JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Usko ja tiede tutkivat asioita omista näkökulmistaan

Päivämies
Uutiset
6.9.2018 6.09

Juttua muokattu:

31.12. 09:28
2019123109281620180906060900

Maa­il­man luo­mi­nen, La­es­ta­diuk­sen luon­to­suh­de sekä us­kon ja tie­teen suh­de oli­vat alus­ta­ja Jari Kup­sa­lan tar­kas­te­lus­sa Vaa­san ke­sä­seu­rois­sa.

Us­ko ja tie­de tut­ki­vat sy­väl­li­siä ky­sy­myk­siä, mut­ta kum­pi­kin omas­ta nä­kö­kul­mas­taan, hän täh­den­si alus­tuk­ses­saan.

– Nii­den ei vält­tä­mät­tä tar­vit­se ol­la ris­ti­rii­das­sa kes­ke­nään, hän huo­maut­ti.

Ih­mi­set ha­lu­a­vat poh­tia asi­oi­ta myös oman ym­mär­ryk­sen­sä nä­kö­kul­mas­ta ja ovat pyr­ki­neet luo­maan loo­gi­sia se­li­tyk­siä elä­män ke­hit­ty­mi­sel­le maa­pal­lol­la.

– Vält­tä­mät­tä kaik­ki te­o­ri­at ei­vät pyri ris­ti­rii­taan Raa­ma­tun kans­sa. Raa­mat­tu ei ker­ro, mil­lä ta­val­la Ju­ma­la teki luo­mis­työ­tään luo­mis­päi­vien ja ai­ko­jen ku­lu­es­sa, Kup­sa­la huo­maut­taa.

Luo­mis­ker­to­mus kes­kit­tyy Ju­ma­laan

Maa­il­man luo­mi­nen jäi ih­mi­sel­tä nä­ke­mät­tä.

– Ku­kaan ei ole ol­lut seu­raa­mas­sa ja do­ku­men­toi­mas­sa maa­il­man syn­tyä. Niin tie­teel­li­set kuin us­kon­nol­li­set­kin se­li­tyk­set ovat syn­ty­neet pal­jon it­se ta­pah­tu­man jäl­keen, Kup­sa­la sa­noi.

– Raa­ma­tun luo­mis­ker­to­muk­set hei­jas­ta­vat syn­ty­a­jan­koh­tien­sa kult­tuu­rin kä­si­tys­tä maa­il­mas­ta ja to­del­li­suu­des­ta.

Kup­sa­lan mu­kaan Raa­ma­tun luo­mis­ker­to­mus­ten fo­kus on Ju­ma­las­sa, ei sii­nä, on­ko luo­misp­ro­ses­si so­vi­tet­ta­vis­sa ny­kyi­seen tie­teel­li­seen tie­toon.

– Vaik­ka tie­tom­me maa­il­man syn­nys­tä ja luo­ma­kun­nan ta­pah­tu­mis­ta muut­tuu ja tar­ken­tuu, us­kon kaut­ta kä­si­tyk­sem­me Ju­ma­las­ta kai­ken luo­ja­na voi sa­mal­la vah­vis­tua.

Raa­ma­tus­sa apos­to­li to­te­aa, et­tä us­kon avul­la me ym­mär­räm­me, et­tä maa­il­mat on Ju­ma­lan sa­nal­la luo­tu ja nä­ky­vä on syn­ty­nyt nä­ky­mät­tö­mäs­tä (Hepr. 11:3).

Ym­pä­ris­tön hyö­dyn­tä­mi­nen ja suo­je­lu

Alus­tus kä­sit­te­li myös luon­non­suo­je­lua ja ym­pä­ris­tön saas­tu­mis­ta.

Raa­mat­tu ker­too, et­tä Ju­ma­la aset­ti ih­mi­sen vil­je­le­mään ja var­je­le­maan maa­ta. Jari Kup­sa­la to­te­aa ih­mis­kun­nan he­rän­neen luo­ma­kun­nan lii­al­li­seen ku­lut­ta­mi­seen, jopa riis­tä­mi­seen.

– On ha­vah­dut­tu il­mas­ton muut­tu­mi­seen ja ky­sel­ty, mi­ten pit­käl­le ih­mi­sel­lä on oi­keus men­nä.

Ai­ka­naan Lars Levi La­es­ta­dius eli lä­hei­ses­sä yh­tey­des­sä luon­toon.

– Hän tut­ki luon­toa ni­me­no­maan Ju­ma­lan luo­mis­työ­nä. La­es­ta­dius piti kiin­ni raa­ma­tul­li­ses­ta nä­ke­myk­ses­tä, et­tä ih­mi­sel­lä on sekä vil­je­li­jän et­tä var­je­li­jan teh­tä­vä.

Syn­tiin­lan­kee­muk­sen seu­rauk­se­na ih­mi­nen ei ole on­nis­tu­nut luo­ma­kun­nan vil­je­lys­sä ja var­je­lus­sa Ju­ma­lan tar­koit­ta­mal­la ta­val­la, Kup­sa­la to­te­aa.

– Kun­kin su­ku­pol­ven on löy­det­tä­vä sel­lai­set elä­män­ta­vat, joi­den val­li­tes­sa vil­je­lyn ja var­je­lun teh­tä­vät ovat so­pu­soin­nus­sa, hän poh­tii.

Lue 5. syys­kuu­ta il­mes­ty­nees­tä Päi­vä­mie­hes­tä Vaa­san seu­ra­vie­rai­den aja­tuk­sia luon­nos­ta ja luo­ma­kun­nas­ta.

Teks­ti: Pirk­ko Hur­tig

Kuva: Jani Muik­ku

26.4.2024

Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään. Ps. 126:5–6

Viikon kysymys