JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Kirkon viesti rasismikeskusteluun: Ihmisarvon toteutuminen vaatii jatkuvaa työtä

Uutiset
22.8.2023 9.00

Juttua muokattu:

21.8. 13:16
2023082113163720230822090000

Suo­men evan­ke­lis-lu­te­ri­lai­sen kir­kon edus­ta­jat muis­tut­ta­vat, et­tä hy­vän yh­teis­kun­nan tai yh­tei­sön ra­ken­ta­mi­nen vaa­tii toi­nen tois­ten­sa kun­ni­oi­tus­ta, ra­ken­ta­vaa vuo­ro­pu­he­lua ja yh­des­sä elä­mi­sen tai­toa.

Kir­kon vies­tin­tä tie­dot­taa, et­tä ajan­koh­tai­nen val­ti­o­neu­vos­ton Yh­den­ver­tai­nen Suo­mi -han­ke on pyy­tä­nyt myös evan­ke­lis-lu­te­ri­lai­sen kir­kon edus­ta­jien lau­sun­to­ja. Ark­ki­piis­pa Ta­pio Luo­ma, Kirk­ko­hal­li­tuk­sen Di­a­ko­nia ja yh­teis­kun­ta -yk­si­kön joh­ta­ja Kal­le Kuu­si­mä­ki sekä Por­voon piis­pa Bo-Gö­ran Åst­rand ovat vas­tan­neet kuu­le­mis­pyyn­töön.

Ra­sis­mil­le on ase­tet­ta­va ra­jat

Ark­ki­piis­pa Luo­ma to­te­aa, et­tä de­mok­raat­ti­nen yh­teis­kun­ta edel­lyt­tää jo­kai­sen ih­mi­sen luo­vut­ta­mat­to­man ih­mi­sar­von ja sii­tä nou­se­vien ih­mi­soi­keuk­sien to­teu­tu­mis­ta.

– De­mok­raat­ti­sen yh­teis­kun­nan ihan­tei­siin on py­rit­tä­vä ak­tii­vi­ses­ti. Jo­kai­sen de­mok­raat­ti­ses­sa yh­teis­kun­nas­sa vai­kut­ta­van yh­tei­sön on tar­kas­tel­ta­va myös omaa toi­min­taan­sa ih­mi­sar­von luo­vut­ta­mat­to­muu­den ja ih­mi­soi­keuk­sien nä­kö­kul­mas­ta.

Kuu­si­mä­ki sa­noo lau­sun­nos­saan, et­tä ra­sis­mis­ta tu­lee käy­dä jul­kis­ta kes­kus­te­lua, ja sil­le tu­lee aset­taa ra­jat.

– Eri­tyi­sen tär­ke­ää on var­mis­taa, et­tä lap­set ja nuo­ret saa­vat kas­vaa mah­dol­li­sim­man syr­ji­mät­tö­mäs­sä Suo­mes­sa, hän pai­not­taa.

Piis­pa Åst­rand to­te­aa, et­tä edel­leen tar­vi­taan toi­men­pi­tei­tä ylei­sen tie­toi­suu­den li­sää­mi­sek­si sii­tä, mi­ten ra­ken­teel­li­nen ra­sis­mi ja epä­ta­sa-ar­vo il­me­ne­vät, ja sel­kei­tä toi­min­ta­mal­le­ja, mi­ten nii­tä tor­ju­taan.

– Kos­ka ra­sis­mi usein myös si­säl­tää us­kon­nol­li­sen ulot­tu­vuu­den, oli­si tär­ke­ää edis­tää sekä yh­teis­kun­nal­lis­ta et­tä us­kon­nol­lis­ta lu­ku­tai­toa, hän huo­maut­taa.

Us­kon­non­va­paus on tur­vat­ta­va

Suo­men evan­ke­lis-lu­te­ri­lai­nen kirk­ko val­mis­te­lee par­hail­laan toi­min­nal­lis­ta tasa-ar­vo- ja yh­den­ver­tai­suus­suun­ni­tel­maa, joka tuot­taa työ­ka­lu­ja syr­jin­nän tun­nis­ta­mi­sek­si ja ana­ly­soi­mi­sek­si sekä syr­jin­nän­vas­tai­seen työ­hön pait­si kir­kos­sa myös muu­al­la yh­teis­kun­nas­sa.

Ra­sis­mi louk­kaa pe­rus­tus­lail­li­sia oi­keuk­sia, ku­ten us­kon­non­va­paut­ta. Us­kon­non­va­paus on kir­kol­le ar­vo, jon­ka tur­vaa­mi­sek­si kirk­ko te­kee us­kon­to­di­a­lo­gi­sis­sa ver­kos­tois­sa jat­ku­vaa työ­tä sekä Suo­mes­sa et­tä kan­sain­vä­li­ses­ti.

2.5.2024

Jeesus sanoo: ”Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne.” Joh. 13:34

Viikon kysymys