Vastikään median täytti mursu-uutisointi, kun arktinen nisäkäs rantautui Suomeen. Yksittäisen mursun edesottamuksia seurattiin jopa suorassa uutislähetyksessä. Kun mursu menehtyi nälkään, somen täytti laajamittainen suru ja raivo. Keväällä oli otsikoissa Helsinkiin eksynyt poro, joka paljastui metsäpeuraksi.
Mitä tämä kertoo meistä ihmisistä? Onko helpompi sääliä yksittäistä, harvinaista eläintä kuin lähimmäistä? Maailman ruokaohjelman mukaan Afrikassa 13:a miljoonaa ihmistä uhkaa vakava nälänhätä. Lähellämme riehuu sota. Lastensuojelun keskusliitto on huolissaan lapsiperheköyhyyden kasvusta Suomessa.
Nykyisin näyttää siltä, että monet nostavat eläimet tärkeysjärjestyksessä ihmisten edelle. Jotkut uhraavat suhteettomasti aikaa ja rahaa lemmikkiensä näyttelyihin, harrastuksiin ja terveydenhoitoon. Turkiseläinten kasvatus on länsimaissa lähes lopetettu eläinten etujen nimissä, kasvattajien toimeentulosta piittaamatta. Jos sama kiinnostus ja tarmo, jolla ajetaan eläinten oikeuksia, suunnattaisiin lähimmäisiin, inhimillinen kärsimys vähenisi huomattavasti.
Eläintensuojelulla on oma arvonsa, ja Raamattukin opastaa siihen. Silti toisia ihmisiä kohtaan osoitettava lähimmäisenrakkaus on aivan eri tason asia. Vaikka eläin olisi miten rakas lemmikki, sillä ei ole kuolematonta sielua. Ihmisen Jumala loi omaksi kuvakseen.
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa syntyi tammi-kesäkuun aikana historiallisen vähän lapsia. Nykypäivänä moni ajattelee, että elämäntilanteen pitäisi olla täydellinen, ennen kuin lapsi voi tulla. Joku voi myös pelätä sitä, että lapsi sotkee omat suunnitelmat. Joskus näyttää siltä, että lemmikit on korotettu lapsen asemaan. Se, että myös lemmikit rajoittavat mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen, tuntuu olevan eri asia kuin lasten kohdalla.
Luodessaan ihmisen Jumala antoi hänelle luomansa maan elettäväksi. Ihminen sai tehtäväkseen lisääntyä ja täyttää maa. Hänen vastuullaan on myös sekä viljellä että varjella. (1. Moos. 1:28–29.) Joskus voi unohtua, että Luomakunnan herra on kuitenkin Jumala. Hän pitää huolen kaikista luoduistaan, sekä ihmisistä että eläimistä. Tämän huolien täyttämän ajankin keskellä voimme ottaa oppia Siionin laulun 297 sanoista: ”Oi, katsele lintua oksalla puun, se laulaa niin kauniisti aina. Se Korkeimman kiitokseen aukaisee suun, sen mieltä ei huolet ne paina. Se laulaen Luojaansa kiittää.”
Blogit
Lukijan kuva
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys