Teksti: Saara Kolehmainen
Haluammeko lisää lapsia vain, koska uskovaiset ottavat vastaan kaikki lapset, vai oikeasti vapaasta tahdosta? Muun muassa tällaista kysymystä ovat pohtineet lahtelaiset Jasmiina ja Anssi Kolehmainen.
– Ei sitä jotenkin edes osaa kuvailla. Joku kaipuu ja toive on, että olisipa ihana vielä saada vauva, uusi perheenjäsen, kuvailee Jasmiina sekundaarisen lapsettomuuden tuntoja.
Sekundaarinen lapsettomuus tarkoittaa tilannetta, jossa perheessä on jo lapsi tai lapsia, mutta uutta vauvaa ei syystä tai toisesta saada.
Jasmiina ja Anssi Kolehmainen tapasivat nuorina. Jasmiina oli toipumassa lautailuonnettomuudesta, jonka seurauksena muun muassa lantion aluetta oli kasattu metallilla. Hänelle kerrottiin jo silloin 16-vuotiaana, että alatiesynnytys ei ole koskaan mahdollista.
Vuosikausien kipu
Sinä vuonna, kun Kolehmaiset avioituivat, kaveripiiristä avioitui 10 muuta paria. Monella alkoi heti perhe kasvamaan. Jasmiina ja Anssi odottivat ensimmäistä lasta, Valtoa (10), noin kolme vuotta ja Uhtua (6) sen jälkeen lähes neljä vuotta. Toive vauvasta, uudesta perheenjäsenestä, ei ole hiipunut, vaikka Jasmiinalla on ollut 12 varhaista keskenmenoa.
– Se voi olla poikkeavasta lantion rakenteesta johtuvaa, mutta minulla on todettu myös endometrioosi ja adenomyoosi.
Endometrioosi on kohdun limakalvon sirottumatauti, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella. Se aiheuttaa monenlaisia kipuja ja lapsettomuutta.
Adenomyoosi pysyy kohdun sisäpuolella, missä ylimääräistä limakalvosolukkoa kasvaa kohtulihakseen. Sairaus on osasyynä raskautumisen vaikeuteen. (Lähde: terveyskirjasto.fi.)
– Olen ollut vuosikaudet kipeä. Pidän tällä hetkellä kipupäiväkirjaa. Täysin kivuttomia päiviä oli maaliskuussa kolme.
Jasmiinalle onkin tullut tärkeäksi sanonta: ”Älä kadehdi niiden iloja, joiden suruja et tunne.”
Tällaiseksi muovautunut elämä
Kolehmaiset toteavat, että kuuliaisuus Jumalalle ja Jumalan sanalle ovat heille tärkeitä ja usko on iso osa elämää. Anssi lainaa Siionin laulun 297 sanoja ”ei huomisen huolista huokaa”, kun pitää kuvailla tärkeimpiä elämän arvoja.
– Sille, joka ei meitä paremmin tunne, saattaa näyttää siltä, että teemme tietoisia päätöksiä. Meille saatetaan sanoa, että hyvähän meidän on esimerkiksi matkustella, kun meillä on vain kaksi lasta, hän kertoo.
Todellisuudessa Kolehmaisten elämä on muovautunut sellaiseksi, koska lapsia ei ole syntynyt enempää.
– Meidän reissut esimerkiksi tehdään minimaalisella budjetilla, he kertovat.
Itse rakennettu auton päällä kulkeva kattoteltta on ilmainen yösija. Ruokaa he laittavat kaasupolttimen kanssa puskaparkeissa.
Jasmiinan mielestä omien unelmien ja haaveiden toteuttaminen on usein asenteesta kiinni.
– Jos haluaa tehdä jotain, se on jollain tapaa mahdollista, ei ehkä sellaisena, vaan voi muokata unelmia.
”Anna meille vauveleita tai ees yks”
– Eräs ystävä sanoi, ettei jaksa lähteä kaikkien lasten kanssa retkelle. Sanoin, että minulla on kaksi omatoimista, voin auttaa pienten kanssa. Olemme myös sanoneet ystäville, että meitä voi pyytää hoitamaan, jos haluatte kahdestaan aikaa, kuvailee Anssi sitä, mitä heidän elämäntilanteensa mahdollistaa.
Jasmiina tuumaa, että moni lapsi onkin Anssin kaveri.
– Kaikki menee Anssin syliin ja esimerkiksi leiriohjaajina kun oltiin, lapset ottivat Anssin iskäksi.
Elämä on helpottanut siltä osin, että pariskunta voi jo jättää lapset keskenään kahdestaan esimerkiksi lenkin ajaksi.
– Välillä itselläkin käy mielessä, että miksi tätä nyt jo vauvavuosilta helpottunutta elämää haluaisi tieten tahtoen ”aloittaa alusta”, mutta ei sitä järjellä oikein osaakaan miettiä, että miksi, pohtii Jasmiina.
Myös lapset toivovat sisarusta. He kyselevät, voisiko meille tulla vauva, ja haluavat pitää vauvoja sylissä.
– Nuorempi vaihtaa iltarukoukseen ”anna meille enkeleitä” kohtaan ”anna meille vauveleita tai ees yks”.
Sekundaarinen lapsettomuus
Lapsille on pitänyt selittää, miksi äiti on kipeä ja mitä kaikki pillerit ovat.
– Olen sanonut, että nämä ovat lääkkeitä, jotka auttavat mahasairauteen, ja ne voivat auttaa siihen, että meille tulisi vauva, toteaa Jasmiina.
Kevyellä hormonilääkityksellä on tarkoitus tukea omaa elimistöä raskaaksi tulemisessa. Raskaus olisi parasta hoitoa endometrioosille – ja vauvakuumeeseen.
– En halua puhua lapsettomuushoidoista. En ole lapseton, vaan koen sekundaarista lapsettomuutta, painottaa Jasmiina.
Hän kertoo saaneensa vertaistukea samassa tilanteessa olevien uskovaisten naisten ryhmästä. Anssi mainitsee huomanneensa, että hedelmöityshoitoja verrataan perhesuunnitteluun.
– Mun tapauksessa taustalla on se, että oma keho ei toimi oikealla tavalla, se on hoitoa, huomauttaa Jasmiina.
Pitäisikö sitä tai tätä?
– Ettekö tajua, ettei teille ole tarkoitettu kuin kaksi lasta? Näyttää, että olette urakeskeisiä. Entä oletteko kokeilleet greippimehua?
Muun muassa tällaisia kysymyksiä ja kommentteja Kolehmaiset ovat saaneet 14 avioliittovuoden aikana kuulla. Kysyjät ja kommentoijat eivät välttämättä hoksaa, millainen kipu taustalla voi olla.
– Jokaisella uskovaisella naisella on varmaan myös kokemus mahan kautta tervehtimisestä. Toivoisin, että tietynlainen laskelmointi ja mahaan tuijottelu jäisi pois, toteaa Jasmiina.
Myös oletukset siitä, miten elämän ylipäätään pitäisi kulkea, tuntuvat olevan tiukassa.
– Mennään naimisiin, tulee lapsia, rakennetaan talo. Meiltäkin kysytään, miksi asumme kerrostalossa, pitäisikö meidän alkaa rakentaa? Pystyisin kyllä sen talon rakentamaan, olen rakennusalan käynyt, mutta me keskitytään muihin asioihin, kertoo Anssi.
He tiedostavat sen, ettei elämää pysty suunnittelemaan itse, ja unelmat muovautuvat elämän mukana. Nuorena avioitunut pari sai varoituksia siitä, että he eivät ehdi elää nuoruutta.
– Sellaisille, jotka kertovat kahden vuoden päähän sijoittuvista kesähäistä ja sen jälkeen syntyvistä lapsista, totean, että älkää liian pitkään odotelko. Tässä on esimerkki siitä, että et voi itse päättää, toteaa Anssi.
Lopulta he ovat erittäin kiitollisia kahdesta lapsesta ja siitä, että heillä on mahdollisuus antaa aikaa heille ja itselleen.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys