JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Uudessa hymnissä soi suomalainen metsä

Päivämies
Uutiset
5.3.2018 6.47

Juttua muokattu:

31.12. 09:27
2019123109271720180305064700

Mart­ti Syr­jä­nie­men sä­vel­lys va­lit­tiin Puo­lus­tus­voi­mien uu­dek­si hym­nik­si kir­kol­li­sen työn sä­vel­lys­haas­tees­sa.

– Sä­vel­tä­es­sä­ni mi­nul­la oli mie­les­sä vah­va­na kuva suo­ma­lai­ses­ta met­säs­tä, jos­sa so­ti­laat ovat kent­tä­har­tau­des­sa hu­mi­se­van hon­gi­kon kes­kel­lä si­ni­sen tai­vaan al­la, Syr­jä­nie­mi ker­too sä­vel­lyk­sen syn­nys­tä.

Uut­ta hym­niä tul­laan käyt­tä­mään Puo­lus­tus­voi­mien kirk­ko­juh­lis­sa, kent­tä­har­tauk­sis­sa, va­la­ti­lai­suuk­sis­sa, pa­raa­ti­kat­sel­muk­sis­sa sekä mah­dol­li­ses­ti myös val­ti­ol­li­sis­sa hau­ta­jai­sis­sa.

Puo­lus­tus­voi­mien juh­la­vuo­si

Puo­lus­tus­voi­mat täyt­tää tänä vuon­na 100 vuot­ta. Puo­lus­tus­voi­mien jär­jes­tä­män sä­vel­lys­haas­teen kaut­ta et­sit­tiin uu­sia hym­ne­jä, sil­lä Axel von Kot­he­nin Hym­ni ja Ro­bert Ka­ja­nuk­sen So­ti­laan hym­ni ovat pal­vel­leet Puo­lus­tus­voi­mia nyt Suo­men koko it­se­näi­syy­den ajan. Sa­noi­tuk­sen Syr­jä­nie­men sä­vel­lyk­seen Puo­lus­tus­voi­mat ti­la­si Nii­lo Rau­ha­lal­ta.

Juh­la­vuus, kuu­laus, isän­maal­li­nen hen­ki

Syr­jä­nie­mi ker­too, et­tä näh­ty­ään leh­ti-il­moi­tuk­sen sä­vel­lys­haas­tees­ta hän oli aja­tel­lut, et­tä hä­nel­lä voi­si eh­kä ol­la tä­hän liit­ty­en jo­ta­kin an­net­ta­vaa.

– Pääs­sä­ni al­koi sa­man tien soi­da, ja pa­ris­sa tun­nis­sa koko teos oli jo ko­neel­la kir­joi­tet­tu­na mu­sii­kil­li­seen asuun­sa. Jou­lun al­la kent­tä­piis­pa ot­ti yh­teyt­tä ker­to­en, et­tä sä­vel­lyk­se­ni on yk­si va­li­tuis­ta.

– Ajat­te­lin jo sä­vel­tä­es­sä­ni, et­tä luon ko­ko­nai­suu­den, jos­ta huo­kuu juh­la­vuus, kuu­laus, isän­maal­li­nen hen­ki ja suo­ma­lai­nen met­sä.

Syr­jä­nie­mel­lä oli mie­les­sä, et­tä te­ma­tiik­ka ker­tau­tui­si jos­sa­kin mää­rin sä­keis­tön si­säl­lä.

– Näin sä­vel­mään muo­dos­tui­si lau­la­jal­le tut­tuu­den tun­ne ja se oli­si help­po omak­sua.

Kan­ta­e­si­tys Puo­lus­tus­voi­mien kirk­ko­juh­las­sa

Teos sai kan­ta­e­si­tyk­sen­sä 7. hel­mi­kuu­ta Puo­lus­tus­voi­mien kirk­ko­juh­las­sa Hel­sin­gin tuo­mi­o­kir­kos­sa. Ti­lai­suus oli Suo­men So­ti­las­pa­pis­ton 100-vuo­tis­juh­la. Kaar­tin soit­to­kun­ta ja Som­nium En­semb­le -kuo­ro esit­ti­vät kan­ta­e­si­tet­tä­vät hym­nit.

– Ti­lai­suus oli erit­täin juh­la­va ja mie­leen­pai­nu­va, Syr­jä­nie­mi ku­vai­lee.

Luo­jal­ta saa­tu lah­ja

Mu­siik­ki on ol­lut ai­na osa Syr­jä­nie­men elä­mää.

– Mo­lem­mat van­hem­pa­ni ovat kant­to­rei­ta ja lap­ses­ta saak­ka olen saa­nut elää sy­väl­li­sen kirk­ko­mu­sii­kin kes­kel­lä. Jo muu­ta­man vii­kon ikäi­se­nä kul­jin ap­pel­sii­ni­laa­ti­kos­sa äi­din mu­ka­na kir­kon ur­ku­par­vel­la ja imin en­sim­mäi­set bac­hit. Siel­tä on kaik­ki läh­te­nyt liik­keel­le.

Syr­jä­nie­mi toi­mii joh­ta­va­na kant­to­ri­na Tam­pe­reel­la.

– Sä­vel­tä­mi­sel­lä voin tuo­da aja­tuk­si­a­ni ja tun­tei­ta­ni esil­le mu­sii­kin muo­dos­sa. Mu­siik­ki on soi­vaa sa­naa. Koen, et­tä sä­vel­lyk­se­ni voi pu­hua mu­sii­kin uni­ver­saa­lil­la kie­lel­lä toi­sel­le ih­mi­sel­le, kuu­li­jal­le.

– Tyy­lil­li­ses­ti ha­lu­an luo­da hel­pos­ti lä­hes­tyt­tä­vää mu­siik­kia, jos­sa kuu­li­ja ko­kee saa­van­sa jo­ta­kin pe­rin­teis­tä sekä sa­mal­la jo­ta­kin uut­ta ja tuo­ret­ta. Sä­vel­tä­mi­nen on Luo­jal­ta saa­tu lah­ja, jota saan käyt­tää sie­lun ja mie­len ra­vin­nok­si niin su­rus­sa kuin ilos­sa­kin.

Teks­ti: I. T.

Kuva: Han­nu Ju­ko­la

Hym­ni Puo­lus­tus­voi­mil­le on kuun­nel­ta­vis­sa

tääl­tä.

Täs­tä löy­dät nuo­tit te­ok­seen Hym­ni Puo­lus­tus­voi­mil­le:

28.3.2024

Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: ”Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.” Luuk. 22:19

Viikon kysymys