JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Tapakasvatus ei jää tauolle

Uutiset
25.3.2023 7.00

Juttua muokattu:

25.3. 08:21
2023032508213920230325070000

Lasse Kokko

Lasse Kokko

Kun joku on tu­los­sa kau­kaa tai it­se on läh­dös­sä omaa ar­kea kau­em­mak­si, saat­taa sei­sos­kel­la ase­ma­lai­tu­ril­la. Sa­mal­la lai­tu­ril­la on hei­tä, jot­ka läh­te­vät, odot­ta­vat tai jää­vät.

Ase­ma­lai­tu­ril­la ih­mi­set koh­taa­vat aluk­si tai lo­puk­si. Eh­kä kät­te­le­vät, eh­kä ha­laa­vat, eh­kä tart­tu­vat jäy­häs­ti toi­sen lau­kun kah­vaan. Sa­no­vat jo­tain.

Jos­kus sat­tuu nä­ke­mään sen ohi­kii­tä­vän het­ken, kun joku erot­taa odot­ta­man­sa ih­mi­sen vä­ki­jou­kos­ta. Se valo, joka sil­loin syt­tyy ih­mi­sen kas­voil­le, on suo­ras­taan kos­ket­ta­vaa. Kai­kes­ta te­ke­mi­ses­tä, su­la­va­liik­kei­sis­tä tai jäh­meis­tä ter­ve­tu­lo­e­leis­tä, huo­ku­vat myös sa­nat­to­mat vies­tit: ”Kiva kun tu­lit! An­na kun minä au­tan!”

Ter­veh­ti­mi­sen
ly­hyt op­pi­mää­rä

Kaik­ki koh­taa­mi­set ei­vät suju yh­tä au­voi­ses­ti. Luin ker­ran ju­tun, jos­sa ker­rot­tiin kir­jas­tos­sa tois­tu­vas­ti ta­pah­tu­nees­ta häi­ri­ö­käyt­täy­ty­mi­ses­tä. Huo­nos­ti käyt­täy­ty­vät oli­vat elä­män syr­jä­po­luil­la taa­per­ta­jia, mut­ta kir­jas­ton väki sai hei­dät avoi­mel­la asen­teel­la ja po­lii­sin opeil­la rau­hoit­tu­maan.

Ei tar­vit­tu eri­tyi­sen ko­via ot­tei­ta, pi­kem­min­kin peh­mei­tä. Hen­ki­lö­kun­ta al­koi ni­mit­täin ter­veh­tiä hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti häi­ri­öi­tä ai­heut­ta­nei­ta. Seu­rauk­se­na oli, et­tä käy­tös rau­hoit­tui.

Ter­veh­ti­mi­nen on ylei­nen ja mo­ni­muo­toi­nen tapa. Var­sin­kin vi­ral­li­ses­sa muo­dos­saan sii­hen liit­tyy mo­nen­lai­sia sään­tö­jä, so­pi­muk­sia ja kiel­to­ja­kin. Kun maa­il­man joh­ta­jat ta­paa­vat, kes­kus­te­lu­jen li­säk­si ylei­sö seu­raa tark­kaan myös sitä, kuin­ka he ter­veh­ti­vät toi­si­aan.

Sy­vim­mil­tään ter­veh­ti­mi­nen on toi­sen huo­maa­mis­ta, nä­ky­väk­si te­ke­mis­tä ja ar­vos­ta­mis­ta. Tar­koi­tuk­sel­li­nen ter­veh­ti­mät­tä jät­tä­mi­nen on kai­ken tuon vas­ta­koh­ta.

Ma­ta­lan kyn­nyk­sen
toi­min­taa

It­se ar­vos­tan ter­veh­ti­mis­tä pal­jon, mut­ta en ai­na on­nis­tu sii­nä. Il­lan­virk­ku­na ih­mi­se­nä olen esi­mer­kik­si työ­aa­mui­na vie­lä niin nu­kuk­sis­sa, et­ten vält­tä­mät­tä hok­saa ter­veh­tiä työ­ka­ve­rei­ta.

Jois­sa­kin ti­lan­teis­sa taas mie­tin, kuu­luu­ko nyt ter­veh­tiä, kun olen jos­sain pai­kas­sa joi­den­kin ih­mis­ten kans­sa ihan sat­tu­mal­ta. Sa­non­ko reip­paas­ti päi­vää siel­lä ham­mas­lää­kä­rin odo­tus­huo­nees­sa vai en.

Asi­aa tar­kem­min poh­ties­sa­ni tu­len sii­hen tu­lok­seen, et­tei oi­ke­as­taan ole sel­lais­ta ti­lan­net­ta, jos­sa ei sai­si tai voi­si ter­veh­tiä ai­na­kin jo­ten­kin. Vaik­ka sit­ten nyök­kää­mäl­lä, jos ei roh­ke­ne ää­neen toi­vo­tel­la huo­me­nia.

Rau­ha­nyh­dis­tyk­sil­le mi­nul­la oli­si tar­jo­ta ma­ta­lan kyn­nyk­sen toi­min­ta­vink­ki: ter­veh­di­tään toi­si­am­me enem­män. Se mikä te­kee hy­vää maa­il­man joh­ta­jil­le ja kir­jas­tos­sa räy­hää­vil­le päih­de­riip­pu­vai­sil­le, te­kee hy­vää myös sa­man rau­ha­nyh­dis­tyk­sen sa­maan seu­ra­penk­kiin is­tu­vil­le.

Ja mikä tär­kein­tä: sa­mal­la tu­lee us­ko tun­nus­te­tuk­si. Kun sa­nom­me ”Ju­ma­lan ter­ve”, me it­se asi­as­sa tun­nus­tam­me, et­tä ”Minä olen Ju­ma­las­sa ter­ve.”

Osaan­ko ol­la ih­mi­sik­si

Pie­nil­le lap­sil­le asi­at tar­joil­laan las­ten­ko­koi­si­na asi­oi­na. Ter­veh­ti­mis­tä ja mui­ta­kin hy­viä ta­po­ja ale­taan opet­taa yk­sit­täi­si­nä sa­noi­na tai kiel­toi­na. Hy­vin har­va lap­si on niin näp­pä­rä, et­tä osai­si ihan it­ses­tään sa­noa kii­tos tai ole hyvä, pu­hu­mat­ta­kaan vaik­ka ruo­ka­pöy­tä­ta­vois­ta tai le­lu­jen ja­ka­mi­ses­ta ta­sa­puo­li­ses­ti.

Toi­si­naan lap­sil­le esi­te­tään vä­hän epä­mää­räi­sem­piä toi­vei­ta, ku­ten et­tä pi­täi­si ol­la ”kil­tis­ti” tai ”nä­tis­ti” tai ”kun­nol­la”. Ei­kä se tai­da ihan ai­na on­nis­tua, vaik­ka oli­si jo op­pi­nut, mi­ten kuu­lui­si ol­la.

Sama ta­pa­kas­va­tus jat­kuu ja vaa­tii toi­si­naan pit­kää pin­naa, kun taa­pe­ros­ta on tul­lut jo tei­ni. Kun it­se olin tei­ni-ikäi­nen, meil­lä ko­to­na käy­tet­tiin sa­non­taa, et­tä ”pi­tää ol­la ih­mi­sik­si”. Mää­ri­tel­mä oli hy­vin suur­piir­tei­nen, mut­ta si­säl­si kyl­lä te­hok­kaas­ti kaik­ki fik­suik­si aja­tel­lut asi­at. Sa­non­ta jät­ti myös ti­laa omal­le har­kin­nal­le ja vas­tuun ot­ta­mi­sel­le.

Ai­kui­nen voi va­li­ta, mitä ta­po­ja vaa­lii. Voi jat­kaa lap­se­na opit­tu­ja hy­viä ta­po­ja, ope­tel­la nii­tä li­sää tai sit­ten tie­toi­ses­ti jät­tää jo­tain ta­po­ja käyt­tä­mät­tä. Ja vaik­ka Käy­tök­sen kul­tai­nen kir­ja ei oli­si kä­sis­sä ku­lu­nut­kaan ei­vät­kä hy­vän käy­tök­sen vii­la­tut vi­vah­teet oli­si hal­lus­sa, ai­na voi sil­ti osa­ta jo­tain tär­ke­ää. Voi käyt­täy­tyä niin, et­tä ha­lu­aa kun­ni­oit­taa tois­ta ih­mis­tä. Sii­tä hy­vis­sä ta­vois­sa on poh­jim­mil­taan kyse.

Epä­on­nis­tu­mi­set
saa an­teek­si

Jee­suk­sen ja ope­tus­las­ten val­mis­tau­tu­es­sa pää­si­äi­sa­te­ri­al­le Jee­sus teki jo­tain sen ajan mu­kaan ta­va­ton­ta. Hän pesi ope­tus­las­ten­sa ja­lat. Pie­ta­ri, tuo no­pe­a­kään­tei­nen mies, vas­tus­te­li en­sin voi­mak­kaas­ti, mut­ta Jee­suk­sen vas­tauk­set sai­vat hä­nen mie­len­sä muut­tu­maan. Sen li­säk­si, et­tä Jee­sus ha­lu­si an­taa esi­mer­kin tois­ten pal­ve­le­mi­ses­ta, hän ha­lu­si myös opet­taa, et­tei kyse ol­lut pel­käs­tä koh­te­li­ai­suu­des­ta.

Vaik­ka jal­ko­jen pe­se­mi­nen oli tuon ajan to­mui­sil­la ku­jil­la kä­ve­lyn jäl­keen tar­peel­lis­ta, opet­ti Jee­sus sa­mal­la ver­taus­ku­van evan­ke­liu­min tar­jo­a­mi­ses­ta ja vas­taa­not­ta­mi­ses­ta. Mat­kal­la mu­kaan tart­tu­neet epä­on­nis­tu­mi­set, töy­key­det ja tur­me­luk­set saa pyy­tää, an­taa ja us­koa an­teek­si. Evan­ke­liu­min puh­dis­ta­van ve­den tar­jo­a­mi­nen on kau­nein pal­ve­lus, min­kä ih­mi­nen voi toi­sel­le teh­dä.

Ar­tik­ke­li on jul­kais­tu SRK:n vuo­den 2019 Ajan­koh­tais­ta-kir­jas­sa Va­el­lan­ko va­los­sa.

25.4.2024

Jeesus sanoo: ”Minä näen teidät vielä uudelleen, ja silloin teidän sydämenne täyttää ilo, jota ei kukaan voi teiltä riistää.” Joh. 16:22

Viikon kysymys