JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

80-vuotias Pateniemen Rauhanyhdistys syntyi sahayhteisön kupeeseen

Karhumaa Mari
Uutiset
29.9.2014 6.36

Juttua muokattu:

8.3. 22:29
2020030822295420140929063600

Ou­lun Pa­te­nie­men Rau­ha­nyh­dis­tyk­sen ta­ri­na al­koi noin 80 vuot­ta sit­ten sa­ha­yh­tei­sön ku­pees­sa. Yh­dis­tyk­sen 80-vuo­tis­juh­laa vie­tet­tiin sun­nun­tai­na 21. syys­kuu­ta.

Juh­lan tee­mak­si oli va­lit­tu Psal­min 23 sa­nat: "Her­ra on mi­nun pai­me­ne­ni: ei mi­nul­ta mi­tään puu­tu." Juh­la­pu­heen piti SRK:n joh­to­kun­nan jä­sen Ju­ha­ni Liuk­ko­nen.

Psal­min 100 poh­jal­ta hän muis­tut­ti sii­tä, mi­ten tär­ke­ää on kiit­tää Ju­ma­laa. Liuk­ko­nen muis­te­li pu­hees­saan ly­hy­es­ti les­ta­di­o­lai­suu­den vai­hei­ta Pa­te­nie­mes­sä ja Poh­jois-Suo­mes­sa ja ker­toi, et­tä Pa­te­nie­mi ja sen rau­ha­nyh­dis­tys ovat ol­leet hä­nel­le tut­tu­ja lap­suu­den ke­sis­tä läh­tien.

Kutsuvieraita kahvilla.

Kutsuvieraita kahvilla.

Juh­las­sa jul­kis­tet­tiin Jari Heik­ki­län te­ke­mä Pa­te­nie­men Rau­ha­nyh­dis­tyk­sen his­to­riik­ki, jon­ka Heik­ki­lä myös esit­te­li. Se on jul­kais­tu Pa­te­nie­men rau­ha­nyh­dis­tyk­sen Mai­nin­ki-leh­des­sä.

His­to­rii­kis­sa ker­ro­taan, et­tä Pa­te­nie­meen pe­rus­tet­tiin vuon­na 1873 saha, jos­sa oli mu­ka­na myös les­ta­di­o­lai­sia. He jär­jes­ti­vät seu­ro­ja ja ha­lu­si­vat pe­rus­taa yh­dis­tyk­sen tätä toi­min­taa var­ten. Pa­te­nie­men Rau­ha­nyh­dis­tys pe­rus­tet­tiin tou­ko­kuus­sa 1934.

Tont­ti toi­mi­ta­loa var­ten saa­tiin lah­joi­tuk­se­na, niin kuin myös ra­ken­nus­tar­vik­keet Pa­te­nie­men sa­hal­ta. Uu­den toi­mi­ta­lon vih­ki­äis­seu­rat pi­det­tiin mar­ras­kuus­sa 1938.

Toi­mi­ta­loa laa­jen­net­tiin vuon­na 1976, jol­loin aloi­tet­tiin myös raa­mat­tu­luok­ka­toi­min­ta. 1990-luku oli yh­dis­tyk­ses­sä ak­tii­vi­sen työn kaut­ta. Jä­sen­mää­rä kas­voi, ja pää­tet­tiin ra­kan­taa uu­si toi­mi­ta­lo, jon­ka ava­jais­juh­laa vie­tet­tiin syys­kuus­sa 1998.

Vuo­si­tu­han­nen al­ku on ol­lut Pa­te­nie­mes­sä mo­ni­puo­li­sen toi­min­nan ai­kaa. Uu­si Ri­ta­har­jun kau­pun­gi­no­sa on li­sän­nyt rau­ha­nyh­dis­tyk­sen jä­sen­mää­rää.

Ku­vat: Tii­na Män­ty­lä

MariKarhumaa
Lapset, ihmisten kohtaamiset, kulttuurien erilaisuus, luonnon monimuotoisuus sekä elämän erilaisten puolien valot ja varjot herättävät minussa tunteita ja ajatuksia. Toiset niistä vaativat tulla kirjoitetuksi muistiin. Kirjoittaessani peilaan elämääni uskovaisena, naisena, äitinä, vaimona, suomalaisena ja ihmisenä kaikkeen siihen, mitä ympärillä tapahtuu. Missä olen erilainen? Missä samanlainen? Millainen oikein olen? Mitä haluan elämäni olevan? Minut tavoittaa osoitteesta makarhumaa@gmail.com.