Lasse Kokko
Lasse Kokko
Kun joku on tulossa kaukaa tai itse on lähdössä omaa arkea kauemmaksi, saattaa seisoskella asemalaiturilla. Samalla laiturilla on heitä, jotka lähtevät, odottavat tai jäävät.
Asemalaiturilla ihmiset kohtaavat aluksi tai lopuksi. Ehkä kättelevät, ehkä halaavat, ehkä tarttuvat jäyhästi toisen laukun kahvaan. Sanovat jotain.
Joskus sattuu näkemään sen ohikiitävän hetken, kun joku erottaa odottamansa ihmisen väkijoukosta. Se valo, joka silloin syttyy ihmisen kasvoille, on suorastaan koskettavaa. Kaikesta tekemisestä, sulavaliikkeisistä tai jähmeistä tervetuloeleistä, huokuvat myös sanattomat viestit: ”Kiva kun tulit! Anna kun minä autan!”
Tervehtimisen
lyhyt oppimäärä
Kaikki kohtaamiset eivät suju yhtä auvoisesti. Luin kerran jutun, jossa kerrottiin kirjastossa toistuvasti tapahtuneesta häiriökäyttäytymisestä. Huonosti käyttäytyvät olivat elämän syrjäpoluilla taapertajia, mutta kirjaston väki sai heidät avoimella asenteella ja poliisin opeilla rauhoittumaan.
Ei tarvittu erityisen kovia otteita, pikemminkin pehmeitä. Henkilökunta alkoi nimittäin tervehtiä henkilökohtaisesti häiriöitä aiheuttaneita. Seurauksena oli, että käytös rauhoittui.
Tervehtiminen on yleinen ja monimuotoinen tapa. Varsinkin virallisessa muodossaan siihen liittyy monenlaisia sääntöjä, sopimuksia ja kieltojakin. Kun maailman johtajat tapaavat, keskustelujen lisäksi yleisö seuraa tarkkaan myös sitä, kuinka he tervehtivät toisiaan.
Syvimmiltään tervehtiminen on toisen huomaamista, näkyväksi tekemistä ja arvostamista. Tarkoituksellinen tervehtimättä jättäminen on kaiken tuon vastakohta.
Matalan kynnyksen
toimintaa
Itse arvostan tervehtimistä paljon, mutta en aina onnistu siinä. Illanvirkkuna ihmisenä olen esimerkiksi työaamuina vielä niin nukuksissa, etten välttämättä hoksaa tervehtiä työkavereita.
Joissakin tilanteissa taas mietin, kuuluuko nyt tervehtiä, kun olen jossain paikassa joidenkin ihmisten kanssa ihan sattumalta. Sanonko reippaasti päivää siellä hammaslääkärin odotushuoneessa vai en.
Asiaa tarkemmin pohtiessani tulen siihen tulokseen, ettei oikeastaan ole sellaista tilannetta, jossa ei saisi tai voisi tervehtiä ainakin jotenkin. Vaikka sitten nyökkäämällä, jos ei rohkene ääneen toivotella huomenia.
Rauhanyhdistyksille minulla olisi tarjota matalan kynnyksen toimintavinkki: tervehditään toisiamme enemmän. Se mikä tekee hyvää maailman johtajille ja kirjastossa räyhääville päihderiippuvaisille, tekee hyvää myös saman rauhanyhdistyksen samaan seurapenkkiin istuville.
Ja mikä tärkeintä: samalla tulee usko tunnustetuksi. Kun sanomme ”Jumalan terve”, me itse asiassa tunnustamme, että ”Minä olen Jumalassa terve.”
Osaanko olla ihmisiksi
Pienille lapsille asiat tarjoillaan lastenkokoisina asioina. Tervehtimistä ja muitakin hyviä tapoja aletaan opettaa yksittäisinä sanoina tai kieltoina. Hyvin harva lapsi on niin näppärä, että osaisi ihan itsestään sanoa kiitos tai ole hyvä, puhumattakaan vaikka ruokapöytätavoista tai lelujen jakamisesta tasapuolisesti.
Toisinaan lapsille esitetään vähän epämääräisempiä toiveita, kuten että pitäisi olla ”kiltisti” tai ”nätisti” tai ”kunnolla”. Eikä se taida ihan aina onnistua, vaikka olisi jo oppinut, miten kuuluisi olla.
Sama tapakasvatus jatkuu ja vaatii toisinaan pitkää pinnaa, kun taaperosta on tullut jo teini. Kun itse olin teini-ikäinen, meillä kotona käytettiin sanontaa, että ”pitää olla ihmisiksi”. Määritelmä oli hyvin suurpiirteinen, mutta sisälsi kyllä tehokkaasti kaikki fiksuiksi ajatellut asiat. Sanonta jätti myös tilaa omalle harkinnalle ja vastuun ottamiselle.
Aikuinen voi valita, mitä tapoja vaalii. Voi jatkaa lapsena opittuja hyviä tapoja, opetella niitä lisää tai sitten tietoisesti jättää jotain tapoja käyttämättä. Ja vaikka Käytöksen kultainen kirja ei olisi käsissä kulunutkaan eivätkä hyvän käytöksen viilatut vivahteet olisi hallussa, aina voi silti osata jotain tärkeää. Voi käyttäytyä niin, että haluaa kunnioittaa toista ihmistä. Siitä hyvissä tavoissa on pohjimmiltaan kyse.
Epäonnistumiset
saa anteeksi
Jeesuksen ja opetuslasten valmistautuessa pääsiäisaterialle Jeesus teki jotain sen ajan mukaan tavatonta. Hän pesi opetuslastensa jalat. Pietari, tuo nopeakäänteinen mies, vastusteli ensin voimakkaasti, mutta Jeesuksen vastaukset saivat hänen mielensä muuttumaan. Sen lisäksi, että Jeesus halusi antaa esimerkin toisten palvelemisesta, hän halusi myös opettaa, ettei kyse ollut pelkästä kohteliaisuudesta.
Vaikka jalkojen peseminen oli tuon ajan tomuisilla kujilla kävelyn jälkeen tarpeellista, opetti Jeesus samalla vertauskuvan evankeliumin tarjoamisesta ja vastaanottamisesta. Matkalla mukaan tarttuneet epäonnistumiset, töykeydet ja turmelukset saa pyytää, antaa ja uskoa anteeksi. Evankeliumin puhdistavan veden tarjoaminen on kaunein palvelus, minkä ihminen voi toiselle tehdä.
Artikkeli on julkaistu SRK:n vuoden 2019 Ajankohtaista-kirjassa Vaellanko valossa.
Blogit
Lukijan kuva
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys