– Lintuja pääsee parhaiten seuraamaan talvella, kun monet talvehtivat linnut tulevat pihoille ja ruokintapaikoille, vinkkaa Erkki Alasaarela luontoharrastuksesta kiinnostuneelle tilhi kaverinaan.
– Lintuja pääsee parhaiten seuraamaan talvella, kun monet talvehtivat linnut tulevat pihoille ja ruokintapaikoille, vinkkaa Erkki Alasaarela luontoharrastuksesta kiinnostuneelle tilhi kaverinaan.
Teksti Sirkka Lehto Kuva Haastateltavalta
Oulunsalolainen Erkki Alasaarela asuu vaimonsa Anneli Alasaarelan kanssa kahdestaan, lapset ovat jo aikuistuneet. Elämään kuuluu hyvää.
– Tekemistä on sopivasti, ja olen saanut pysyä terveenä. Olen jäänyt eläkkeelle, mutta toimin edelleen emeritusprofessorina Oulun yliopistossa. Tehtävään kuuluu väitöskirjojen ohjausta ja valokuva-aineiston tuottamista yliopistoa varten.
Luonnosta nousee Luojan suuruus
Alasaarela harrastaa luontovalokuvausta. Hän on muun muassa tehnyt kuuden vuoden ajan Lasten polku -lehteen luontoon liittyviä sivuja ja iloitsee, että hänen harrastuksensa edesauttaa oman terveyden säilymistä ja palvelee myös muita ihmisiä.
– Muutama vuosi sitten tiede löysi ”uuden nuoruusreseptin”: Ikääntymisen tuomien vaivojen estämisessä auttaa valokuvaus, joka edellyttää jatkuvaa henkistä ponnistelua. Luonnossa liikkumisen on jo kauan tiedetty vaikuttavan samaan suuntaan. Viime aikoina tutkijat ovat todenneet jopa luontokuvien katselun lieventävän ikääntymisen vaivoja.
Erityisen antoisina kokemuksina mieleen on Alasaarelalle painunut pienen ryhmän luontokuvausmatkat Israeliin ja Lappiin. Edellisen tavoitteena oli kuvata Raamatussa mainittuja kasveja, eläimiä ja maisemia. Lappiin suuntautuneita matkoja oli useita, ja tavoitteena oli kuvata kasveja, joita Laestadius on piirtänyt ja tutkinut. Matkojen lopputuloksena oli kaksi kirjaa, Taivaan lintuja ja kedon kukkia ja Ylös tunturiin.
– Nyt saan myydä näitä kirjoja opistojen hyväksi, kun pyynnöstä pidän luontoesityksiä kursseilla ja erilaisissa tilaisuuksissa. Tällä tavalla voin omalla tavallani osallistua kristillisyyden työhön, kun osaamiseni talkootöissä ja myyjäisissä on hyvin rajallista.
Elämänkokemus on vahvuus
Alasaarela kertoo keskustelustaan nelivuotiaan kanssa:
– Hänellä oli niin hyviä ajatuksia, että jouduin kysymään: ”Miten on mahdollista, että sinä ymmärrät asioista enemmän kuin minä, vaikka minulla on paljon suurempi pää?” Lapsi vastasi lyhyesti ja empaattisesti: ”No siksi, kun se on käytetty.”
Tarve oppia uusia taitoja ja ilmaisutapoja ei katoa iän myötä – päinvastoin. Alasaarelan mukaan uuden oppiminen on kuitenkin hitaampaa kuin nuoremmilla. Vahvuus löytyykin muulta:
– Pää on saattanut jo ohittaa ”parasta ennen” -päivän. Vahvuutena on kuitenkin elämänkokemus. Se antaa perustan, joka korvaa puutteita.
Uusi kamera siivitti luontoon
Sanotaan, että ajan tasalla voi pysyä vain jatkuvasti uutta oppimalla.
– Ikääntyneiden kohdalla oppimisen katsotaan liittyvän muuttuvassa arjessa selviytymiseen, harrastuksiin ja itseä kiinnostavien, uusien asioiden oppimiseen. Albert Einstein on todennut: ”Kun lopetat oppimisen, aloitat kuolemisen”, kertoo Alasaarela ja jatkaa:
– Vaikka puhutaan elinikäisestä oppimisesta, eläkeläiset jätetään edelleen lähes huomiotta. Koulutus valmistaa ihmisiä työelämään toistakymmentä vuotta, mutta työelämän lopettamisen valmisteluun ei käytetä aikaa juuri lainkaan.
Eläkesiirtymässä olevat ihmiset muodostavat siis riskiryhmän. Alasaarela itse valmistautui eläkkeelle jäämiseen hankkimalla uuden kameran.
– Sen kanssa aloin liikkua luonnossa samalla innolla kuin lapsuudessa. Tuntui, että joka kuvausretkellä koin jotain uutta, ja sain kokemukset vielä talteen valokuvina.
– Aloin kuvata ”raakakuvia”. Niistä voi kaivaa esille värit, vaikka valon vähyyden vuoksi kuvista tulisi pimeitä. Tämä edellytti kuvankäsittelyohjelman opettelua (Adobe Photoshop Lightroom). Luulin, että olen hidas ja kömpelö oppimaan ja käyttämään uusia tietokoneohjelmia, mutta olin väärässä. Kokemukseni pohjalta voin vakuuttaa, että niitä oppii käyttämään kuka tahansa!
Jumalan sana pysyy
Kaiken muun oppimisen rinnalla uskovaisilla on oma elinikäinen tehtävänsä: Jeesus velvoitti seuraajiaan opettajan tehtävään – neuvomaan kristittyjä noudattamaan kaikkea, mitä hän käski.
– Jumalan koulussa olemme kaikki lapsia – läpi elämämme. Kasvattajana on Jumalan armo ja opettajana Pyhä Henki, Alasaarela muistuttaa.
– Jumalan sana osoittaa, että emme elä vain tätä aikaa varten emmekä vain ihmistiedon varassa. Tieto katoaa, mutta Jumalan sana pysyy. Uskon silmin katsomme omaa elämäämme pidemmälle. Uskon päämäärä on iankaikkinen elämä Jumalan luona taivaassa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys