Kotona työskentelyn ja päivän paras hetki on tyttöjen paluu koulusta. Tavaksi on tullut juoda yhteiset päiväkahvit päivän tapahtumia kertaillen. Kotipihalla Samuli Leppänen tyttöjensä Elman (vas.), Livian ja Frida-Maijan kanssa.
Anni-Inkeri Törmänen
Kotona työskentelyn ja päivän paras hetki on tyttöjen paluu koulusta. Tavaksi on tullut juoda yhteiset päiväkahvit päivän tapahtumia kertaillen. Kotipihalla Samuli Leppänen tyttöjensä Elman (vas.), Livian ja Frida-Maijan kanssa.
Anni-Inkeri Törmänen
Anni-Inkeri Törmänen
Pudasjärvinen Samuli Leppänen työllistää itsensä Leppämäen yhteismetsän osakkaana ja toiminnanjohtajana.
Samuli Leppänen kouluttautui nuoruudessaan metsätalousinsinööriksi. Tekniikka ei niin kiinnostanut, mutta se kiinnosti, miten metsän saa tuottamaan. Sitä pääsi nuorena miehenä vähän jo testaamaan, kun isä osti metsäpalstan ja päästi pojan tekemään.
Aiemmin Leppänen oli toiminut valtiolla metsäsuunnittelijana ja metsätalouden tarkastajana sekä ennen yrittäjäksi alkamistaan ostajana suuressa metsäteollisuusyrityksessä. Ostajan työn Leppänen koki erityisen merkittävänä työnä kotipaikkakunnan hyväksi. Siinä näki ihmisten arkea, joskus myös pystyi auttamaan ihmisiä heidän vaikeuksissaan. Ihmisten kanssa työskentely oli mukavaa.
Metsäalan yrittäjyys tuli Leppäselle kuin tarjottimella. Häntä houkuteltiin mukaan yritystoimintaan, joka lähtökohtaisesti oli laajempaa kuin mistä perheessä oli aiemmin keskusteltu. Aiemmalta sukupolvelta oli mallina kouluttautuminen ja turvalliseen palkkatyöhön tottuminen. Aikansa pohdittuaan hän uskaltautui yrittäjäksi vuonna 2017.
Ratkaisevat sanat tulivat Johanna-vaimolta, joka hoksautti: ”Olet puhunut, että joskus voisi elää omasta metsästä. Etkö sinä ymmärrä, että sinulle tarjotaan jo nyt siihen mahdollisuutta. Eikö voisi luottaa siihen, että sen aika on nyt?”
– Edellisen työn päivät olivat pitkiä. Tuntui, että haluaisin osallistua perheen elämiseen enemmän, kertoo Leppänen.
– Nyt kotitoimistoa pitävänä yrittäjänä on saanut viettää rauhallisia aamuja, seurata lasten kouluun lähdöt ja keittää yhteiset kahvit heidän koulusta tulonsa hetkeen. Se on tuntunut hyvältä.
Yritys on metsä.
– Se on tänne luotu, se oli täällä ennen meitä ja tänne se jää. Oma aikamme voidaan laskea ja miettiä, mikä metsälle olisi parasta. Toisaalta on hienoa kävellä omassa metsässä, mutta samalla tuntee, ettei se kuitenkaan ole oma, vaan metsä jatkaa eloaan minunkin jälkeeni, tuumii Leppänen.
Leppänen kokee, että Jumala on johtanut yrittämisen taipaleella.
– Ajattelin pienimuotoisempaa metsäalan yrittämistä, mutta minut haettiin täältä kaukaa Pudasjärveltä nykyiseen mukaan, toteaa Leppänen.
– Jos taloudelliset arvot ovat liian korkeassa kurssissa, se tuottaa liian kovan maailman. Jos ihminen katsoo käsiään, että omalla voimalla, viisaudella ja kaukokatseisuudella yrittämisen tulos on tehty, hän erehtyy. Kun tarkemmin muistelee, niin voi todeta, että ihmisen päätöksistä huolimatta yritys on voinut menestyä, huomaa Leppänen.
Leppänen kannustaa yrittämiseen avoimin mielin.
– Tässä ajassa saa olla rohkeasti sitä mitä on. Sitä arvostetaan, että elää arvojensa mukaisesti. Aito ihminen saa arvostuksen ja tilaa elää, kokee Leppänen.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys