Heli Säkkinen
Päivämies
Päivämiehen valmiit, lehteen tulevat jutut ovat kirjoittajan ja toimituksen yhteistyötä.
Suomessa on 168 rauhanyhdistystä. Niistä jokaista on pyydetty nimeämään vähintään kaksi Päivämiehen paikalliskirjoittajaa. Isommilla yhdistyksillä toimintaa ja siksi myös kirjoittajia on usein pieniä enemmän.
Paikalliskirjoittajien joukkoa vetää reilut kaksikymmentä Päivämiehen kutsumaa alueellista lehtiavustajaa, joista kaksi on Ruotsissa ja vastaa Ruotsin ja Norjan paikalliskirjoittajista. Kirjoittamista harrastavan on mahdollista päästä mukaan lehden tekoon. Jos tehtävä kiinnostaa, asian voi ottaa puheeksi omalla rauhanyhdistyksellä.
Toisinaan toimitus editoi juttuja enemmän, toisinaan vähemmän, aina lukijan parasta ajatellen. Erilaisten juttujen ja juttutyyppien on tarkoitus palvella lukijaa tarjoamalla rauhanyhdistysten toimintaan, uskovaisten ihmisten elämään sekä yhteiskuntaan ja kirkkoon liittyviä lukukokemuksia. Ennen kaikkea Päivämiehen tavoitteena on, että lukijan usko vahvistuisi ja että Jumalan valtakuntaa etsivä löytäisi etsimänsä ja saisi sielulleen rauhan.
Paikalliskirjoittaja on lehden palveluksessa
Liisa Vengasaho oli vasta muuttanut Lappeenrantaan, kun häntä pyydettiin paikalliskirjoittajaksi.
– Pyyntöön oli helppo suostua, kun muita tehtäviä ei vielä ry:n toiminnassa ollut ja tehtävä vastasi omia kiinnostuksen kohteitani, hän kertoo.
Vengasaho opiskelee journalistiikkaa. Ilman mutkia oman alan löytäminen ei ole käynyt: hän on aiemmin opiskellut suuhygienistiksi ja tehnyt alan töitä perheellistymisen ohella.
Ensimmäinen juttukeikka paikalliskirjoittajana oli erityishaastattelu adoptiosta. Jutulle kyseltiin tekijää alueen paikalliskirjoittajien WhatsApp-ryhmässä, ja Vengasaho otti jutun pikaisella aikataululla. Haastateltavakin oli jo valmiina.
Vengasahon mielestä valmiin jutun näkeminen lehdessä on jännittävää, mutta palkitsevaa. Mieleen on jäänyt erityisesti ensimmäinen juttu aiheen henkilökohtaisuuden ja haastateltavien tuttuuden takia, hän toteaa.
– Haastattelu sujui hyvin, ja kirjoittaminen tuntui taas luontevalta, vaikka minulla oli ollut taukoa kirjoittamisesta äitiysloman takia. Sain editointitukea Päivämiehestä. Lisäksi hyödynsin kirjoitustani kurssitehtävässä, jossa sen kieltä arvioitiin. Sain hyvää palautetta, mutta myös hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja.
Liisa Vengasaho kannustaa ottamaan paikalliskirjoittajan tehtävän vastaan, varsinkin jos on kiinnostunut ihmisten tarinoista kirjoittamisesta. Kyvystä lähestyä ja kohdata erilaisia ihmisiä avoimesti ja ennakkoluulottomasti on tehtävässä hyötyä.
– Journalistisessa kirjoittamisessa on hyvä muistaa nöyrä asenne toimitusprosessia kohtaan: omaa kirjoitustaan ei voi pitää aarteena, johon muut eivät saa kajota. Toimittajana ja paikalliskirjoittajana olet aina lehden palveluksessa, ja tekstejä editoidaan. Muiden näkemyksiä ja asiantuntemusta on hyvä kunnioittaa, koska omalle tekstille sokeutuu helposti, Vengasaho summaa.
Paikalliskirjoittajan haastattelu: Marjaana Laivamaa.
Lue tämän viikon Päivämiehestä myös neljän muun paikalliskirjoittajan kokemuksia.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Ilmoitukset
Vuoden 2022 suviseurajulkaisu kertoo monipuolisesti Suviseuroista niin järjestäjien kuin seuravieraiden näkökulmasta. Seurapuheet voi kuunnella mukana olevilta mp3-levyiltä.
Media-alaa opiskeleva Joni etsii elämälleen suuntaa kahden maailman välillä. Tutustu nuorille aikuisille suunnattuun romaaniin täällä.
Ekaluokkalaisen Liinun syksyyn mahtuu niin iloja kuin suruja. Kutkuttavaa jännitystä tuo salapoliisitehtävä tädin ja isoveljen kanssa.