SRK julkaisi Suviseurojen aattona avioliittoa koskevan kannanilmaisun, jolla se osallistui yhteiskunnalliseen ja kirkolliseen keskusteluun tärkeäksi kokemansa aiheen osalta. Aikaisemmin SRK on antanut vastaavan kannanoton uskonnonvapauteen liittyen.
Tuoreessa kannanotossa todetaan, että ”Raamattu on kristitylle Jumalan sana, joka on aina ja kaikissa tilanteissa uskoa ja elämää sitova”. Raamattu on Jumalan ilmoitusta, ei ihmisen oman hengellisen viisauden tiivistymä. Ihmisen ajatukset, aatesuuntaukset ja muotivirtaukset muuttuvat, mutta Jumalan sana pysyy.
Uskovainen ihminen näkee kysymyksen avioliitosta uskon ja opin kysymyksenä, ei tasa-arvo- tai ihmisoikeuskysymyksenä. Tällainen näkökulma on useimmille suomalaisille tällä hetkellä vieras, sillä entistä harvempi perustaa arvonsa Raamattuun.
Raamatullinen näkemys avioliitosta herättää pahastumista, jopa vihastumistakin. Toisaalta sekä kirkon piirissä että kristittyjen keskuudessa ylipäätään on ihmisiä, jotka ovat antaneet tukensa raamatulliselle avioliittokäsitykselle.
Vahvasti esillä olevat Raamatun vastaiset näkemykset koettelevat uskoa ja saavat epäilemään. Pitäytyminen Raamatussa on kuitenkin omantunnon kysymys. Lutherin mukaan toimiminen Jumalan sanaan sidottua omaatuntoa vastaan on ihmiselle turmiollista.
Luther selitti, että Raamattu on kirja, joka ei edellytä ainoastaan lukemista ja saarnaamista vaan myös oikean selittäjän, Pyhän Hengen. Kun Pyhä Henki avaa Raamatun sisältöä, näyttäytyy siinä Jumalan pelastussuunnitelma ihmistä kohtaan.
Raamatun keskeisin sanoma on evankeliumi eli ilosanoma Jeesuksesta Kristuksesta ja hänen valtakunnastaan, joka on löydettävissä maan päältä. Tämä ilosanoma on tarjolla kaikille. Jumalan sana ja sen pohjalta saarnattu anteeksiantamus kuuluivat myös maanantaina päättyneiden Reisjärven Suviseurojen saarnoissa.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys