Kirkon Ulkomaanapu avaa Suomen ensimmäisen hävikkiruokamyymälän 20. syyskuuta Helsingin kalasatamaan kauppakeskus Rediin. WeFood-myymälä osallistuu ruokahävikin vähentämiseen myymällä elintarvikkeita ja tuotteita, jotka muuten päätyisivät jätteeksi.
Suomessa hävikkiruokaa syntyy vuosittain 400–500 miljoonaa kiloa.
Myytävät kakkoslaadun elintarvikkeet saadaan lahjoituksina eri toimijoilta.
- Tarjoamme yrityksille kanavan hävikkiruuan hyödyntämiseksi, WeFood-kaupan projektipäällikkö Else Hukkanen sanoo.
WeFood-myymälä ohjaa vuodessa arviolta 50 000 kiloa hävikkiruokaa hyötykäyttöön.
- Tavoitteenamme on, että hävikkiruokamyymälästämme tulee ”uusi normaali” eli haluamme tavoittaa aivan tavallisia ihmisiä, Hukkanen jatkaa.
Hävikkiruokamyymälän toiminta ja logistiikka tarjoavat uudenlaisen vapaaehtoistoimintamuodon. Hankkeessa toimii vuoden aikana 150 vapaaehtoista. Lisäksi WeFood tekee yhteistyötä Perho Liiketalousopiston kanssa tarjoamalla opiskelijoille työharjoittelupaikkoja.
WeFood-kauppa perustuu Kirkon Ulkomaanavun tanskalaisen sisarjärjestön DanChurchAidin konseptiin. Tanskassa konsepti on ollut menestys ja toiminnassa on tällä hetkellä kolme WeFood-kauppaa.
Hankkeen voitot lahjoitetaan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön. Rahoitusta myymälän perustamiseen on hankittu muun muassa joukkorahoituskampanjalla, joka on yhä käynnissä.
Kuva: Tatu Blomqvist
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys