Elettiin keväisiä päiviä huhtikuussa 2020. Saara Peltomaa oli keveällä mielellä, vatsa ei vielä painanut mutta hieman jännitti, olisiko uusi tulokas tyttö vai poika. Hänelle ja Jussi-puolisolle oli tulossa syysvauva, perheen yhdeksäs lapsi.
“Odotas vähän”, kätilö sanoi ja haki lääkärin paikalle. Pieni huoli heräsi ja kasvoi äkkiä aika isoksi. Vauvan aivoissa näkyi jokin juttu, ja äidille kerrottiin, että tarvittaisiin lisätutkimuksia.
– Ulkona soitin Jussille ja romahdin, muistelee Peltomaa.
Muutamassa viikossa selvisi, että vauvalla oli hyvin harvinainen Miller-Diekerin syndrooma. Teki mieli hakea lisätietoa. Elämä tuntui epäreilulta. Olisi totuttava ajatukseen, että vauvasta tulisi ehkä jo kohdussa enkelilapsi.
– Tähän taipaleeseen on liittynyt hetkiä, jotka ovat olleet erityisen merkityksellisiä. Kun menin lisätutkimuksia varten magneettikuvaukseen, toivoin jotakin klassista musiikkia kuulumaan. Siellä alkoi soida “Maan korvessa kulkevi lapsosen tie”. Jouduin pitkään keräämään itseäni.
Suloinen vauva syntyi
Syksyllä vauva sitten syntyi. Synnytys oli hämmentävän kaunis ja seesteinen. Suloinen oli tyttökin, tarkkakatseinen ja pikkuruinen, paksusti hiuksia niin kuin perheen vauvoilla aina.
– Pääsimme aika pian kotiin mutta oloni tuntui neuvottomalta, avuttomalta. En oikein osannut hoitaa vauvaa, Peltomaa muistelee.
Ruokinta onnistui nenämahaletkulla, ja ensimmäiset kuukaudet menivät suhteellisen hyvin. Maisa oppi hymyilemään ja valloitti siskot ja veljet, koko perheen. Joulun aikaan ne kuitenkin alkoivat, kauhistuttavat epilepsiakohtaukset, jotka vetivät pienen kehon siniseksi.
– En ymmärrä, miten perheestämme vain minä näin niitä kohtauksia, vaikka niitä tuli useinkin, Peltomaa mietiskelee.
Elämää sairaalassa ja kotona
Maisan kehitys taantui, mutta hän tunnisti läheiset ja reagoi tuttuun musiikkiin.
– Olihan minulla miljoona miksi-kysymystä, varsinkin kun aloin taas odottaa uutta vauvaa keväällä. Menin silloin jostain syystä osastolle eri reittiä kuin yleensä. Silloin tapasin yllättäen uskovaisen hoitajan, jolle itkin tuskaani.
Kohtaaminen on jäänyt mieleen ihmeellisenä muistona. Ihmiset muutenkin kohtasivat äidin ja Maisan aina hyvin asiallisesti:
– Koskaan ei tullut mitään negatiivista. Erityisen ihanana on jäänyt mieleen lastenlääkäri Anna, jolla oli tapana kyykistyä silmien tasalle ja olla rehellinen, siitäkin, ettei aina ollut tietoa tai vastauksia.
Peltomaa joutui tasapainottelemaan Maisan pitkien sairaalajaksojen aikana.
– En ajatellut, että onpa tämä raskasta, kun oli elettävä vain eteenpäin. Tunsin silti olevani aina väärässä paikassa. Sairaalassa oli vauvani ja kotona odottivat muut lapset. Läheisiltä ja tuttavilta saatu konkreettinen apu tuntui todella korvaamattomalta, hän kiittää.
Rauhallinen lähdönhetki
Syksyllä Peltomaan uuden vauvan syntymää oli tarkoitus käynnistellä.
– Olin käyrillä ja odottelin, että hoitaja tulisi tekemään seuraavan siirron. Tulikin eri kerroksesta Anna-lääkäri ja sanoi, että Maisan tila on niin huono, että käynnistystä siirretään.
Noin viikon kuluttua oli selvää, että enkelit ovat jo pian tulossa noutamaan väsyneen Maisan taivaan kotiin.
– Odotin muita perheenjäseniä paikalle. Kun he tulivat, meni kymmenen minuuttia ja Maisan pieni sydän lakkasi lyömästä. Lähdön hetki oli kaunis ja rauhallinen, huone hämärä ja hiljainen. Ajattelin yllättyneenä, että nytkö jo, Peltomaa muistelee.
Meni noin viikko, ja perheeseen syntyi uusi vauva, Aini Ilona.
– Koin arvokkaana, kun eräs kätilö istui pitkään ja kiireettömästi luonani ja juteltiin vauvoista, Maisasta ja Ainista.
– En tosiaankaan tiedä, miten olisimme selvinneet ilman Ainia. Hän on ollut taivaan lahja meille alusta asti, hämmästelee Peltomaa.
Hän kertoo ehtineensä ja saaneensa silti surra enkeli-Maisaa.
Erilaiset tavat surra
– Surutyötä tein oikeastaan koko Maisan elämän ajan. Automatkoilla olen niin usein itkenyt ja huutanut, surrut yksityisesti ja itsekseni. Jussin suru oikeastaan sitten yllättikin minut Maisan kuoleman jälkeen, sillä olin omaa suruani jo niin paljon käsitellyt ja ollut Maisaa lähellä. Huomasin, että meillä oli erilainen tapa surra ja jokaisella lapsella tietysti omanlaisensa, pyörittelee Saara Peltomaa.
Peltomaa kertoo oppineensa kyllä, mikä merkitys Maisan reilun vuoden mittaisella elämällä oli.
– Maisa tuli näyttämään, mikä elämässä on tärkeää. Hän näytti sen meidän perheemme lisäksi aika isolle joukolle muitakin ihmisiä.
Lue tällä viikolla ilmestyneestä Päivämiehestä lisää juttuja teemasta Elämän lahja ja eutanasia.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys