Suomessakin on nostanut viime vuosina päätään niin kutsuttu woke-kulttuuri, jonka juuret ovat 1930-luvun afroamerikkalaisessa, rasismia vastustavassa toiminnassa. Woke (englannin sanasta awake, hereillä) tarkoittaa yhteiskunnallista hereillä olemista tai asioiden tiedostamista.
Woken erilaisia ilmenemismuotoja yhdistää ajatus syrjinnän ja epäoikeudenmukaisuuden tunnistamisesta sekä niihin puuttumisesta. Sen nimissä on tapahtunut myös ylilyöntejä, jotka ovat johtaneet uusiin syrjiviin käytäntöihin.
Helsingin Sanomat kertoi hiljattain suomalaisen yliopiston sisällä tehdystä tutkimuksesta. Sen mukaan erityisen tiedostavat ihmiset kärsivät selvästi muita enemmän ahdistuksesta ja masennuksesta. Lisäksi he kokevat vähemmän onnellisuutta. Kyse ei ollut siitä, että heitä itseään olisi syrjitty tai kohdeltu epäoikeudenmukaisesti. Pelkkä maailmankuva korreloi suuremman ahdistuksen kanssa.
Kristitty käsittää, että perisynnin vaikutuksesta syrjintää ja epäoikeudenmukaisuutta on ollut koko ihmiskunnan historian ajan, ja tulee olemaan tulevaisuudessakin. Tämä ei tarkoita sitä, että pitäisi luovuttaa ja antaa näiden tai muidenkaan vahingollisten asioiden olla. Työ näiden kitkemiseksi on tärkeää, ja sitä tulee tehdä sinnikkäästi.
Miten suhtautua maailmassa olevaan vääryyteen masentumatta siitä ja toimia samalla rakentavasti oikean puolesta? Hyvänä ja käytännöllisenä lähtökohtana toimii Raamatusta löytyvä kultainen käsky eli kehotus toimia lähimmäistä kohtaan siten, miten toivoisi itseä kohtaan toimittavan – aivan arkipäiväisissä tilanteissa ja vaikkapa somessa.
On paljon epäkohtia, joihin yksittäisen kristityn ei ole mahdollista vaikuttaa. Tällaiset asiat saa jättää kaikkivaltiaan Jumalan huolenpitoon ja rukoilla niihin apua.
Hereillä olemiseen kehotetaan Raamatussakin, mutta sen mukaan ihmisen on tärkeintä valvoa omaa sisintään (Mark. 14:38). Tämä saattaa joskus unohtua, jos huomio on keskittynyt vääryyksiin, joita muut ihmiset tai kokonaiset yhteiskunnat saavat aikaan.
Paras tae onnellisuudelle on sydämen rauha, jonka henkilökohtainen usko antaa. Sen pohjalta on hyvä tehdä työtä myös yhteiskunnallisten epäkohtien korjaamiseksi ja jokaisen lähimmäisen parhaaksi.
Blogit
Lukijan kuva
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys