JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Jokainen on arvokas syntymästä kuolemaan

Uutiset
28.3.2023 10.00

Juttua muokattu:

28.3. 09:56
2023032809561320230328100000
 Hellin Torkki alusti aiheesta ”Tallella ikä eletty” Seinäjoen Rauhanyhdistyksellä pidetyssä tiistaikerhossa.

Hellin Torkki alusti aiheesta ”Tallella ikä eletty” Seinäjoen Rauhanyhdistyksellä pidetyssä tiistaikerhossa.

Riitta Kellosaari

 Hellin Torkki alusti aiheesta ”Tallella ikä eletty” Seinäjoen Rauhanyhdistyksellä pidetyssä tiistaikerhossa.

Hellin Torkki alusti aiheesta ”Tallella ikä eletty” Seinäjoen Rauhanyhdistyksellä pidetyssä tiistaikerhossa.

Riitta Kellosaari

Mar­ja Sep­pä­nen

Sei­nä­jo­ki

Toi­min­ta­ky­vyn säi­lyt­tä­mis­tä on ven­he­tes­sa hyvä pi­tää haas­tee­na, vaik­ka hel­lit­tä­mi­nen ja tar­peen tul­len pe­rik­si an­ta­mi­nen­kin on tär­ke­ää.

– Toi­von, et­tä py­syt­te hen­gis­sä elä­män­ne lop­puun as­ti, lo­pet­ti Hel­lin Tork­ki mie­len­kiin­toi­sen ja huu­mo­ri­pi­toi­sen alus­tuk­sen­sa ai­hees­ta ”Tal­lel­la ikä elet­ty” Sei­nä­jo­en Rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­lä pi­de­tys­sä tiis­tai­ker­hos­sa 21. maa­lis­kuu­ta.

Pai­kal­le oli tul­lut noin sata hen­ki­löä Sei­nä­jo­el­tä ja ym­pä­ris­tö­kun­nis­ta. Al­ku­ru­kouk­sen ja lop­pu­har­tau­den piti Pent­ti Hauk­ka­la.

Elä­män mer­ki­tys on hyvä säi­lyt­tää

Alus­tuk­sen poh­ja­na oli Mar­ja Saa­ren­hei­mon kir­joit­ta­ma kir­ja Van­he­ne­mi­sen tai­to. Saa­ren­hei­mon mu­kaan van­he­ne­mi­nen on sekä pe­lot­ta­vaa et­tä kiin­nos­ta­vaa.

Alus­ta­ja ker­toi, et­tä mo­nil­la voi ol­la huo­lia ja pel­ko­ja tu­le­vai­suu­den suh­teen: Kuka mi­nua hoi­taa? Riit­tää­kö hoi­to? Kuin­ka kau­an py­syy toi­min­ta­ky­kyi­se­nä ja it­sel­li­se­nä? Kiin­nos­ta­vaa on­kin se, mi­hin kaik­keen voi it­se vai­kut­taa.

– Se on meil­le ikään­kuin haas­te – vaik­ka elä­mä kul­kee tiet­ty­jä la­tu­ja Ju­ma­lan joh­da­tuk­ses­ta, meil­lä on kui­ten­kin it­sel­läm­me vas­tuu sii­tä, kuin­ka pys­tym­me säi­lyt­tä­mään toi­min­ta­ky­ky­äm­me, Tork­ki to­te­si.

Van­hen­tu­mi­nen ta­pah­tuu eri tah­tia

Kun Tork­ki ky­syi kuu­li­joil­ta, kuka tääl­lä on van­ha, se ei saa­nut mon­ta­kaan kät­tä nou­se­maan. Jo­kai­nen on­kin juu­ri niin van­ha kuin tun­tee ole­van­sa.

– Me kaik­ki ikään­nym­me vuo­sit­tain, mut­ta van­he­ne­misp­ro­ses­si ei mene sa­maa tah­tia. Sii­hen vai­kut­taa pe­ri­mä, eli­nym­pä­ris­tö, kult­tuu­ri, elin­ta­vat ja koh­ta­lo, jon­ka voi­si miel­tää Ju­ma­lan joh­da­tuk­sek­si, Tork­ki pu­he­li.

– Jos elä­mäs­sä on pal­jon ko­et­te­le­muk­sia, ne voi­vat van­hen­taa en­nen ai­ko­jaan. Ko­et­te­le­muk­set kui­ten­kin myös kas­vat­ta­vat, ja nii­den jäl­keen olem­me en­tis­tä voi­maan­tu­neem­pia.

On lupa hel­lit­tää

Ikä tuo väis­tä­mät­tä sai­rauk­sia, keho van­he­nee, tu­lee muu­tok­sia ais­tei­hin, toi­min­ta­ky­kyyn ja ih­mis­suh­tei­siin.

– Mei­dän jo­kai­sen omal­la vas­tuul­la on ter­veys ja hy­vin­voin­ti. Sik­si jo­kai­sen pi­täi­si pi­tää huol­ta lii­kun­nas­ta ja le­vos­ta. Voi läh­teä luon­toon ja teh­dä asi­oi­ta yh­des­sä mui­den kans­sa,Tork­ki muis­tut­ti.

– On osat­ta­va myös hel­lit­tää ja tar­peen tul­len an­taa pe­rik­si. Ai­na ei tar­vit­se ol­la ai­kaan­saa­va.

Tork­ki myös ke­hot­ti ot­ta­maan apua vas­taan ja käyt­tä­mään hy­väk­si eri­lai­sia apu­vä­li­nei­tä.

– Van­he­ne­mi­sen myö­tä myös Sii­o­nin teh­tä­vät jää­vät, mut­ta seu­rois­sa voi aut­taa van­hem­pia pi­tä­mäl­lä sy­lis­sään pie­niä lap­sia ja tar­jo­a­maan lä­hel­lä olo­aan muil­le ih­mi­sil­le.

Voi myös ru­koil­la tois­ten puo­les­ta, ja tä­män oli alus­ta­ja it­se­kin huo­man­nut hy­vin mer­ki­tyk­sel­li­sek­si oma­na su­ru­ai­ka­naan.

Jo­kai­nen on ar­vo­kas

So­si­aa­li­nen ver­kos­to on kai­kil­le tär­keä.

– Kuin­ka ar­vok­kai­ta nämä ta­paa­mi­set ovat, kos­ka sa­mas­sa elä­män­vai­hees­sa ole­vat ih­mi­set saa­vat ko­koon­tua yh­teen, tun­tea kuu­lu­van­sa jouk­koon, jota vie­lä sama us­ko yh­dis­tää, Tork­ki to­te­si.

On myös rik­kaut­ta omis­taa ys­tä­viä muis­ta­kin ikä­ryh­mis­tä, kos­ka sil­loin saa iät­tö­män mi­nuu­den käyt­töön­sä.

– Voim­me lap­sen kans­sa heit­täy­tyä lap­sen ta­sol­le, ai­kuis­ten kans­sa on mu­ka­va ve­res­tää nii­tä ai­kui­suu­den muis­to­ja ja ikäis­tem­me seu­ras­sa voim­me ol­la va­paas­ti se, mikä olem­me.

Tork­ki roh­kai­si kaik­kia ot­ta­maan van­huu­den vas­taan ja säi­lyt­tä­mään it­se­ar­vos­tuk­sen lop­puun saak­ka.

– Jo­kai­nen meis­tä on ar­vo­kas syn­ty­mäs­tä kuo­le­maan as­ti. Niin­kuin Psal­mis­sa 139 sa­no­taan, jo­kai­nen meis­tä juu­ri sel­lai­se­naan on ih­me ja Ju­ma­lan täy­del­li­nen luo­mus.

Lue jut­tu ko­ko­nai­suu­des­saan täl­lä vii­kol­la il­mes­ty­väs­tä Päi­vä­mie­hes­tä.

20.4.2024

Jeesus sanoo: ”Minä olen portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen.” Joh. 10:9

Viikon kysymys