Seurakunnan tervehdys muistutti kouluvuotta aloittavia Efesolaiskirjeen sanoin: ”Olkaa toisianne kohtaan lempeitä” (Ef.4:32). Lempeä on sellainen, joka voisi voimiensa, kokonsa tai mahdollisuuksiensa puolesta musertaa toisen, mutta ei tee sitä.
Kolossalaiskirjeessä Paavali lisää tekstiin ”vaikka teillä olisikin moittimisen aihetta” (Kol. 3:13).
Kasvatuksessa on aina mietitty, kumpi toimii, kovuus vai lempeys. Kovuus pakottaa kuoreen: kovuuden edessä epäonnistunut tai osaamaton kaivaa esiin viimeisenkin voimanrippeen, jotta voisi säilyttää kasvonsa ja arvonsa, tai alistuu ja vetäytyy. Lempeys auttaa löytämään tien eteenpäin.
Illallispöydän tunnelman äkillinen käänne
Armahtaminen ja anteeksiantamus liittyvät Raamatussa kahteen suhteeseen: yhtäältä Jumalan ja ihmisen välille ja toisaalta ihmisten välille.
Efesolaiskirjeen jae (4:32) jatkuu: “Ja antakaa toisillenne anteeksi, niin kuin Jumalakin on antanut teille anteeksi Kristuksen tähden.”
Jos käy niin, että elämä käpertyy ja tiivistyy vain ihmisten välisiin suhteisiin tai omiin asioihin, saattaa elämästä kadota suhteellisuudentaju. Silloin helposti tarkkailee toista ihmistä, hänen toimintaansa ja tekemistään, tai tuomitsee nopeasti toisen epäonnistuessa.
Toisen rikkoessa, unohtaessa tai vaikkapa kaataessa jotakin epähuomiossaan nousee suuttumus. Tuollaisessa tilanteessa voi illallispöytä tai yhteinen aamupala muuttua nopeasti tunnelmaltaan hyvin toisenlaiseksi, kireäksi ja hiljaiseksi.
Joskus ihminen ei tunne tilanteessa itseään. Harva ajattelee epäonnistuessaan, että minulle kuuluu anteeksianto.
Armoa rikkojille
Raamattu kertoo tilanteista, joissa ihminen ei ole varmasti ajatellut ansaitsevansa anteeksiantoa.
Vanhan testamentin Joosefin ja hänen veljiensä suhteesta kerrotaan, että veljet pelkäsivät tulla Joosefin eteen myytyään hänet orjaksi vieraaseen maahan. Joosef oli varmasti miettinyt mahdollista veljiensä kohtaamista.
Joosefin kerrotaan itkeneen vielä vuosien jälkeen, kun veljet tulivat peloissaan hänen eteensä anoen anteeksiantoa. Joosef oli kuitenkin antanut jo anteeksi. Hän ei halunnut veljistään orjia itselleen, vaikka nämä olivat rikkoneet häntä vastaan
Ettei Jumalan vastustaja voittaisi
Isä meidän -rukouksessa Jeesus opetti elämään antaen toiselle anteeksi ja sitoi kehotuksen Jumalan anteeksiantamukseen (Matt. 6:9–15).
Omassa elämässä saa pyytää, että ymmärtäisi omat rajansa, ettei väsyisi ja uupuisi uskossa.
Saa pyytää, että ymmärtäisi myös lähimmäisen rajallisuuden, huomaisi uupumuksen ja osaisi rohkaista uskomaan, ei vaatimuksella, vaan kantaen kaikessa heikkoudessa. Saa pyytää sekä halua että voimia tehdä parannusta ja sopia asiat, joita tulee ihmisten väliin.
Kristuksessa Jumala on sovittanut menneet, tämän hetken ja tulevat synnit. Evankeliumissa tätä tuodaan tuoreena esille: saa uskoa synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä.
Paavali kehottaa efesolaiskirjeessä (Ef. 4:25–32) sopimaan riidat, puhumaan toisille totta, elämään niin kuin on oikein, ei katkeruudessa tai pahuudessa, ettei Jumalan vastustaja saisi mahdollisuutta rikkoa välejä.
Sakari Typpö
Julkaistu Päivämiehessä 22.8.2018
Kuvituskuva: Anu Tofferi
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Ilmoitukset
Ajankohtaiskirja 2025 ottaa Jumalan sanan pohjalta kantaa moniin aikamme keskusteluissa esille tuleviin kysymyksiin.
Kertomuksia taitekohdista, joissa tehdään elämän suurimpia ratkaisuja: Mihin joukkoon haluan kuulua?