JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Artikkelit

Orpolapsi onnea etsimässä

Ojalehto Juhani
Artikkelit
7.4.2018 6.36

Juttua muokattu:

8.3. 22:29
2020030822295420180407063600

Pie­ni lap­si kat­soo kuo­le­vaa ih­mis­tä. Bol­se­vis­tin vai­mon vii­mei­set sa­nat ih­me­tyt­tä­vät pien­tä to­dis­ta­jaa.

Ant­ti Saa­ren Toi­vo-ro­maa­ni tem­paa lu­ki­jan mu­kaan­sa kuin juna rai­teil­le sa­ta­neen ke­vy­en pak­kas­lu­men.

Toi­vo on 1920–1940 lu­ku­jen Ete­lä-Poh­jan­maal­le ja Kan­nak­sen rin­ta­mal­le si­joit­tu­va epook­ki kah­des­ta us­ko­vai­ses­ta lap­ses­ta ja nuo­res­ta, Lai­nas­ta ja Toi­vos­ta, hei­dän kas­vus­taan, ke­hi­tyk­ses­tään ja koh­ta­loi­den­sa ni­vou­tu­mi­ses­ta toi­siin­sa.

Vuon­na 2012 il­mes­ty­nyt ai­ka­lais­ku­vaus si­vu­aa kah­teen osaan ja­e­tun kir­jan al­ku­pääs­sä hie­man maa­il­man ja Suo­men his­to­ri­al­li­sia kään­ne­koh­tia, kun­nes toi­sen osan maa­il­man­so­ta tem­paa pää­hen­ki­löt ai­van sen kes­kel­le.

Mie­len­kiin­tois­ta an­tia kir­jas­sa on juu­ri elä­vä ku­vaus nuo­rel­le pol­vel­le etäi­ses­tä ai­ka­kau­des­ta. Mi­ten maan­vil­je­li­jä­per­he hank­ki elan­ton­sa, kuin­ka kou­lu ja so­si­aa­li­toi­mi pe­la­si­vat. Ai­kan­sa kump­pa­nin et­sin­tä voi tun­tua ai­van yh­tä mut­kik­kaal­ta kuin tä­nään­kin, vaik­ka ny­ky­ään ty­töt ja po­jat lä­het­tä­vät toi­sil­leen What­sApp-vies­te­jä, mut­ta Lai­na ja Toi­vo lä­hes­ty­vät toi­si­aan kir­jeit­se il­man pu­he­lin­ta.

Sy­väl­li­sem­min ro­maa­ni ku­vaa sitä, kuin­ka lap­suu­den jär­kyt­tä­vät ko­ke­muk­set seu­raa­vat ih­mis­tä vart­tu­es­sa ja ai­kuis­tu­es­sa.

Sii­nä mis­sä Toi­vo on ta­val­li­sen-oloi­sen us­ko­vai­sen per­heen poi­ka, Lai­na asuu tä­tin­sä ko­dis­sa kas­vat­ti­na. Lai­nan raas­ta­vat vai­heet eros­sa äi­dis­tään, isäs­tään ja si­sa­ruk­sis­taan voi­vat hel­pos­ti nos­taa lu­ki­jan tun­teet pin­taan.

Toi­von per­he­suh­teet ovat ruu­sui­sem­mat, mut­ta hän­kin jou­tuu mur­tu­vien haa­vei­den­sa edes­sä nie­les­ke­le­mään pet­ty­myk­sen kyy­ne­lei­tä.

Saa­ren tin­ki­mä­tön ker­ron­ta tun­kee ai­van pää­hen­ki­löi­den ihol­le. Vaik­ka ker­ron­ta on elä­vää ja kie­li ri­kas­ta, pai­koin jopa sur­re­a­lis­tis­ta, kau­nis­te­luun Saa­ri ei sor­ru. Hän to­te­aa elä­män ka­ruu­den niin kuin se on: van­ki­la­mai­ses­sa kun­nal­lis­ko­dis­sa lääk­keet ja virt­sa hai­se­vat niin, et­tä vie­rai­li­jaa ok­set­taa.

Ant­ti Saa­ri (s. 1952) on äi­din­kie­len ja kir­jal­li­suu­den leh­to­ri. Ai­kai­sem­min hän on jul­kais­sut kak­si ru­no­ko­ko­el­maa. Saa­ri on syn­tyi­sin lä­hel­tä Toi­vo-kir­jan pää­hen­ki­löi­den ko­ti­seu­tua, Lap­pa­jär­vel­tä.

Päi­vä­mies tar­jo­aa di­gi­leh­den ti­laa­jil­le kuu­kau­sit­tain e-kir­jan SRK:n jul­kai­su­va­li­koi­mas­ta. Huh­ti­kuun kuu­kau­den kir­ja­na on his­to­ri­al­li­nen ro­maa­ni Toi­vo.

Jul­kais­tu Päi­vä­mie­hes­sä 28.3.2018

Kuva: Ku­van­kaap­paus Toi­vo-kir­jan kan­nes­ta

JuhaniOjalehto