JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Puhutaan maasta ja taivaasta

Pyhän erottaminen arjesta vaatii valintoja

Puhutaan maasta ja taivaasta
21.8.2022 14.00

Juttua muokattu:

19.8. 10:30
2022081910304220220821140000
Metsässä juokseminen on lepoa työstä pappina työskentelevälle Leevi Ruonakoskelle. Juoksuharrastus tuo hänelle myös voimia lapsiperhearkeen.

Metsässä juokseminen on lepoa työstä pappina työskentelevälle Leevi Ruonakoskelle. Juoksuharrastus tuo hänelle myös voimia lapsiperhearkeen.

Henrietta Ruonakoski

Metsässä juokseminen on lepoa työstä pappina työskentelevälle Leevi Ruonakoskelle. Juoksuharrastus tuo hänelle myös voimia lapsiperhearkeen.

Metsässä juokseminen on lepoa työstä pappina työskentelevälle Leevi Ruonakoskelle. Juoksuharrastus tuo hänelle myös voimia lapsiperhearkeen.

Henrietta Ruonakoski

Päi­vik­ki Määt­tä

Mei­tä ym­pä­röi­vä yh­teis­kun­ta kiin­nit­tyy yhä väl­jem­min kris­til­li­siin ar­voi­hin ja pe­rin­tei­siin, ei­kä pyhä näy ai­em­pien vuo­si­kym­me­nien ta­voin ka­tu­ku­vas­sa. Va­paa-ajan ja työ­a­jan erot­ta­mi­nen­kaan ei ole ny­kyih­mi­sel­le vält­tä­mät­tä yk­sin­ker­tais­ta.

Raa­mat­tu oh­jaa erot­ta­maan ar­jen ja py­hän. Jo luo­mis­ker­to­muk­ses­sa Ju­ma­la ke­hot­taa viet­tä­mään le­po­päi­vää. Mut­ta kuin­ka erot­taa pyhä ja ar­ki toi­sis­taan?

– Ju­ma­la an­toi esi­mer­kin le­pää­mäl­lä seit­se­män­te­nä päi­vä­nä luo­tu­aan en­sin maa­il­man kuu­des­sa päi­väs­sä. Hän erot­ti ar­jen ja py­hän toi­sis­taan. Pyhä tar­koit­taa­kin ero­tet­tua jos­ta­kin. Py­hä­päi­vä on ero­tet­tu muis­ta päi­vis­tä, ker­too Hol­lo­lan seu­ra­kun­nas­sa pap­pi­na työs­ken­te­le­vä Lee­vi Ruo­na­kos­ki.

Lain käs­ky le­po­päi­vän py­hit­tä­mi­seen oli juu­ta­lai­sil­le hy­vin tär­keä asia.

– Raa­mat­tu ker­too, et­tä py­hän kir­jai­men nou­dat­ta­mi­ses­ta oli tul­lut elä­mää suu­rem­pi jut­tu tark­koi­ne sää­dök­si­neen Jee­suk­sen ajan juu­ta­lai­sil­le. Jee­sus puut­tui tä­hän ope­tuk­ses­saan ja muis­tut­ti, et­tä sa­pat­ti on ih­mis­tä var­ten ei­kä ih­mi­nen sa­pat­tia var­ten, taus­toit­taa hän.

Vuo­si­tu­han­ten ai­ka­na seit­se­män­nen päi­vän viet­toon ja kol­man­nen käs­kyn nou­dat­ta­mi­seen on liit­ty­nyt pai­no­tu­se­ro­ja le­von ja py­hit­tä­mi­sen vä­lil­lä. Ih­mi­nen ei it­ses­tään löy­dä ta­sa­pai­noa, vaan tar­vit­see tu­ek­seen Ju­ma­lan va­lai­se­vaa sa­naa. Mart­ti Lut­her se­lit­ti kol­man­nen käs­kyn tar­koi­tus­ta.

– Ka­te­kis­muk­ses­sa to­de­taan, et­tä le­po­päi­vän sy­vin tar­koi­tus on py­säh­tyä Ju­ma­lan eteen. Le­po­päi­väs­sä ja py­hä­päi­väs­sä on kak­si puol­ta: le­pää­mi­nen työs­tä eli ruu­miin lepo ja toi­saal­ta py­säh­ty­mi­nen Ju­ma­lan sa­nan ää­reen, se­lit­tää Ruo­na­kos­ki ja nos­taa Isos­ta ka­te­kis­muk­ses­ta Lut­he­rin se­li­tyk­sen, jon­ka mu­kaan pyhä ei si­näl­lään kai­paa py­hit­tä­mis­tä, sil­lä se on py­häk­si luo­tu.

– Ju­ma­la kui­ten­kin ha­lu­aa, et­tä pi­täi­sim­me sen py­hä­nä. Teem­me sen siis py­häk­si tai epä­py­häk­si ai­na sen mu­kaan, har­joi­tam­me­ko sil­loin py­hiä vai epä­py­hiä asi­oi­ta.

Ny­ky­ai­ka­na on tar­vet­ta kiin­nit­tää huo­mi­o­ta py­hä­päi­vän viet­to­ta­poi­hin. Ruo­na­kos­ki to­te­aa le­po­päi­vän viet­tä­mi­sen vaa­ti­van kris­ti­tyil­tä val­vo­mis­ta ja huo­mi­on kiin­nit­tä­mis­tä:

– Yh­teis­kun­ta ei oh­jaa enää ai­em­pien vuo­sien ta­voin huo­maa­maan py­hän ja ar­jen eroa, esi­mer­kik­si kau­pat ovat au­ki ja har­ras­tuk­set pyö­ri­vät py­hi­nä­kin mo­nel­ta osin ku­ten ar­ke­na.

– Saam­me ol­la he­reil­lä, jot­ta pyhä säi­lyi­si py­hä­nä. Kris­ti­tyn on teh­tä­vä va­lin­to­ja sen suh­teen, mi­ten viet­tää ai­kaan­sa. Voin esi­mer­kik­si ky­syä it­sel­tä­ni, olen­ko shop­pai­le­mas­sa kau­pas­sa vai oli­si­ko jo­tain pa­rem­paa si­säl­töä py­hä­päi­väl­le, hän muis­tut­taa.

Jo­kai­nen ih­mi­nen tar­vit­see le­poa, mut­ta ih­mi­sil­lä on eri­lai­sia elä­män­ti­lan­tei­ta, ja sil­loin eri­tyi­sel­lä le­po­päi­väl­lä on eri­lai­nen mer­ki­tys.

– Toi­sil­la on ar­jes­sa enem­män ai­kaa le­poon, toi­sil­la taas hy­vin niu­kas­ti. Sun­nun­tain le­von tar­ve ei siis ole kai­kil­la yh­te­näi­nen, poh­dis­ke­lee Ruo­na­kos­ki.

Ju­ma­lan sa­nan kuun­te­le­mi­nen on py­hän kes­keis­tä ydin­tä: osal­lis­tu­mi­nen py­hä­kou­luun, seu­roi­hin, ju­ma­lan­pal­ve­luk­seen, tai vaik­ka us­ko­na­si­ois­ta kes­kus­te­lu ja Raa­ma­tun lu­ke­mi­nen per­heen kes­ken to­teut­ta­vat päi­vän py­hit­tä­mis­tä.

– Täl­löin le­po­päi­vä on myös py­hä­päi­vä, ja Ju­ma­lan sana on päi­väs­sä läs­nä, to­te­aa Ruo­na­kos­ki.

Kirk­ko­vuot­tam­me ryt­mit­tä­vät juh­la­py­hät, jol­loin muis­tam­me us­kom­me kan­nal­ta kes­kei­siä Ju­ma­lan pe­las­tus­his­to­ri­an ta­pah­tu­mia. Juh­lien ai­ka­na on usein yli­mää­räi­siä va­paa­päi­viä. Maal­lis­tu­nees­sa kult­tuu­ris­sa kir­kol­li­set juh­la­py­hät saa­te­taan miel­tää pel­käs­tään pi­dem­mik­si va­paik­si.

Ruo­na­kos­ki ker­too kir­kol­lis­ten juh­la­py­hien ole­van py­hiä, jot­ka tu­le­vat ih­mi­sil­le py­hik­si si­ten, et­tä he py­säh­ty­vät nii­den sa­no­man ää­reen. Eri­tyi­ses­ti jou­lu ja pää­si­äi­nen ovat kes­kei­siä kris­til­li­sen us­kon kan­nal­ta.

– Seu­ra­kun­nat ja myös rau­ha­nyh­dis­tyk­set jär­jes­tä­vät pal­jon eri­lai­sia ta­pah­tu­mia jou­lu­kuus­sa ja hil­jai­sel­la vii­kol­la. Näi­hin osal­lis­tu­mal­la voim­me val­mis­tau­tua juh­la­py­hien viet­toon. On hie­noa, et­tä vii­me vuo­si­na on ol­lut mah­dol­li­suus pääs­tä ne­tin kaut­ta osal­lis­tu­maan laa­jas­ti eri­lai­siin ta­pah­tu­miin kuun­nel­len ja kat­sel­len, iloit­see Ruo­na­kos­ki.

– Kas­vat­ta­ji­na ja van­hem­pi­na olem­me esi­merk­ki­nä lap­sil­lem­me. Ko­to­na ta­pah­tu­va py­hä­päi­vän viet­tä­mi­nen on ai­noa mal­li, jo­hon lap­set kas­va­vat. Sik­si on tär­ke­ää, et­tä näyt­täi­sim­me ko­to­na, kuin­ka pyhä ero­te­taan ar­jes­ta.

Pap­pi­na Ruo­na­kos­ki on yleen­sä kol­me­na vii­kon­lop­pu­na kuu­kau­des­ta töis­sä, ja sik­si py­hä­päi­vi­sin hy­vin usein toi­mit­ta­mas­sa ju­ma­lan­pal­ve­lus­ta kir­kos­sa tai muis­sa kir­kol­li­sis­sa toi­mi­tuk­sis­sa. Vaik­ka suu­rin osa py­his­tä ku­luu työs­sä, Ruo­na­kos­ki ko­kee teh­tä­vän­sä siu­nauk­sel­li­sek­si:

– Saan elää työs­sä­ni py­hää to­dek­si. Kun val­mis­te­len ju­ma­lan­pal­ve­lus­ta, saan jo vii­kol­la val­mis­tau­tua py­hään. Pa­pin työ on hie­noa, kos­ka pyhä on läs­nä työs­sä.

Pa­pin täy­tyy­kin kiin­nit­tää Ruo­na­kos­ken mu­kaan eri­tyis­tä huo­mi­o­ta le­po­päi­vän viet­tä­mi­seen. Kun muut ovat va­paal­la, pa­pit ovat yleen­sä töis­sä.

– Va­paa­päi­vie­ni ai­kaan muun per­heen ar­ki kou­lui­neen ja har­ras­tuk­si­neen pyö­rii nor­maa­lis­ti. Jos­kus olen jäl­keen­päin huo­man­nut, et­ten ole pi­tä­nyt le­po­päi­vää mo­neen viik­koon ja tun­nen ole­va­ni to­del­la le­von tar­pees­sa, ker­too Lee­vi Ruo­na­kos­ki.

25.4.2024

Jeesus sanoo: ”Minä näen teidät vielä uudelleen, ja silloin teidän sydämenne täyttää ilo, jota ei kukaan voi teiltä riistää.” Joh. 16:22

Viikon kysymys