Maiju Raunismaa
Maiju Raunismaa
Saimme olla opiston kevätjuhlassa. Nuoret esittivät kaunista ohjelmaa, kuorolauluja ja runoja. Erityisesti jäi mieleen Raimo Österbergin kirjoittama Lintujen puu, runo opiston vaiheista. Se oli liikuttava. Runoa lausuvan opistolaisen äänikin hiukan särkyi siinä kohtaa runoa, kun särkyneitä ja siipirikkoja lintuja kannettiin puun suojiin lepäämään ja hoidettavaksi. Juuri noin minäkin koen opistokodin. Jokainen saa tulla sinne juuri omana itsenään ja jokaista siellä hoidetaan, kolhuja korjataan. Tai niin kuin Veera Hahon tekemässä opistolaulussa opistolaiset kauniisti lauloivat purjeiden korjaamisesta ja vahvistamisesta.
Juhlan jälkeen opistolaiset hyvästelevät toisensa, uudet ystävät, joiden kanssa ovat niin paljon ehtineet kokea, opiston arjen ja juhlan. Ilot ja surut yhdessä jakaneet.
Nyt jo kaksi lapsistamme on saanut käydä opiston. Olemme kiitollisia. Koemme olevamme jopa epäoikeutetun onnellisessa asemassa, kun molemmat vanhimmat lapsemme ovat päässeet opistoon, samalla kun tosi monet nuoret ovat jääneet ilman opistopaikkaa. Niin mielellään opistovuoden soisi jokaiselle sitä haluavalle nuorelle.
Nyt jo seuraavat opistoon hakeneet nuoret odottavat malttamattomana tietoa yhteishaun tuloksista, toivovat parasta ja pelkäävät pahinta. Tänä vuonna opiston ovi onneksi avautuu vähän useammalle nuorelle Maitoisten opistokampuksen ja muiden saatujen lisäpaikkojen ansioista. Siltikin kristillisyytemme opistoilla on positiivinen ongelma, jos sitä näin voi luonnehtia: hakijoita on valtavasti, toisin kuin muissa kansanopistoissa. Nytkään kaikki opistoon hakeneet eivät valitettavasti pääse kokemaan opistovuotta. Tiedän, että se aiheuttaa murhetta nuorissa, heidän perheissään, ystävissään ja myös opiston henkilökunnassa.
Reisjärvellä opiston henkilökunta olikin kipeästi miettinyt, miten voisi yhä useammalle nuorelle saada ns. opistokokemuksen, vaikka kaikki eivät talvikurssille sovikaan. Siitä ajatuksesta syntyi opari, vähän kuin opiston ja riparin välimuoto. Oparia on järjestetty nyt yhden talven ajan Reisjärvellä, ja kokemus on ollut erittäin hyvä ja antoisa. Olimme alkuvuodesta opistovastuuhenkilöiden kurssilla ja opistolla oli yhtä aikaa myös opari. Saimme kuulla oparilaisilta ja oparin henkilökunnalta kokemuksia. Henkilökunta ihan liikuttui kyyneliin kertoessaan nuorista ja oparin tärkeydestä heidän elämäänsä. Myös oparilaiset kertoivat samaa: miten tärkeää on kuulua johonkin niin ihanaan uskovaisten joukkoon ja kokea yhdessä kuin opisto pikakelauksella ja samaan aikaan kuitenkin edistää omia esim. lukio-opintojaan. Tulevana syksynä opari saa jatkoa ja laajenee Reisjärven lisäksi myös Ranualle ja Jämsään. Lisätietoja aikatauluista ja hakemisesta ynnä muusta saadaan alkukesästä.
Jotenkin koen, että opistolla opistolaiset, oparilaiset ja kaikki lyhytkurssilaisetkin saavat ja saamme olla kuin lähteellä virkistymässä. Ihan kuin lillua siellä lähteessä ja lähteen raikkaalla vedellä kyllästettyinä lähteä sitten jatkamaan matkaansa, minne Jumala kenenkin polun viitoittaa.
Ilta-auringon valossa ajelemme opistolta kotiin päin. Tuore opistolevy soi. ”Kun meitä täällä johdattaa Taivahan Herra ainiaan, turvassa saamme seilata satamaan rakkaimpaan”. Kiitollisuuden kyyneleet nousevat silmiini.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys