Vaasalainen Mikko Uljas kokee alustuksen laatimisen olleen jännittävä ja vähän pelottavakin tehtävä johtuen omasta rajallisuudesta. – Samalla se on ollut hyvä mahdollisuus perehtyä annettuun aiheeseen syvällisemmin. On ollut mukava käydä keskusteluja aiheesta ja saada arvokkaita neuvoja työtä tehdessä, hän toteaa.
Kuva haastateltavalta
Vaasalainen Mikko Uljas kokee alustuksen laatimisen olleen jännittävä ja vähän pelottavakin tehtävä johtuen omasta rajallisuudesta. – Samalla se on ollut hyvä mahdollisuus perehtyä annettuun aiheeseen syvällisemmin. On ollut mukava käydä keskusteluja aiheesta ja saada arvokkaita neuvoja työtä tehdessä, hän toteaa.
Kuva haastateltavalta
Päivämies
Puhujienkokouksen alustuksessa painottuvat tänä vuonna Raamatun perusasiat.
Puhujienkokous järjestetään tänä vuonna Jyväskylän rauhanyhdistyksellä lauantaina 13. tammikuuta. Alustuksen pitää tilaisuudessa vaasalainen Mikko Uljas.
Alustaja saa tietää tulevasta tehtävästään noin kolme kuukautta ennen kokousta. Kun Uljas sai SRK:lta pyynnön laatia alustuksen, tuntui se aluksi liian vaativalta ja vastuulliselta tehtävältä.
– Pyysin vähän miettimisaikaa kahdesta syystä. Ensinnäkin piti varmistaa, löytyykö monien muiden jo sovittujen tehtävien ohella riittävästi aikaa alustuksen valmisteluun. Toiseksi halusin pohtia, onko minulla mahdollisuuksia suoriutua tarjotusta tehtävästä, hän kertaa.
Aikaa järjestyi ja Uljaalle tarjottiin keskusteluapua valmisteluvaiheeseen sekä tukea alustusluonnoksen läpikäyntiin ja kommentointiin.
– Tämän taustatuen myötä rohkenin ottaa tehtävän vastaan.
Painotus perusasioissa
Alustuksen aiheena on Jumalan lasten yhteinen ja keskinäinen rakkaus. Aiheeseen Uljas kertoo saaneensa näkökulmia Pekka Vuonokarin alustuksesta, jonka tämä piti Etelä-Pohjanmaalla järjestetyssä puhujien virkistyspäivässä. Koska kohderyhmänä ovat puhujat, halusi Uljas kohdistaa aihetta puhujan tehtävään.
– Ajattelin myös nuoria sanapalvelijoita ja halusin nostaa alustuksen aiheesta uskon ja opin näkökulmasta keskeisiä perusasioita esille. Olen yhteisissä keskusteluissa pannut merkille, että joskus on hyvä sanoittaa myös lähes itsestään selviltä tuntuvia asioita.
Alustuksessaan hän haluaakin painottaa aivan perusasioita Raamatun ja tunnustuskirjojen pohjalta.
– Jumala on kaikkivaltias ja kaiken yläpuolella. Hän on meidän rakas Taivaallinen Isämme. Hän rakastaa meitä, ja me saamme vastaanottaa hänen rakkautensa sydämeemme ja sieluumme. Sen myötä mekin haluamme välittää tuota rakkautta ympärillä oleviin ihmisiin ja erityisesti läheisiimme.
Usko tekee työtä rakkauden kautta. Alustuksessaan Uljas pohtii sitä, miten tämä puhujan kohdalla näkyy.
– Tärkeintä lienee, että puhuja itse elää uskosta ja jaksaa kilvoitella puhtaalla omallatunnolla. Haluaisin myös muistaa lapsia ja nuoria, että he saisivat kodeissaan kokea olevansa rakkaita ja rakastettuja. Se on valtava voimavara elämässä.
Uljas toivoo alustuksen aiheen nostavan kuulijoissa toivon näköaloja ja muistuttavan Jumalan hyvyydestä ja rakkaudesta sotien ja Euroopan kiristyneen turvallisuustilanteen aikana.
– Media uutisoi paljon väkivallan lisääntymisestä, kiusaamisesta ja monenlaisesta vastakkainasettelusta yhteiskunnassa ja kirkonkin piirissä. Rakkaudesta ja rauhasta puhutaan vähemmän.
Keskustelu jatkaa alustusta
Lähes 40 kertaa puhujienkokoukseen osallistunut Uljas kertoo tilaisuuden olevan myös omalle uskonelämälle merkittävä ja voimaa antava kokemus.
– Tilaisuus on sellainen, että pitää olla tosi hyvä syy, että jättäisin sen väliin. Kokouksen jälkeen tuntuu, että tässä joukossa haluan kulkea ja näistä asioista haluan viedä viestiä kotiin perheelleni, kotisiioniin ja laajemminkin saarnoissani.
Puhujienkokouksessa keskustellaan yleensä vilkkaasti. Alustaja toteaa, että hänellä ei ole ennakko-odotuksia keskustelulta. Alustusta tehdessään hän joutui kuitenkin rajaamaan aiheita, mikä saattaa näkyä keskusteluissa.
– Ajattelen, että jos alustuksestani puuttuu jotain olennaista, niin Pyhä Henki niitä sitten keskustelussa tuo esille.
Blogit
Lukijan kuva
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys