Ensi lauantaina vietetään Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kirjallisuudella on ollut suomalaisille suuri merkitys. Suomenkielinen kirjallisuus on kehittynyt rinnakkain suomen kielen kanssa ja luonut kansallistunnetta sekä näkemystä kansan yhteisistä päämääristä.
Kirjallisuuden kautta on myös päästy käsittelemään monia kansallemme herkkiä kysymyksiä. Kirjallisuuden merkitystä suomalaisille kuvaa sekin, että maamme seitsemästä henkilöille omistetuista liputuspäivistä kuudessa on kyse kirjailijasta.
Viime vuosina on ajoittain väläytetty näkemystä kirjan ja kirjallisuuden kuolemasta, mutta aika on jo näyttänyt, että lukemisen siirtyminen digitaaliseen muotoon ei merkitse lukemisen ja kirjojen loppua. Näyttää pikemminkin siltä, että monin tavoin hajanaisessa ja lukuisten eri viestintäkanavien täyttämässä ajassamme on yhä enemmän tilausta syvälliselle ja taustoittavalle lukemiselle.
Aikuisten ohella lapset viettävät yhä enemmän aikaa älypuhelimen ja tietokoneen parissa. Tutkimusten mukaan suomalaiset ovat edelleen lukukansaa, mutta lukemiseen käytetty aika on vähentynyt. Sen vuoksi vanhempien kannattaa tarjota lapsilleen lukemista ja myös viettää heidän kanssaan aikaa kirjojen äärellä.
Lukemisen hyödyllisistä vaikutuksista on saatu runsaasti tutkimustuloksia. Kaunokirjallisuus kehittää muun muassa lapsen kieltä, ajattelua ja mielikuvitusta sekä keskittymis- ja myötäelämisen kykyä. Se vaikuttaa samoin myönteisesti myös aikuiseen.
Yleensä lapsi jaksaa kuunnella runoja, satuja ja tarinoita miltei loputtomiin, kun joku läheinen lukee hänelle niitä. Yhteinen lukuhetki tarjoaa lapselle turvallisen ja kiireettömän elämyksen arkielämän keskellä. Kun lapsi viettää jo varhain aikaa kirjojen ja äidinkielemme parissa, hän saa hyvän pohjan myöhemmälle oppimiselle koulussa ja työelämässä. Lapsen vartuttua hänen kanssaan tarjoutuu tilaisuuksia puhua myös siitä, mikä on hyvää lukemista.
Lokakuussa vietetään myös uskonpuhdistuksen muistopäivää. Uskonpuhdistuksen tavoitteena oli, että jokainen voisi lukea ja kuulla Raamattua äidinkielellään. Raamattu on ensimmäisiä suomen kielelle käännettyjä kirjoja. Jokaisen toivoisi viettävän aikaa erityisesti sen äärellä. Myös lapset kuuntelevat mielellään Raamatun kertomuksia, kun niitä lukee heille vaikkapa lasten Raamatusta tai kristillisyytemme julkaisuista.
Julkaistu Päivämiehessä 7.10.2015.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Ilmoitukset
Ajankohtaiskirja 2025 ottaa Jumalan sanan pohjalta kantaa moniin aikamme keskusteluissa esille tuleviin kysymyksiin.
Kertomuksia taitekohdista, joissa tehdään elämän suurimpia ratkaisuja: Mihin joukkoon haluan kuulua?