JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Floridan talviseuroihin kokoonnuttu jo 30 vuoden ajan

Uutiset
21.2.2020 6.55

Juttua muokattu:

21.2. 16:39
2020022116395320200221065500

Flo­ri­da, USA

San­na­mai­ja Pyr­rö, Mar­jut Van­nas

Flo­ri­dan Lake Wort­his­sa 14.–16. hel­mi­kuu­ta vie­tet­ty­jen tal­vi­seu­ro­jen seu­ra­tun­nus oli ”Evan­ke­liu­mi on Ju­ma­lan voi­ma au­tuu­dek­si”. Seu­rat oli­vat sa­mal­la 30-vuo­ti­sen toi­min­nan juh­la­seu­rat.

Seu­ra­vie­rai­ta oli run­saas­ti Poh­jois-Ame­ri­kas­ta, Ka­na­das­ta, Suo­mes­ta ja Ruot­sis­ta. Seu­rois­sa pal­ve­li yh­dek­sän pu­hu­jaa.

Evan­ke­liu­min työ­tä Flo­ri­das­sa

Do­nald Lah­ti ja Keith Waa­ra­nie­mi ker­toi­vat juh­las­sa van­hoil­lis­les­ta­di­o­lai­sen kris­til­li­syy­den his­to­ri­as­ta Flo­ri­das­sa. Jo 50-lu­vul­ta läh­tien Poh­jois-Ame­ri­kas­ta tuli kris­tit­ty­jä tal­ven viet­toon Flo­ri­daan. Seu­ro­ja pi­det­tiin ko­deis­sa ja suo­ma­lai­sel­la le­po­ko­dil­la. Pu­hu­jia saa­tiin AALC:n lä­het­tä­mi­nä. Kun vä­ki­mää­rä kas­voi, vuok­rat­tiin kir­kois­ta ti­lo­ja seu­ra­käyt­töön. Toi­min­ta oli vil­kas­ta.

En­sim­mäi­set Flo­ri­dan tal­vi­seu­rat pi­det­tiin Lake Wort­his­sa tal­vel­la 1990. Pi­det­tiin tär­ke­ä­nä kut­sua seu­roi­hin myös us­kos­ta osat­to­mia.

Useis­ta seu­rois­ta teh­tiin lä­he­tys pai­kal­lis­ra­di­oon.

Seu­raa­vi­na vuo­si­na toi­min­taa var­ten muo­dos­tet­tiin vi­ral­li­nen or­ga­ni­saa­tio, joka sai ni­mek­seen en­sin Flo­ri­dan Les­ta­di­o­lai­nen seu­ra­kun­ta, myö­hem­min Flo­ri­dan les­ta­di­o­lais­lu­te­ri­lai­nen kirk­ko.

Us­kon pää­mää­rä

Jor­ma Hen­ti­lä muis­tut­ti saar­nas­saan Ju­ma­lan sa­nan muut­tu­mat­to­muu­des­ta ja pu­hui us­kon pää­mää­räs­tä, ar­vok­kaas­ta pe­rin­nös­tä, joka on va­rat­tu us­ko­vil­le tai­vaas­sa.

Sie­lun­vi­hol­li­nen hou­kut­te­lee lan­ke­a­maan syn­tiin sekä ky­see­na­lais­ta­maan, on­ko us­kos­sa mi­tään jär­keä, mut­ta Ju­ma­la on lu­van­nut kan­taa, tu­kea ja vah­vis­taa us­ko­am­me.

Hä­nel­tä saa pyy­tää saat­to­mie­hiä, jot­ka roh­kai­se­vat us­ko­maan ja ju­lis­ta­vat evan­ke­liu­mia.

Oma­koh­tai­sen us­kon mer­ki­tys

Pe­ter Le­ver pu­hui vuo­ri­saar­nan koh­das­ta, jos­sa Jee­sus va­roit­taa vää­ris­tä pro­fee­tois­ta, jot­ka saat­ta­vat vai­kut­taa pai­me­nil­ta, mut­ta ovat si­säl­tä raa­te­le­via su­sia. Tämä raa­ma­tun­koh­ta ko­ros­taa oma­koh­tai­sen us­kon mer­ki­tys­tä.

Pu­hu­ja ku­va­si Ju­ma­lan seu­ra­kun­taa lam­mas­ver­tauk­sel­la. Jee­sus on ku­van­nut lam­pai­ta: “He kuu­le­vat mi­nun ää­ne­ni ja seu­raa­vat mi­nua.” Lam­paat ha­lu­a­vat tul­la ruo­ki­tuik­si ja ol­la yh­des­sä.

Pu­hees­sa muis­tu­tet­tiin, et­tä evan­ke­liu­mi on Ju­ma­lan voi­ma pe­las­tuk­sek­si. Riit­tää, kun ha­lu­am­me us­koa.

Elä­män tär­kein ky­sy­mys

Mar­ko Ol­li­lan pu­hees­sa nou­si esiin ih­mi­se­lä­män tär­kein ky­sy­mys: mi­ten voi­sin pe­riä ian­kaik­ki­sen elä­män? Tä­män ky­sy­myk­sen eräs lai­nop­pi­nut esit­ti Jee­suk­sel­le.

Laki ke­hot­taa ra­kas­ta­maan Ju­ma­laa yli kai­ken ja lä­him­mäis­tä niin kuin it­se­ään. Ku­kaan ei kui­ten­kaan pys­ty la­kia täyt­tä­mään. Kris­tit­ty ei kui­ten­kaan ole lain al­la, vaan saa elää Ju­ma­lan ar­mon osal­li­suu­des­sa Jee­suk­sen so­vi­tus­työ­hön tur­va­ten.

Ker­to­mus lau­pi­aas­ta sa­ma­ri­a­lai­ses­ta tuo esil­le Ju­ma­lan kä­sit­tä­mät­tö­män ar­mon ja rak­kau­den mei­tä syn­ti­siä koh­taan.

Tal­vi­seu­rois­sa vuon­na 1990 ja 2020

Kat­hy ja Keith Waa­ra­nie­mi oli­vat mu­ka­na Flo­ri­dan en­sim­mäi­sis­sä tal­vi­seu­rois­sa vuon­na 1990 tuo­ree­na avi­o­pa­ri­na. Keit­hil­la oli AALC:n puo­les­ta vas­tuu seu­ro­jen jär­jes­tä­mi­ses­sä.

Eräs ta­pah­tu­ma jäi Keit­hil­le mie­leen nois­ta seu­rois­ta. AALC:n sih­tee­ri El­mer Ala­jo­ki oli tuo­nut lau­lu­kir­jat mu­ka­naan mat­ka­lau­kus­sa. Seu­ro­jen ai­kaan tuo ras­kas mat­ka­lauk­ku oli va­ras­tet­tu. Me­ne­tys sekä har­mit­ti et­tä hu­vit­ti: toi­vot­ta­vas­ti lau­luis­ta oli var­kail­le iloa!

Kol­mes­sa­kym­me­nes­sä vuo­des­sa Waa­ra­nie­men per­he­ti­lan­ne on muut­tu­nut: lap­set ovat kas­va­neet isoik­si. Kah­dek­sas­ta lap­ses­ta vain kak­si asuu enää ko­to­na.

Kat­hy muis­te­lee en­sim­mäi­siä tal­vi­seu­ro­ja ja to­te­aa:

– Ei juu­ri mi­kään ole muut­tu­nut.

Hän ko­kee, et­tä tun­nel­ma seu­rois­sa on läm­min.

– Seu­ra­vie­rai­ta yh­dis­tää sama rak­kaus ja Pyhä Hen­ki, hän sa­noo.

27.4.2024

Jeesus sanoo: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” Joh. 14:6

Viikon kysymys