi­sas­sa kes­kus­te­lus­sa kuul­tiin nuor­ten oma­koh­tai­sia ko­ke­muk­sia. Esil­le nou­si­vat eri­lai­suu­den, yk­si­näi­syy­den ja kiu­sa­tuk­si tu­le­mi­sen ko­ke­muk­set. Ys­tä­vil­lä on suu­ri, kan­ta­va mer­ki­tys sai­rau­den ja ko­et­te­le­mus­ten ai­ka­na.

Kes­kus­te­lus­sa pei­lat­tiin omaa kas­vua ih­mis­suh­teis­sa, po­si­tii­vi­sia kei­no­ja tois­ten koh­taa­mi­seen ja hy­myn mer­ki­tys­tä.

Teks­ti: Kai­su Aho­la

Kuva: Päi­vi Rehu

Lue huo­men­na il­mes­ty­väs­tä Päi­vä­mie­hes­tä, mil­lai­sia aja­tuk­sia nuo­ril­la pu­heen­vuo­ron­käyt­tä­jil­lä oli yk­si­näi­syy­des­tä ja yh­des­sä­o­los­ta.

27.4.2024

Jeesus sanoo: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” Joh. 14:6

Viikon kysymys