Äärimmäinen köyhyys on elämistä alle 1,6 eurolla päivässä. Suomessa ei ole äärimmäistä köyhyyttä, vaan Suomessa käytetään käsitettä suhteellinen köyhyys, joka kuvaa yksilön käytettävissä olevaa rahaa suhteessa muuhun väestöön.
Suomessakin on ihmisiä, joiden toimeen tuleminen on hyvin haastavaa. Pienikin alenema tulojen määrässä tai vaikkapa kodinkoneen yllättävä rikkoontuminen voi aiheuttaa suuria ongelmia.
YK muistuttaa näistä asioista lokakuussa vietettävällä Köyhyyden poistamisen teemapäivällä. YK:n mukaan tavoitteena on köyhyyden poistaminen kaikissa muodoissa kaikkialta maailmasta. Lisäksi kaikilla tulisi olla yhtäläiset oikeudet taloudellisiin resursseihin ja mahdollisuudet peruspalveluihin.
Köyhyys on moniulotteinen asia. Sitä ei ole helppo määritellä, ja kaikki määritelmät ovat tavalla tai toisella puutteellisia. Sen sijaan taloudellisesta niukkuudesta voi olla ihmisen elämässä monia kouriintuntuvia seurauksia. Lisäksi se voi aiheuttaa esimerkiksi häpeän ja osattomuuden tunteita.
Yleisesti käytetyn sanonnan mukaan jokainen on oman onnensa seppä. Tällainen ajatusmalli lisää taloudellisessa ahdingossa olevan häpeän ja jopa syyllisyyden tunnetta. Raamattu ei kuitenkaan tue tällaista ajattelua. Jumalan sanan mukaan elämänosamme ja kaikki lahjamme ovat Herran kädessä (Job 1:21).
Päivittäisenä puheenaiheena olevat kohonneet energiamaksut huolestuttavat nyt erityisesti pienituloisia. Näköpiirissä on muitakin taloudellisia epävarmuustekijöitä, jotka koskettavat eri laajuudessa eri ihmisiä. Taloudellinen toimeentulo, niin kutsutut leipähuolet, ovat yhä useamman osana.
Virsi 384 muistuttaa, että toimeentulo on Jumalan kädessä: niin leipä kuin leivän puute. Me ihmiset emme ymmärrä, miksi Jumala sallii köyhyyttä tai muita koettelemuksia. Emme pysty näkemään asioita Jumalan tavoin ennen muuta iankaikkisuusnäkökulmasta. Siksi virressä pyydetäänkin, että Jumala antaisi meille nöyrän ja tyytyväisen sydämen ja kantaisi perille taivaaseen.
Blogit
Lukijan kuva
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys