Sini Yrjänä
Siikajoki
Luohualaissyntyisen lauluntekijän Juho Rangisen elämä ja parannuksen teko kiinnostivat aikuistenkerholaisia.
Siikajoen ja Siikalatvan alueen rauhanyhdistysten aikuistenkerholaiset kokoontuivat Ruukin rauhanyhdistykselle kuulemaan luohualaissyntyisen laulurunoilija Juho Rangisen elämävaiheista. Leo Väyrysen pitämän esityksen lomassa laulettiin Rangisen sanoittamia Siionin lauluja ja virsiä.
Rankisen elämänvaiheista kertonut ja Rangisen kirjoitusten katkelmia sisältänyt alustus herätti kuulijoissa muistoja ja sukujuuriakin selviteltiin. Rangisen elämässä näkyi Jumalan armon suuruus, ja hänen uskovaisena kirjoittamien laulujen ja kirjeiden tekstit lohduttivat ja rohkaisivat uskomaan.
Kansanvalistajasta laulukirjan toimittajaksi
Juho Ranginen syntyi 30. elokuuta 1851 Paavolan pitäjän Luohuan kylän Rankisperällä Kärpän torpassa. Myöhemmin hänen isänsä osti Iso-Rangisen talon, josta tuli Rangisen kotipaikka kuolemaansa 3. elokuuta 1884 asti.
Kynämies nurkkasihteerinä
Ranginen kävi Raahen kaksiluokkaisen ala-alkeiskoulun 1955–56, jossa hän oppi luku- ja kirjoitustaidon, laskemisen sekä kiinnostuksen historiaan, maantietoon, uskontoon ja suomen kieleen.
Luku- ja kirjoitustaitoista Rangista sanottiin kotikylällään Rankisen maisteriksi. Rangisen lahjoilla oli käyttöä. Hänestä tuli “nurkkasihteeri”; hän laati perunkirjoituksia ja palveli aloittelevaa kunnallishallintoa tilastotiedon kerääjänä ja tilintarkastajana. Lehtikirjoituksissaan Ranginen tarkasteli kunnallishallinnon ongelmia, 1860-luvun nälkäajan jälkeisen toimeentulon vaikeuksia ja suomenkielisen kansan sivistämistä.
Ranginen tunnettiin lauluntekijänä. Hänen laulujensa aiheina olivat synnyinmaan rakkaus, luonnon kauneus, nuorten rakkaus, mieliä kuohuttaneet onnettomuudet, murhat ja sodat.
Avuksi sivistys
Lestadiolaisuus tuli Rangisen kotiseuduille 1870-luvulla. Ranginen kuului elävän kristillisyyden vastustajiin; hän parjasi sanomalehtikirjoituksissa kotiseuduilleen leviävää liikettä.
Rangisesta tuli kansanvalistaja ja suomalaisuusaatteen kannattaja. Hän ajatteli, että suomenkielisen kansan keskuudessa yleisenä ollut juoppous sekä muut paheet loppuisivat ja kansa jalostuisi, kun tietoa ja sivistystä lisättäisiin. Rangisen mielestä kehityksen jarruja olivat vanha taikausko ja lestadiolaisuus.
Epätoivosta rauhaan ja iloon
Ranginen kuitenkin huomasi omassa elämässään, että mitä enemmän hän opiskeli ja yritti jalostaa itseään, sen syvemmälle paheisiin ja syntielämään hän vajosi. Lopulta myös maine ja terveys menivät.
Elämän luisuessa huonompaan suuntaan Ranginen kirjoitti: “Minä taistelin järkeni kanssa, häilyin sinne tänne ja mieleen tuli lopulta, että ovatko ne lestadiolaiset sittenkin oikeassa, kun ne sanoivat, että paheet eivät johdu tiedon ja valistuksen puutteesta, vaan synnynnäisestä taipumuksesta, josta pääsemiseksi ei auta muu kuin tehdä parannus.”
Tuttujen kansanvalistajien parannuksen teot ajoivat Rangista samoille askelille. Iissä jahtivouti ja lestadiolaisuuden parjaaja Kaarlo Veijola ja Rantsilassa nurkkasihteeri Matti Lehto saivat parannuksen armon, joista kumpikin pyysi lehdessä anteeksi lestadiolaisilta.
Lehto kirjoitti Rangiselle lestadiolaisia puoltavan kirjeen, jossa hän mainitsi, että sielun oikea sisäinen sivistys tapahtuu omantunnon kautta uudestisyntymisessä. Tämä vaikutti Rangiseen.
Rangisen valtasi epätoivo, Jumala näyttäytyi ankarana kostajana ja itseään hän piti kadotuksen lapsena. Epätoivo sai vaihtua Jumalan lapsen rauhaksi pääsiäisseuroissa, jossa usko kirkastui omakohtaiseksi, omalle kohdalle uskotun sovitustyön kautta.
Työ kotiseudun hyväksi jatkui
Parannuksen armon saatuaan keväällä 1880 Ranginen kirjoitti Kristilliseen kuukausilehteen kirjoituksen “Tunnustus”, jossa hän kertoi parannuksen armon saamisestaan ja pyysi anteeksi aiempia kirjoituksiaan. Hän halusi sopia asiat yhtä laajasti kuin oli pahennusta aiheuttanut.
Ranginen jatkoi työtä oman kotiseutunsa hyväksi. Ranginen toimitti ensimmäisen lestadiolaisten laulukirjan Jumalan kansan matkalauluja. Kirjassa oli 18 laulua, joista puolet on Rangisen kirjoittamia. Ranginen kuoli vain 33-vuotiaana keuhkotautiin oman kotipiirinsä aitassa.
Blogit
Lukijan kuva
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys