Anton Kangas/Lukijan kuva
Anton Kangas/Lukijan kuva
Jorma Vuorma
Lueskelin edesmenneen isäni muisteluja. Muistelujen kohteena oli usein sota-aika ja se, miten Jumala varjeli vaarallisissakin tilanteissa. Erityisesti pysäytti eräs muistiinpano, jossa hän kertoi seuraavaa: ”Elettiin huhtikuun loppua vuonna 1942. Vihollinen oli piirittämässä eturintamalla suomalaisia, ja lähdimme apuun nopealla tahdilla. Taukopaikalla huomasin puun kyljessä oudon ”möhkäleen” – pysähdyin. Jalkani edessä oli lanka, joka olisi räjäyttänyt miinan, ja kuolema olisi tullut.”
Profeetta Jesaja eli Israelin kansan pakkosiirtolaisuuden loppuvaiheissa. Profeetan tehtävä oli haastava, kun hän oli Jumalan viestintuojana ihmisten keskellä. Vaikka vaarassa oli usein oma henki, Jesaja kuulutti ihmisille lohdullista saarnaa – hän puhui mahdollisesta vapautumisesta. Epätoivo vallitsi kansan keskellä, ja vääriä opettajia oli myös liikkeellä, mutta Jesaja rohkaisi, ettei Jumala ole unohtanut kansaansa. Jumala piti lupauksensa ja vei kansan pois pakkosiirtolaisuudesta.
Niin kuin nytkin, myös Jesajan aikaan tarvittiin uskon saarnaa. Jesaja kirjoitti: ”Etkö tiedä, etkö ole kuullut: Herra on iankaikkinen Jumala, joka on luonut maan ääret? Ei hän väsy eikä näänny, hänen ymmärryksensä on tutkimaton.” (Jes. 40: 28.) Jumala huolehtii kansakunnista ja jokaisesta yksittäisestä ihmisestä.
Matti Suo kirjoitti nuorille Siionin lähetyslehdessä (7) vuonna 1924: ”Rakkaat nuorukaiset. Vanhat katoavat joukostanne yksi toisensa jälkeen ja pääsevät vaivoistansa levolle. Nuori polvi jää taistelukentälle. Me poismenevät matkamiehet toivomme, rukoilemme ja uskomme, että te nuoret Jumalan lapset vielä valkeina ruusuina kukoistatte vanhojen hautojen päällä, että te verisen kasteen voimasta kasvatte armossa, niin että peltomies saa syksyllä teidätkin korjata kypsyneenä viljana aittaansa.”
Nuorellakin on paljon kysymyksiä, joihin ei ole aina vastauksia. Taistelu voi tuntua kovalta ja uuvuttavalta. Kannattaa kuitenkin pitää kiinni siitä, mitä Jumalan Sanassa on kirjoitettu ja mitä ennen uskoneet ovat puhuneet ja opettaneet. Uskon kautta saa katsella monia asioita, joita ei ymmärrä. Kaikki menevät ohitse, niin murheen kuin huolenkin päivät.
Kotka on yksi voiman symboli. Kauniisti Jesaja kuvaa kotkan siipien voimaa ja sitä, että Jumalaan luottavalle Jumala antaa voimaa. Vanhat sanoivat, että ”Jumalassa on juoksun pää”. Elämä on Jumalan kädessä, ja kaikella on määräaikansa. Uskossa on turvallista siirtyä täältä ajasta pois, kun sen aika tulee.
Langenneelle ihmiselle kuuluu pääsiäisen sanoma: ”Kaikki on täytetty.” Sinunkin syntiensi tähden Jumalan Poika kärsi, kuoli ja nousi ylös haudasta. Ilosanoma antaa luvan uskoa epäusko syntinä anteeksi, oli elämä mitä tahansa. Näin kävi ristinryövärille. Kuningas Hiskia sai myös kokea tämän: ”– – sillä sinä heitit kaikki minun syntini selkäsi taa” (Jes. 38:17).
Jumalan lapsi kokee usein koti-ikävää. Jumala ei ole unohtanut lastansa tänne maan päälle, vaan antaa Pyhän Henkensä kautta uutta voimaa Sanastansa. Evankeliumi on Jumalan voima: ”Hän antaa väsyneelle väkeä ja voimattomalle voimaa yltäkyllin” (Jes. 40:29).
Palaan isäni muisteluksiin. Pikkupoika kuunteli niitä isäni sylissä ja totesi: ”Eikö ihmiset voisi sopia asioita? Silloin ei tulisi sotia, ja kaikkien olisi paljon mukavampi elää.”
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys