Joseph Kuse
Joseph Kuse
Miika Kopperoinen
Noin kymmenvuotias Gambian lähetystyö otti merkittävän askeleen oman toimitalon myötä.
Gambian uskovaisten toimitalon käyttöönottojuhlaan kokoontui 10. tammikuuta noin 300 osallistujaa. Koronapandemiasta huolimatta myös Senegalin ja Ghanan uskovaiset lähettivät juhlaan omat edustajansa, samoin Gambiajoen yläjuoksulla oleva Janjanburehin kylä sekä lähempänä Busumbalaa olevat paikkakunnat. Yhteensä osallistujia oli noin 300 henkeä.
Viime vuoden aikana rakennetun kirkkorakennuksen nimeksi oli jo aiemmin yhteisessä kokouksessa hyväksytty Temple of God’s peace, Jumalan rauhan temppeli.
Eilisen usko ei pelasta tänään
Avajaisten juhlapuheen piti gha-nalainen puhuja Joseph Kuse. Hänen tekstinsä oli Galatalaiskirjeen neljännestä luvusta. Sen pääviesti oli: emme ole enää lain alla, vaan olemme Jumalan lapsia. Kuse korosti puheessaan hyvän omatunnon pitämisen tärkeyttä – eilisen usko ei pelasta meitä enää tänään.
Hän vakuutti seuraväelle, että rauhaa ei voi ostaa rahalla. Jeesus jätti maailmaan Pyhän Hengen opettamaan, miten voi säilyttää omantunnon puhtaana ja näin myös Jumalan rauhan sielussaan.
Jumalan rauha heijastui kasvoista
Etäyhteydellä tilaisuutta seurasi nelisenkymmentä henkilöä, myös englannin tulkkauksia tehnyt Hans Petäistö. Aiemmin Togon ystävät ry:n vetäjänäkin toiminut Petäistö koki tunnelman olleen kuin kotiseuroissa.
– Lauletut laulut olivat tuttuja Siionin lauluja ja virsiä, ihmisillä oli siistit vaatteet ja Herran Pyhä Ehtoollinen kruunasi avajaiset. Oli liikuttavaa nähdä, kun kaikki vuorollaan saivat nauttia ehtoollispöydän antimista. Viimeisinä tulivat keltapaitaiset laulajatytöt. Heidän kasvoistaan heijastui sama, mitä paidoissa luki: ”God’s Peace!”, Petäistö kertoo.
Ensimmäinen juhla omissa tiloissa
Petäistö jatkaa, ettei voi edes kuvitella juhlan merkitystä gambialaisille.
– Ensimmäinen juhla omissa tiloissa, joiden nimi on Jumalan Rauhan Temppeli! Jumala on suuresti siunannut Gambian uskovaisia.
Petäistö kertoo mieleensä tulleen, että näin toteutuu ennuste, jonka mukaan Jumalan rauhan tuova evankeliumi leviää maailman ääriin saakka.
– Tuli voimakkaasti mieleen ne Joosuan lausumat sanat hänen astuessaan pysäytetyn virran yli luvattuun maahan: ”Mitä onkaan Herra tehnyt!” (4. Moos 23:23).
Matka jatkuu kohti voittopalkintoa
Myös ensimmäistä kertaa kotimaansa ulkopuolella lähetysmatkalla oleva Kuse oli tilaisuudesta vaikuttunut.
– Gambialaiset iloitsivat sydämensä pohjasta ja kiittivät Jumalaa sekä Suomen uskovaisia tuesta kirkon rakentamisessa. On ihmeellistä, että Jumala salli minunkin päästä mukaan tällaiseen työhön ja palvelemaan Jumalan antamilla lahjoilla. Niin monet haluavat uskoa samalla tavalla kuin me, Kuse toteaa.
Gambialainen puhuja Alphonso Haba puhui tilaisuudessa Filippiläiskirjeen 3. luvun (12–16) pohjalta.
– Tämä on ollut iso ponnistus Gambian uskovaisille, mutta oma kirkko ei silti tarkoita, että me sen avulla pääsisimme taivaaseen. Edelleen on jaksettava kilvoitella uskossa. Silti saamme nyt olla todella onnellisia ja iloisia sekä kiitollisia, että Jumala siunasi meille tällaisen oman temppelin. Kiitämme myös Suomen, Yhdysvaltojen, Kanadan ja Ruotsin uskovaisia tuesta, jotta saimme kirkon rakennettua.
Myös eri paikkakuntien uskovaisten kertomukset siitä, kuinka he löysivät uskon, puhuttelivat Habaa.
1
Gambia on neljänneksi vanhin vanhoillislestadiolaisen lähetystyön kohdemaa Afrikassa
2
Seuroja järjestetään 3–4 kertaa viikossa eri paikkakunnilla
3
Kirkkorakennus valmistui lähes kokonaan talkootyönä puolen vuoden aikana
4
Yksi maailman köyhimmistä valtioista: vuonna 2019 bruttokansantuote oli noin viidesosa SOK:n liikevaihdosta
5
Maan väkiluku on kasvanut noin 80% vuodesta 1998 vuoteen 2018
Blogit
Lukijan kuva
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys