Karoliina Pigg
Ylikiiminkiläisessä Hanna-Maija ja Markus Holmin perheessä käy kuukausittain tukiperhelapsia, ja vuoden alusta myös ikäihmisiä perhehoidossa.
Empaattinen ja idearikas Hanna-Maija Holmi on koulutukseltaan perushoitaja, ja hän on suorittanut myös luontomatkailuoppaan tutkinnon. Vanhus- ja kehitysvammatyö sekä omais- ja perhepäivähoito ovat tulleet Holmille tutuiksi.
Nyt hoidettavat tulevat omaan kotiin, ja myös puoliso Markus Holmi on mukana hoitotyössä.
– Auttamistyö on sitovaa mutta erittäin palkitsevaa, kertoo Hanna-Maija Holmi.
Leikki ja luonto kutsuvat
Holmi muistelee aikaa kahdeksan vuotta taaksepäin:
– Kuulimme, että eräässä perheessä oli tarve tukiperheelle. Innostuimme ajatuksesta, ja nämä kuusi lasta kävivät meillä yhden viikonlopun kuukaudessa viiden vuoden ajan. Kesäisin lapset viettivät meillä lomaviikon.
– Viime talvena aloitimme tukisuhteen uuden perheen kanssa.
Holmit pelaavat, leikkivät, leipovat ja retkeilevät luonnossa lasten kanssa. Kaupunkilaislapsille eläinten hoito on erityistä. Pihapiirissä elelee tällä hetkellä lampaita ja neljä karitsaa, kanoja, kani, kissa ja koira. Aiemmin Holmeilla hoidettiin myös kesäsikoja ja vasikkaa.
Tekemistä ei tarvitse maalla suunnitella tarkkaan, vaan se syntyy luonnostaan ja lasten toiveiden pohjalta.
– Viikonloppu sujahtaa todella nopeasti, kertoo Hanna-Maija Holmi.
Antoisia hetkiä koko perheelle
Holmien seitsemän omaa lasta asuu vielä kotona. Holmien pihapiiri löytyy omasta rauhasta Ylikiimingin Ala-Vuotolta, eikä aivan lähellä juuri asu lapsiperheitä.
Hanna-Maija Holmi kertoo:
– Se on ollut suurta rikkautta, että lapsemme ovat ystävystyneet tukilasten kanssa. He odottavat seuraavaa kohtaamista, ja leikit jatkuvat aina luontevasti. Mustasukkaisuutta omilla lapsillamme ei ole ollut.
Holmista on ihanaa nähdä lasten riemu, kun he tulevat maalle eläinten pariin.
– Minulle on luottamuksen osoitus, kun tukilapset tulevat avoimesti kertomaan iloistaan ja suruistaan. Saan olla lapsia luotsaava emo, ja meille on syntynyt lämpimät ja luontevat välit.
Tukiperheitä jonotetaan
Tukiperhetoiminnalla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia lapsen kehitykseen. Ennaltaehkäisevä toiminta on myös yhteiskunnalle halvempaa kuin vaurioiden korjaaminen.
Tukiperhe osallistuu koulutukseen, mikä helpottaa alkuun pääsemistä. Työhön sitoudutaan vähintään vuodeksi, joten se vaatii pitkäjänteisyyttä.
– Sopeutumisvaiheessa voi olla haasteitakin, mutta kun lasten kanssa tullaan tutuksi, työ ei ole kuormittavaa vaan enemmän antoisaa, miettii Hanna-Maija Holmi.
Vanhukset opettavat tyytyväisyyttä
Holmit toivovat työllistävänsä itsensä kokonaan ikäihmisten perhehoidolla, ja pian he toivottavat tervetulleiksi myös kehitysvammaiset. Heidän ajatuksenaan on tarjota omaishoidon vapaiden aikana vaihtoehtoista hoitopaikkaa.
– Otamme hoidettavat mukaan perheen toimintaan heidän halukkuuden mukaan, Hanna-Maija Holmi kertoo.
– Lastemme isovanhemmat eivät enää ole perheessämme läsnä. Olemme etuoikeutettuja, koska vanhusten kanssa jutteleminen on arvokas elämysmatka menneisyyteen. Ikäihmisiltä voimme ottaa oppia – he ovat pienestä kiitollisia.
Kaukaa voi nähdä lähelle
Hanna-Maija Holmi kertoo, että he olivat puolisonsa kanssa noin kolme vuotta sitten valmiita isoon muutokseen.
– Asuimme silloin kaksi vuotta Nuorgamissa, ja sen aikana tajusimme, mitä haluamme tulevaisuudessa tehdä. Jumala johti meidät tälle polulle.
– Auttamistyö on meidän koko perheen juttu. Lapset oikein odottavat, kuka meille tulee seuraavaksi, miettii Holmi hymyillen.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys