Menneinä vuosikymmeninä äideille laulettiin äitienpäiväjuhlissa kauniita, osin idealistisia lauluja, joissa kiitettiin perheen eteen tehdystä pyyteettömästä työstä, valvotuista öistä ja vaivannäöstä. Kuinka hyvin nuo aiempien vuosikymmenten laulut vastaavat tämän ajan henkeen? Aikamme korostaa enemmän itsensä toteuttamista ja oman sisäisen voiman löytämistä kuin toisten palvelemista. Pieniä lapsia hoitava äiti voi kokea mitättömyyttä ja syrjään jäämistä.
Niin luonnollista asiaa kuin äitiys ei välttämättä lasketa itsensä toteuttamiseksi, vaan tuota toteuttamista hidastavaksi vaiheeksi, joka on hyvä hoitaa nopeasti alta pois tai unohtaa kokonaan. Tuoreen kyselyn mukaan yhä harvempi korkeakoulussa opiskeleva nuori nainen haluaa enää äidiksi (Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus 2025). Syiksi nousivat muiden muassa huoli jaksamisesta, haluttomuus sitoutua pieniin lapsiin ja taloudellinen epävarmuus.
Uskovaisen ihmisen näkökulmasta äitiys on Jumalan antama lahja ja tehtävä – ei ihmisen suunnittelema ja hallinnoima projekti, joskin suunnitelmallisuudesta on apua äidin tehtävässä. Kuten Päivämiehen edellisestä numerosta kävi ilmi, kaikki eivät saa kokea äitiyttä, vaikka sitä haluaisivat. Toisaalta osa äideistä kokee kipua suuren perheen tuomien monien haasteiden kanssa. Ja näiden välille mahtuu niin monta erilaista äitikokemusta kuin on äitejäkin.
Siionin laulun 138 sanat esittävät yhden näkökulman äitiyteen: ”itsekkyyden alta ja tieltä helpoimmalta tahtoosi meitä kasvatat”. Ne muistuttavat vanhemmuudesta Jumalan antamana tehtävänä, jossa ihminen käy välillä kamppailua oman itsekkyyteensä ja tahtonsa ja Jumalan tahdon välillä. Kuten uskovaisen ihmisen elämä kaikkinensa, myös vanhemmuus on nöyrtymistä Jumalan tahtoon ja luottamista hyvän Jumalan johdatukseen.
Äidin elämä on paljon muutakin kuin työtä ja vaivaa. Arjen katkaiseminen yhteisen illan merkeissä puolison kanssa, ystävän antama vertaistuki ja oman ajan etsiminen voivat auttaa näkemään ainutlaatuisen siunauksen, jota äitiys tuo. Levon ja mieltä virkistävän tekemisen jälkeen kuormittavalta tuntunut tohina voi tuntua taas kiitollisuuden aiheelta: ”On kaikki hyvyyttäsi, kädessä lasten käsi kiitämme sinua” (SL 138).
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys