Päivi Myllynen (vas.), Inkeri Mielityinen, Pieta Inkeroinen ja Pirkko Dolk palkittin Lasten ja nuorten kirjojen kirjoitus- kilpailussa. Anna Karjula (kolmas oik.), Taina Pyysaari ja Marjukka Ranta-Nilkku saivat romaanien kirjoituskilpailun palkinnot.
A.K
Päivi Myllynen (vas.), Inkeri Mielityinen, Pieta Inkeroinen ja Pirkko Dolk palkittin Lasten ja nuorten kirjojen kirjoitus- kilpailussa. Anna Karjula (kolmas oik.), Taina Pyysaari ja Marjukka Ranta-Nilkku saivat romaanien kirjoituskilpailun palkinnot.
A.K
Päivämies
Oulu
Kertomuksissa tuli uskon näkökulma luontevasti esille kipeidenkin aiheiden rinnalla.
SRK:n järjestämän lasten ja nuorten kirjojen sekä romaanien kirjoituskilpailun palkitsemistilaisuus järjestettiin SRK:n toimistolla 3. syyskuuta. Tilaisuudessa lasten ja nuorten kirjoituskilpailun palkintolautakunnan puheenjohtaja Olli Lohi kertoi kristillisyyden julkaisutyön kaipaavan jatkuvuutta. Kilpailujen tarkoituksena olikin saada uusia käsikirjoituksia.
– Kilpailussa menestymiseen vaikutti kaunokirjallinen taso ja se, miten uskon näkökulma tulee luontevasti tekstissä esille, summasi Lohi palkintolautakunnan tekemiä päätöksiä.
Nuoruuden vaihtelevia tunteita
Lasten ja nuorten kirjojen kirjoituskilpailussa ensimmäiseksi sijoittui Pirkko Dolk kertomuksellaan "Aavetalon siunaus".
– Tarina koettiin lämminhenkiseksi, tunteita liikuttavaksi ja uskonelämää elvyttäväksi, perusteli Lohi valintaa.
– Kirjan päähenkilö on 11-vuotias tyttö 1950-luvulla. Tytössä on paljon samaa kuin minussa hänen ikäisenään. Kirjoitin myös tapahtumat omaan lapsuusmaisemaani, Dolk paljasti puheenvuorossaan.
Toinen palkinnon saivat Pieta Inkeroinen ja Inkeri Mielityinen, jotka kirjoittivat yhdessä kertomuksen "Miniopisto".
– Yläkouluikäisille suunnattu käsikirjoitus käsittelee ulkopuolisuuden, arkuuden ja nuoruudessa vaihtelevien tunteiden teemoja. Uskominen on tarinassa myös luontevasti osa nuorten elämää, kuvaili Lohi.
Inkeroinen ja Mielityinen kertoivat kirjoittaneensa kirjaa vuorotellen luku kerrallaan. Välillä he pitivät kirjoittaessaan videopuhelulla yhteyttä toisiinsa.
– Kirjoituksen eri vaiheissa mietimme, miten uskoa ja Jumalan johdatukseen luottamista voi tuoda tarinassa luontevasti esille, kuvaili Mielityinen.
– Kilpailuun osallistuminen on ollut merkityksellinen prosessi, jonka muistan varmasti vielä vanhanakin, totesi puolestaan Inkeroinen.
Kolmas palkinto meni Päivi Myllyselle tarinallaan "Isältä perityt saappaat".
– Käsikirjoitus on kuudesluokkalaisen pojan näkökulmasta kerrottu tarina perheen kriisistä, kun isä muuttaa pois kotoa ja viettää jonkin aikaa tuhlaajapojan elämää. Uskomisen tärkeys ja uskon tuoma armollisuus tulee esille tässä tekstissä, perusteli Lohi.
– Tarina on itselleni hyvin henkilökohtainen. Lapsille, jotka kokevat avioeron kipua, löytyy aika vähän tukea kirjallisuudesta, Myllynen pohti puheenvuorossaan.
Uskoa tukevaa sisältöä
Romaanien kirjoituskilpailun ensimmäisen palkinnon sai Taina Pyysaari tarinallaan "Ei edes eväsrasia".
– Tarina on ehyt äidin kehityskertomus, jossa tulee esille se, miten äiti olettaa hallitsevansa perheen elämää, mutta joutuu luopumaan liiasta vahvuudestaan, perusteli romaanien palkintolautakunnan puheenjohtaja Kirsti Nurkkala valintaa.
– Ajattelin, että kirjoitan marginaalisesta asiasta, mutta se onkin koskettanut yllättävän monia, kertoi Pyysaari.
Toinen palkinto meni Anna Karjulalle kertomuksellaan "Melko tavallinen Ruut".
– Kirjan päähenkilö kamppailee sosiaalisten pelkojensa kanssa uudella paikkakunnalla. Sisältö on tuttua ja uskoa tukevaa, totesi Nurkkala.
– Kun kirjoitin, pääteemani oli kannustaa lukijoita etsimään Jumalan valtakuntaa. Taustaksi tapahtumille halusin ottaa Raamatusta Ruutin kirjan, kertoi Karjula.
Kolmanneksi sijoittui Marjukka Ranta-Nilkku kertomuksellaan "Kotiinpaluu".
– Tarina sisältää hyviä oivalluksia maailmasta, jossa nuoret elävät. Päähenkilöllä nuorella Teresalla ja hänen uskovaisella papallaan on turvallinen suhde, Nurkkala totesi.
– Mietimme pikkusiskoni kanssa, minkälaista SRK:n kirjallisuutta haluaisimme lukea. Pari kertaa aloin kirjoittaa erilaisilla ideoilla, kunnes kirjoittaminen alkoi sujua, Ranta-Nilkku kuvaili kirjoitusprosessiaan.
Tekstiin on lisätty puuttuva lause "ja viettää jonkin aikaa tuhlaajapojan elämää" kohtaan: "Käsikirjoitus on kuudesluokkalaisen pojan näkökulmasta kerrottu tarina perheen kriisistä, kun isä muuttaa pois kotoa ja viettää jonkin aikaa tuhlaajapojan elämää."
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys