Leena Tervonen
Leena Tervonen
Matti Kontkanen
Yhteisen edun nimissä valtiot ovat solmineet liittoja. Niissä on sovittu esimerkiksi yhteisestä politiikasta, tavaranvaihdosta tai tulleista. Tietyin velvollisuuksin osapuolet saavat nauttia yhteisistä eduista. Sopimusasiakirja muistuttaa siitä, mitä on sovittu.
Yksittäiset ihmisetkin sopivat yhteisen edun nimissä muun muassa tavaranvaihdosta. Näkyvänä merkkinä sopimuksesta osapuolille jää kauppahinta ja mahdollinen sopimusasiakirja. Kun on täyttänyt velvollisuutensa sovitun kauppahinnan suhteen, tavara tai hyödyke on hänen omistuksessaan tai hallinnassaan.
Vaikka kaupanteossa ei puhuta liitosta, siinäkin on velvollisuuksia, oikeuksia ja merkkejä. Yhtä kaikki ihmisten sopimukset ja liitot ovat syntyneet tasavertaisten toimijoiden välillä vapaasta tahdosta.
Ainakin yhden liiton tiedän solmineeni. Osapuolina sitouduimme yhteiseen asiaan yhteisellä tahdon ilmaisulla ja lupauksella. Molemmat lupasimme, että tahdomme rakastaa toisiamme myötä- ja vastoinkäymisissä, kunnes kuolema meidät erottaa. Minä olen sinun, ja sinä olet minun.
Yhteinen tahtotila on vienyt anteeksiantamuksen ja anteeksipyytämisen tielle. Sormus puhuu liiton ja uskollisuuden pysyvyydestä.
Kun Jumala tekee liiton ihmisten kanssa, menettelytapa menee toisin kuin ihmisten välisten sopimusten solmimisessa. Solmiessaan liiton Jumala toimii suvereenisti ja ihminen Jumalan armon varassa.
Vanhassa liitossa Jumala lupasi ottaa Israelin omaksi kansakseen ja johtaa sen pois Egyptin orjuudesta. Uskollisuuden osoituksena kansan oli määrä noudattaa Jumalan lakia. Israelin kansa kuitenkin rikkoi liiton, vaikka Jumala oli ottanut kansan omakseen ja johdattanut sen pois Egyptin orjuudesta. Lihan puolesta turmeltuneet eivät kyenneet pitämään käskyjä.
Kansa joutui sovittamattomaan ristiriitaan Jumalan kanssa. Vanhan liiton uhrijumalanpalveluksessa lupauksen sanaan uskovat katselivat jo tulevaa sovitusta.
Uudessa liitossa kaikkivaltias Jumala itse maksoi kansan syntien sovitushinnan poikansa Jeesuksen uhrikuolemalla. Jumala kirjoitti lakinsa lupauksen lasten sydämiin uskon kautta (Room. 9:8). Tässä liitossa Jumalan armo opettaa hylkäämään kaiken jumalattoman menon ja maailmalliset himot ja elämään tässä maailmassa siveästi, hurskaasti ja jumalisesti. (Tiit. 2:11–12).
Kristuksen ja lunastetun seurakunnan suhdetta on verrattu avioliittoon. Jumala ei ainoastaan ota omakseen vaan myös maksaa sovituksen ja antaa anteeksi. Liitto on kuitenkin armoliitto Pyhän Jumalan ja syntisen ihmisen välillä. Sitä Siionin laulun tekijä kuvasi kokemuksenaan: ”Oon muodoltani musta ja päivän polttama, vaan Yljän pukimissa oon aivan ihana.”
Jumala pysyy uskollisena liitossaan. Hän pelastaa ja vaalii luotujaan. Hän johtaa ajallisessa elämässä vuoroin onneen, vuoroin koettelemukseen.
Tällä ajalla Jumala on sallinut muun muassa vaikeasti hallittavan sairauden koettelemaan meitä. Tarvitsimmeko muistutuksen siitä, kuka viime kädessä kaiken antaa ja mihin viime kädessä turvaamme? Jumalaltahan me pyydämme Herran rukouksessa jokapäiväisiä sielun ja ruumiin tarpeita itselle ja kaikille muille.
On turvallista uskossa luottaen turvautua hänen armoonsa ja uskollisuuteensa muuttuvassa ajassa. Nähdä, ettei Jumala liitossaan luvannut poistaa koettelemuksia vaan antaa niiden keskellä vieläkin suuremman lupauksen syntien anteeksi antamisesta ja iankaikkisesta elämästä.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys