JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Arkkipiispa ja pääministeri keskustelivat uskosta ja kirkosta

Kallunki Hanna
Uutiset
14.10.2014 14.35

Juttua muokattu:

8.3. 22:29
2020030822295420141014143500

Kirk­ko­hal­li­tus jär­jes­ti 13.10. seu­ra­kun­ta­vaa­li­kam­pan­jan avaus­ti­lai­suu­den, jos­sa ark­ki­piis­pa Kari Mä­ki­nen ja pää­mi­nis­te­ri Ale­xan­der Stubb kes­kus­te­li­vat kir­kos­ta, us­kos­ta ja yh­teis­kun­nas­ta. Kes­kus­te­lus­sa ky­syt­tiin, ke­nen ää­ni kuu­luu kir­kos­sa ja yh­teis­kun­nas­sa. Ti­lai­suus oli ylei­söl­le avoin, ja se lä­he­tet­tiin myös suo­ra­na muun mu­as­sa evl.fi-si­vus­tol­la.

Stubb ker­toi kiin­nos­ta­vas­ti omas­ta suh­tees­taan kirk­koon ja us­kon­toon. Hän to­te­si saa­neen­sa suo­ma­lai­sen pe­rin­nek­ris­til­li­sen kas­va­tuk­sen ja ker­toi, et­tä kris­ti­nus­ko ja sen pe­rin­teet ovat vah­va osa hä­nen iden­ti­teet­ti­ään. Stub­bin mu­kaan us­kon­to on yk­si­tyi­sa­sia.

– Jul­ki­ses­ti en ole us­kon­nos­ta kes­kus­tel­lut­kaan ai­em­min, kos­ka se tun­tuu niin hen­ki­lö­koh­tai­sel­ta.

Mä­ki­nen muis­tut­ti, et­tä us­kol­la on yk­si­tyi­sen li­säk­si myös yh­tei­söl­li­nen luon­ne.

– Ja sil­loin on ky­sy­mys vaik­ka­pa sii­tä, mi­ten us­kon­nol­la on mah­dol­li­suus ol­la nä­ky­vis­sä, hän sa­noi.

Hei­koim­pien nä­kö­kul­ma huo­mi­oon

Yk­si­näi­syy­den ja syr­jäy­ty­mi­sen tee­mat oli­vat vah­vas­ti esil­lä kes­kus­te­lus­sa. Stubb to­te­si, et­tä syr­jäy­ty­mi­nen ja vie­raan­tu­mi­nen liit­ty­vät usein yk­si­näi­syy­teen. Hän poh­ti, et­tä on tär­ke­ää aja­tel­la, et­tä ka­ve­ria ei jä­te­tä.

– Ko­ko­nais­vas­tuu on jol­lain ta­val­la meil­lä kai­kil­la, kos­ka ei ku­kaan pär­jää yk­sin, Stubb sa­noi.

Hän ker­toi ajat­te­le­van­sa kir­kon roo­lia ih­mis­tä ja sie­lua tu­ke­va­na ja to­te­si, et­tä kirk­ko te­kee pal­jon hy­vää.

– Pi­dän kir­kon yh­teis­kun­nal­lis­ta työ­tä erit­täin ar­vok­kaa­na, oli­pa kyse sit­ten di­a­ko­ni­a­työs­tä tai nuo­ri­so­työs­tä tai vas­taa­vas­ta, Stubb to­te­si.

Mä­ki­sen mu­kaan yh­teis­kun­nan ti­laa pi­tää koko ajan kat­soa kaik­kein hei­koim­pien nä­kö­kul­mas­ta.

– Jos tun­nis­te­taan se, et­tä yk­sin jää­mi­nen on iso yh­teis­kun­nal­li­nen ky­sy­mys, se joka mei­tä kal­vaa täl­lä het­kel­lä, niin ei­kö se voi­si ol­la myös po­liit­ti­ses­sa pää­tök­sen­te­os­sa se mit­ta­ri, jol­la ar­vi­oi­daan mitä ta­han­sa po­liit­ti­sia pää­tök­siä, ark­ki­piis­pa eh­dot­ti.

Van­hoil­lis­les­ta­di­o­lai­suus kir­kon he­rä­tys­liik­kee­nä

Kes­kus­te­lua juon­ta­nut toi­mit­ta­ja Mar­ket­ta Mat­ti­la ar­vi­oi, et­tä van­hoil­lis­les­ta­di­o­lai­suu­del­la on opil­li­sia on­gel­mia suh­tees­sa kirk­koon ja ky­syi ark­ki­piis­pan suh­tau­tu­mis­ta van­hoil­lis­les­ta­di­o­lai­suu­teen. Mä­ki­nen to­te­si, et­tä kir­kos­sa on mo­nen­lai­sia ih­mi­siä, jot­ka kiin­nit­ty­vät kirk­koon eri ta­voil­la.

– Van­hoil­lis­les­ta­di­o­lai­sen he­rä­tys­liik­keen ih­mi­set ovat kir­kon jä­se­niä, ja on kun­ni­oi­tet­ta­va hei­tä sen­kal­tai­si­na, sa­man­lai­si­na, yh­tä ar­vok­kai­na ja yh­tä lail­la mei­dän kirk­koa edus­ta­vi­na myös­kin kuin kuka ta­han­sa muu.

Mä­ki­nen ker­toi, et­tä kun­ni­oi­tus on tär­ke­ää, vaik­ka ei ajat­te­li­si asi­ois­ta sa­mal­la ta­val­la.

– Ja niin voin sa­noa oi­ke­as­taan kes­kus­tel­les­sa­ni useim­pien kir­kon jä­sen­ten kans­sa, kun­ni­oi­tan, ar­vos­tan, ha­lu­an kuul­la mi­ten näet, mitä ajat­te­let, mut­ta se ei sil­ti tar­koi­ta, et­tä hy­väk­syi­sin sen kai­ken, hän sa­noi.

Kuva: Kir­kon ku­va­pank­ki / Aar­ne Or­mio

Li­sä­tie­toa mar­ras­kuun seu­ra­kun­ta­vaa­leis­ta:

seu­ra­kun­ta­vaa­lit.fi

Vaa­li­ko­ne ää­nes­tä­jil­le

#us­ko­hy­vän­te­ke­mi­seen

HannaKallunki
1.5.2024

Lapseni, älkäämme rakastako sanoin ja puheessa, vaan teoin ja totuudessa. 1. Joh. 3:18

Viikon kysymys