JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Risteilyllä Merenkurkussa

Uutiset
2.5.2022 13.33

Juttua muokattu:

3.5. 09:23
2022050309234620220502133300
Laivalla retkeläiset ihailivat tyyntä merta ja viihtyivät tietovisan parissa.

Laivalla retkeläiset ihailivat tyyntä merta ja viihtyivät tietovisan parissa.

Pekka Välimäki

Laivalla retkeläiset ihailivat tyyntä merta ja viihtyivät tietovisan parissa.

Laivalla retkeläiset ihailivat tyyntä merta ja viihtyivät tietovisan parissa.

Pekka Välimäki

Gul­le­vi Hel­l­bom

Vaa­sa

Kau­nii­na huh­ti­kui­se­na päi­vä­nä Vaa­san seu­dun Rau­ha­nyh­dis­tyk­sen tiis­tai­ker­ho­lai­set pää­si­vät odot­ta­mal­leen Uu­ma­jan ris­tei­lyl­le.

Vaa­sas­ta läh­det­tiin upou­u­del­la Au­ro­ra Bot­nia -lai­val­la, joka mai­ni­taan maa­il­man ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­sim­mäk­si lai­vak­si. Au­rin­ko pais­toi pil­vet­tö­mäl­tä tai­vaal­ta, ja meri oli ai­van tyy­ni tai "pläkä", niin kuin Vaa­sas­sa sa­no­taan. On har­vi­nais­ta, et­tä Me­ren­kur­kus­sa on tyyn­tä. Vaa­san ran­ni­kol­la aje­leh­ti vie­lä jää­laut­to­ja mut­ta Uu­ma­jan ran­ta oli sula. Ula­pal­la olim­me het­ken su­mun se­as­sa.

Saim­me mat­kan ai­ka­na seu­ra­ta hyl­kei­den su­kel­te­lua ja näim­me pal­jon eri­lai­sia lin­tu­ja. Vä­li­mä­en Pe­kal­la oli kii­ka­ri mu­ka­na, ja hän lin­tu­bon­gaa­ja­na osa­si ker­toa lin­tu­jen ni­met. Näim­me ai­na­kin ris­ki­län, me­ri­kot­kan, tuk­ka­kos­ke­lon, jout­se­nia ja eri­lai­sia lok­ke­ja.

Vä­lil­lä har­ras­tim­me ai­vo­jump­paa ja pi­dim­me tie­to­vi­san, jos­sa piti tun­nis­taa eri rau­ha­nyh­dis­tys­ten lo­go­ja, sel­lai­sia, joi­ta nä­kee Päi­vä­mie­hen seu­rail­moi­tuk­sis­sa. Luim­me myös Ko­ti­lie­den van­han ar­tik­ke­lin, joka ker­toi ison­vi­han ajois­ta 1700-lu­vul­ta. Tuol­loin ete­lä­poh­ja­lai­sia kuo­li tais­te­lus­sa yli tu­hat mies­tä. Ve­nä­läi­set ot­ti­vat or­jik­si lap­si­a­kin vä­ki­val­loin. To­pe­liuk­sen Koi­vu ja täh­ti -ker­to­mus poh­jau­tuu tä­hän so­taan. Em­me voi­neet pi­tää har­taus­het­keä ruuh­kai­ses­sa ym­pä­ris­tös­sä mut­ta ”seu­rus­te­lun sak­ra­ment­tia” käy­tim­me.

Koh­ta olim­me jo Uu­ma­jan sa­ta­mas­sa Holm­sun­dis­sa, mis­sä vii­vyim­me noin tun­nin. Pa­luu­mat­ka al­koi, ja seu­ra­si mat­kan ko­ho­koh­ta eli lou­nas saa­ris­to­lais­pöy­däs­sä. Lai­val­la oli tar­jol­la mo­nen­lai­sia herk­ku­ja: oli ka­la­pöy­tää, leik­ke­le­pöy­tää, läm­min­tä ruo­kaa ja jäl­ki­ruo­kia. Oi sitä yl­tä­kyl­läi­syyt­tä. Me­hän mais­toim­me kaik­kea ja to­te­sim­me, et­tä ruo­ka oli her­kul­lis­ta.

Mat­ka su­jui mu­ka­vas­ti ju­tel­len ja vä­lil­lä hy­tis­sä le­päil­len. Van­hin mat­ka­lai­sem­me oli jo 87-vuo­ti­as. Meil­lä oli oi­kein mu­ka­va ja ren­tout­ta­va päi­vä. Tänä ai­ka­na on tär­ke­ää ta­va­ta mat­ka­ys­tä­viä.

26.4.2024

Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään. Ps. 126:5–6

Viikon kysymys