Hellin Torkki alusti aiheesta ”Tallella ikä eletty” Seinäjoen Rauhanyhdistyksellä pidetyssä tiistaikerhossa.
Riitta Kellosaari
Hellin Torkki alusti aiheesta ”Tallella ikä eletty” Seinäjoen Rauhanyhdistyksellä pidetyssä tiistaikerhossa.
Riitta Kellosaari
Marja Seppänen
Seinäjoki
Toimintakyvyn säilyttämistä on venhetessa hyvä pitää haasteena, vaikka hellittäminen ja tarpeen tullen periksi antaminenkin on tärkeää.
– Toivon, että pysytte hengissä elämänne loppuun asti, lopetti Hellin Torkki mielenkiintoisen ja huumoripitoisen alustuksensa aiheesta ”Tallella ikä eletty” Seinäjoen Rauhanyhdistyksellä pidetyssä tiistaikerhossa 21. maaliskuuta.
Paikalle oli tullut noin sata henkilöä Seinäjoeltä ja ympäristökunnista. Alkurukouksen ja loppuhartauden piti Pentti Haukkala.
Elämän merkitys on hyvä säilyttää
Alustuksen pohjana oli Marja Saarenheimon kirjoittama kirja Vanhenemisen taito. Saarenheimon mukaan vanheneminen on sekä pelottavaa että kiinnostavaa.
Alustaja kertoi, että monilla voi olla huolia ja pelkoja tulevaisuuden suhteen: Kuka minua hoitaa? Riittääkö hoito? Kuinka kauan pysyy toimintakykyisenä ja itsellisenä? Kiinnostavaa onkin se, mihin kaikkeen voi itse vaikuttaa.
– Se on meille ikäänkuin haaste – vaikka elämä kulkee tiettyjä latuja Jumalan johdatuksesta, meillä on kuitenkin itsellämme vastuu siitä, kuinka pystymme säilyttämään toimintakykyämme, Torkki totesi.
Vanhentuminen tapahtuu eri tahtia
Kun Torkki kysyi kuulijoilta, kuka täällä on vanha, se ei saanut montakaan kättä nousemaan. Jokainen onkin juuri niin vanha kuin tuntee olevansa.
– Me kaikki ikäännymme vuosittain, mutta vanhenemisprosessi ei mene samaa tahtia. Siihen vaikuttaa perimä, elinympäristö, kulttuuri, elintavat ja kohtalo, jonka voisi mieltää Jumalan johdatukseksi, Torkki puheli.
– Jos elämässä on paljon koettelemuksia, ne voivat vanhentaa ennen aikojaan. Koettelemukset kuitenkin myös kasvattavat, ja niiden jälkeen olemme entistä voimaantuneempia.
On lupa hellittää
Ikä tuo väistämättä sairauksia, keho vanhenee, tulee muutoksia aisteihin, toimintakykyyn ja ihmissuhteisiin.
– Meidän jokaisen omalla vastuulla on terveys ja hyvinvointi. Siksi jokaisen pitäisi pitää huolta liikunnasta ja levosta. Voi lähteä luontoon ja tehdä asioita yhdessä muiden kanssa,Torkki muistutti.
– On osattava myös hellittää ja tarpeen tullen antaa periksi. Aina ei tarvitse olla aikaansaava.
Torkki myös kehotti ottamaan apua vastaan ja käyttämään hyväksi erilaisia apuvälineitä.
– Vanhenemisen myötä myös Siionin tehtävät jäävät, mutta seuroissa voi auttaa vanhempia pitämällä sylissään pieniä lapsia ja tarjoamaan lähellä oloaan muille ihmisille.
Voi myös rukoilla toisten puolesta, ja tämän oli alustaja itsekin huomannut hyvin merkitykselliseksi omana suruaikanaan.
Jokainen on arvokas
Sosiaalinen verkosto on kaikille tärkeä.
– Kuinka arvokkaita nämä tapaamiset ovat, koska samassa elämänvaiheessa olevat ihmiset saavat kokoontua yhteen, tuntea kuuluvansa joukkoon, jota vielä sama usko yhdistää, Torkki totesi.
On myös rikkautta omistaa ystäviä muistakin ikäryhmistä, koska silloin saa iättömän minuuden käyttöönsä.
– Voimme lapsen kanssa heittäytyä lapsen tasolle, aikuisten kanssa on mukava verestää niitä aikuisuuden muistoja ja ikäistemme seurassa voimme olla vapaasti se, mikä olemme.
Torkki rohkaisi kaikkia ottamaan vanhuuden vastaan ja säilyttämään itsearvostuksen loppuun saakka.
– Jokainen meistä on arvokas syntymästä kuolemaan asti. Niinkuin Psalmissa 139 sanotaan, jokainen meistä juuri sellaisenaan on ihme ja Jumalan täydellinen luomus.
Lue juttu kokonaisuudessaan tällä viikolla ilmestyvästä Päivämiehestä.
Blogit
Lukijan kuva
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys