Moni ihmettelee toistuvasti pääsiäisen ajankohdan suurta vaihtelua, sillä muiden vuoden keskeisten juhlapäivien ajankohdat ovat melko vakiintuneita. Vaihtelu johtuu siitä, että pääsiäisjuhlan aihe, Jeesuksen ylösnousemus, tapahtui juutalaisten pääsiäisenä ja kristillinen pääsiäinen noudattaa juutalaista kuukalenteria. Pääsiäissunnuntai on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai. Se on aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta.
Pääsiäinen on kirkkovuoden vanhin ja tärkein juhlapyhä. Kristityt ovat alkukirkon ajoista lähtien viettäneet sitä Kristuksen ylösnousemuksen riemullisena muistojuhlana.
Pääsiäistä edeltää hiljainen viikko, jonka aikana muistellaan Vapahtajan kärsimystietä ja joka huipentuu pitkäperjantaihin, ristiinnaulitsemisen päivään. Varsinaisia pääsiäispyhiä ovat ensimmäinen ja toinen pääsiäispäivä, sunnuntai ja maanantai. Sunnuntain aiheena on Jeesuksen ylösnousemus ja maanantaina hänen ilmestymisensä opetuslapsille ja muutamille naisille.
Vuosisatojen kuluessa pääsiäisenviettoon on yhdistynyt monia kevääseen ja luonnon heräämiseen liittyviä perinteitä. Joissakin perinteissä sekoittuvat kristillinen ja pakanallinen aines, kuten nykyisessä virpomisessa. Virpominen on alun perin ollut ortodoksien tapa, jonka taustalla on Raamatun kertomus palmunoksia heiluttaneista kansanjoukoista Jeesuksen ratsastaessa Jerusalemiin. Virpomalla on toivotettu sukulaisille ja ystäville Jumalan siunausta tulevaksi vuodeksi.
Pääsiäisenvietto on maassamme pitkälti maallistunut. Monille pääsiäispyhät merkitsevät vain vuotuista loma-aikaa vailla hengellistä sisältöä. Jotkut eivät välttämättä edes tiedä, että pääsiäinen on alkuperältään kristillinen juhla. Pääsiäisen maallistuminen huolettaa myös kristillisyytemme piirissä. Vaikka lähes kaikki rauhanyhdistykset järjestävät seuroja pääsiäisenä, on seurojen merkitys monien pääsiäisenvietossa vähentynyt ja vapaa-ajan harrastuksien osuus lisääntynyt. Pitkän viikonlopun tarjoamista virkistysmahdollisuuksista kannattaa toki nauttia arjen kiireiden keskellä. Jotakin olennaista jää kuitenkin puuttumaan, jos koko viikonlopun aikana ei tule tilaisuutta hiljentyä pääsiäisen sanoman äärelle.
Kristinuskon keskeisin sanoma on Kristuksen sovitustyö ristillä ja hänen ylösnousemuksensa pääsiäisenä. Ylösnousemususko on kristillisen uskon ydin. Apostoli Paavalin mukaan se on niin keskeinen asia, että ilman ylösnousemusta koko usko olisi turhaa (1. Kor. 15:14). Ristiltä kaikui huuto: ”Se on täytetty” (Joh. 19:30). Koko maailman synnit on sovitettu. Pääsiäisaamun ilon voi kokea, kun kuulee synnin aiheuttamaan murheeseen evankeliumin sanoman syntien sovituksesta.
Julkaistu Päivämiehessä 16.4.2014
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Ilmoitukset
Tämän vuoden ajankohtaiskirjassa käsitellään omakohtaista uskoa ja sen vaikutuksia ihmisen elämään ja toimintaan.
Miten selvitä, jos tulee satutetuksi ja jätetyksi?
Voiko seurustelu alkaa ihan noin vain, yllättäen?
Entä mitä tapahtuu siinä välissä?
Kiinnostava matkakertomus seurojen järjestämisestä ja uskovaisten elämästä Afrikassa.
Jännittävä hevoskirja herättelee pohtimaan, minkä varaan elämää kannattaa rakentaa.